Zmenili náš pohľad na choroby: Úžasné medicínske objavy v roku 2013 (1. časť)

V roku 2013 zrealizovali vedci množstvo testov a výskumov v oblasti medicíny.
Zdroj: photl.com
2013-12-30 06:00:00

Tento rok sme mali možnosť byť svedkami vzniku unikátnych vynálezov, ktoré majú výrazne zlepšiť zdravotnú starostlivosť a zachrániť ľudské životy. Magazín Vysetrenie.sk vám ponúka prehľad najúžasnejších medicínskych objavov za rok 2013.

Bionické oko

Trvalo mnoho rokov, kým svetlo sveta uzrelo funkčné bionické oko. O jeho vývoj sa postarala spoločnosť Bionic Vision Australia. Ide o zdravotnú pomôcku, ktorá má pomôcť zvýšiť kvalitu života pacientom trpiacich degeneratívnymi chorobami a stratou zraku.

Bionické oko znamená nádej pre pacientov. Ide o špeciálne okuliare s minikamerou. Zábery sa prenášajú do malého počítača, ktorý má pacient pri sebe. Tam sa spracujú a bezdrôtovo odošlú do implantátu na sietnici oka. Elektrické pulzy obídu poškodené fotoreceptory v oku a stimulujú funkčné bunky na sietnici.

Tento vynález má už prvé úspechy. Pacienti s určitými typmi slepoty, ktorí ho vyskúšali, rozoznávali veľké písmená, slová a dokonca i vety. Po chodníku dokázali prejsť bez toho, aby z neho zišli alebo, aby im pomáhala nejaká osoba. Bionické oko im síce nevrátilo plnohodnotne zrak a neobnovilo videnie, ale poskytlo im lepšie zrakové vízie.

Momentálne sa pracuje na viacerých pokročilých implantátoch, takže o niekoľko rokov budú obsahovať farebné videnie a ostrejší obraz. Nejde však o lacnú záležitosť. V Európe stojí až 100-tisíc eur.

Papierový senzor na diagnostiku rakoviny

Na začiatku roka obletela svet informácia, že sa len 15-ročnému Američanovi podarilo rozvíriť vody medicínskych objavov. Vynašiel metódu, pomocou ktorej sa rýchlo a spoľahlivo diagnostikuje rakovina pankreasu, vaječníkov a pľúc. Tak dáva pacientom väčšie šance na prežitie.

Princípom je vyšetrenie krvi a moču pomocou špeciálneho papierového senzoru, ktorý vie až s 90-percentnou pravdepodobnosťou odhaliť rakovinu. Navyše, je 168-násobne rýchlejšia, 26-tisícnásobne lacnejšia. Stojí len 3 centy! Dokonca sa táto metóda dá použiť aj pri iných chorobách, ako HIV či tuberkulóza. K výskumu ho podnietila smrť rodinného priateľa, ktorý zomrel na rakovinu pankreasu.

Včely ako lekári

Zárodky rakoviny v tele človeka dokážu lepšie ako lekári identifikovať včely! Takže nie sú užitočné len v záhrade. Zistila to portugalská dizajnérka Susan Soarsová, ktorá skonštruovala sklenený mechanizmus. Ten sa skladal z dvoch komôr. V menšej komore sa nachádzali včely a väčšia slúžila ako priestor na diagnostikovanie. Keď človek vydýchne vzduch do menšej komory, včely začnú ihneď reagovať. Ak zacítia v dychu látku, na ktorú boli vycvičené, začnú sa hrnúť do menšej komory. To znamená, že v tele človeka sa nachádza choroboplodný zárodok. Včely dokážu identifikovať skoršie štádia určitých chorôb vďaka ich senzitivite na feromóny apokrinnej žľazy, ktoré obsahujú informáciu o zdraví človeka. Čuch včiel je údajne ešte lepší ako u psov!

Včelí jed na vírus HIV

Aby toho nebolo málo, vedci z Washingtonskej univerzity v St. Louis zistili ďalšie využitie včiel v medicíne. Konkrétne včelí jed dokáže zabiť vírus HIV. Včelie žihadlo obsahuje melitín, čo je toxín, ktorý účinne bojuje proti tomuto vírusu.

Výskumníci vyvinuli nanočastice menšie ako je vírus HIV a naplnili ich týmto toxínom. Ide o peptid, ktorý je zložený z 26 aminokyselín, ktorého pôsobením vznikajú zápaly. Na povrchu nanočastíc vytvorili ochranné nárazníky, ktoré zaisťujú, že sa odrazia od zdravých buniek a nenapadnú ich. Keďže je vírus HIV menší než normálne bunky, zachytia sa medzi nárazníkmi.

Vedci by chceli vyvinúť vaginálny gél, ktorý by dokázal zabrániť šíreniu HIV a vnútrožilne podávaný prípravok pre tých, ktorí už boli infikovaní. Tento gél by používali ľudia ako preventívne opatrenie v tých oblastiach, kde sa HIV najviac šíri.

Nenechajte si ujsť aj druhú časť článku o lekárskych objavoch v roku 2013, ktorá vyjde 3. januára.

2013-12-30 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia