Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Špičkové centrum zachraňuje životy: Liečbu podstúpi ďalší Slovák

Pri protónovom žiarení je riziko vedľajších účinkov menšie ako u chemoterapie.
Pri protónovom žiarení je riziko vedľajších účinkov menšie ako u chemoterapie. (Zdroj: Proton Therapy Center)

Ďalší slovenský pacient sa podrobí liečbe v modernom klinickom centre Proton Therapy Center v Prahe. Využíva jednu z najperspektívnejších metód liečby rakoviny 21. storočia – protónové žiarenie, pri ktorom je riziko vedľajších účinkov menšie ako u klasickej chemoterapie. Niet sa čomu čudovať, že je o takúto liečbu záujem. Doteraz podstúpili terapiu v centre štyria poistenci zo slovenskej štátnej poisťovne a množstvo samoplatcov.


Kto podstúpi liečbu?

Tento týždeň nastupuje do Protónového centra v Prahe ďalší slovenský pacient a prvý poistenec slovenskej zdravotnej poisťovne Dôvera. Ako nám potvrdila marketingová manažérka Jana Kulhánková z Proton Therapy Center, ide o pacientku s nádorom mozgu, u ktorej má liečba protónom zásadný prínos z hľadiska štruktúr mozgu v okolí nádoru.

„Pre pacientku môže mať významný benefit z hľadiska bezpečnosti ožarovania a zníženia možných nežiaducich účinkov. Sme radi, že môžeme prijať prvého poistenca poisťovne Dôvera,“ povedala Jana Kulhánková.

Potvrdila to aj Dôvera

Po štátnej poisťovni je Dôvera druhou, ktorá umožní svojmu poistencovi podrobiť sa terapii v pražskom centre, ktorá je svetovou špičkou a jediným svojho druhu v strednej a východnej Európe.

„Môžeme potvrdiť, že v súlade s odporúčaním hlavného odborníka pre radiačnú onkológiu sme podnikli kroky, ktoré nasej poistenke umožnia liečbu v Protónovom centre v Prahe. Ide o štandardný postup pri posudzovaní takýchto žiadostí,“ povedal Branislav Cehlárik z poisťovne Dôvera.

Viac informácií nám však z poisťovne nemohli poskytnúť vzhľadom na ochranu osobných údajov.

Prvá slovenská pacientka

Okrem množstva samoplatcov, v centre sa liečili zatiaľ štyria slovenskí pacienti, ktorú im hradila Všeobecná zdravotná poisťovňa. Medzi nimi bola aj 7-ročná Veronika s nádorom očnice. Liečbu jej hradila Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá sa stala zároveň prvou spomedzi ostatných zdravotných poisťovní, ktorej pacient sa liečil v tomto modernom centre. Terapiu zvládala malá bojovníčka statočne, nemala žiadne veľké komplikácie.

Rokujú so slovenskými poisťovňami

Pred niekoľkými mesiacmi zahájilo centrum spoluprácu so slovenskými zdravotnými poisťovňami. Záujem prejavila štátna poisťovňa a najnovšie aj Dôvera. Uvidí sa, či bude súhlasiť so spoluprácou aj Union, aby jej poistenci mohli absolvovať prevratnú liečbu.

Pozrite si nižšie priložené video, kde sa hovorí o liečbe v Proton Therapy Center v Prahe:

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9