MUDr. Marián Šalát: Operáciou očí sa okuliarov na čítanie nezbavíte

MUDr. Marián Šalát pracuje v laserovom centre Cornea, kde sa venuje laserovým operáciám očí.
Zdroj: Cornea
2013-10-24 11:20:00

MUDr. Marián Šalát pracuje v laserovom centre Cornea, v jednom z prvých centier laserovej refrakčnej chirurgie oka na Slovensku. Je doktorom v obore oftalmológie. V online rozhovore, ktorý bol 22. októbra od 11:00 v magazíne Vysetrenie.sk, poradil lekár mnohým čitateľom, ktorí sa zaujímali o laserové operácie očí.

Väčšinu z nich trápila tupozrakosť, dioptrie na čítanie alebo chceli vedieť, či laserová operácia koriguje zrak len dočasne. Pozrite sa na sumár toho, čo poradil MUDr. Marián Šalát čitateľom!

Zbaví vás okuliarov na čítanie?

Množstvo ľudí už potrebuje vo svojom veku okuliare na čítanie. Chceli by sa ich zbaviť, keďže im prekážajú, preto vidia laserovú operáciu ako ideálne riešenie. MUDr. Marián Šalát však upozorňuje, že okuliarov na čítanie sa nezbavia ani po operácii. Dioptrie na diaľku operácia samozrejme odstráni, ale čo sa týka dioptrií na čítanie, to je už nie. Okuliare na čítanie vám po 40. roku ostávajú a podľa lekára sú najlepším riešením. Navyše, dioptrie sa zväčšujú od 40-tky zhruba do 55 rokov, potom sa stav ustáli.

 „Laserová operácia vám dioptrie na čítanie zvýši, ale odstráni dioptrie do diaľky. Je už jedno, či máte v čítacích okuliaroch + 1.0 alebo + 2.0 dioptrie, aj tak sa cca do 55. roku ešte zvýšia,“ upozorňuje MUDr. Šalát.

Dá sa vyliečiť tupozrakosť?

Laserová operácia očí nevyrieši chybu farbocitu, šeroslepotu (vrodená chyba), ale ani tupozrakosť. Aj keď pacienti dúfajú, že by im mohla operácia pomôcť, bohužiaľ nie je tomu tak. Ak je oko tupozraké, laser pomôže odstrániť dioptrie (ktoré zväčša nejaké sú) len po úroveň tupozrakosti - tá je v dospelom veku už nemenná. Samozrejme, aj tupozrakosť má svoje stupne - ľahká, stredná, ťažká.

„Tupozrakosť je definitívny stav funkčnej zaostalosti oka, ktorý sa ustáli do 6. roku života a potom je doživotne nemenný.  Realizujú sa síce pokusy o jej ovplyvnenie i v dospelom veku, avšak sú málo účinné alebo krátkodobé,“ povedal MUDr. Šalát.

Kedy ju podstúpiť?

Ak sa rozhodnete podstúpiť laserovú operáciu očí, môžete tak urobiť od 18 r. života. Skôr sa neodporúča,  lebo dioptrie by mali byť pred laserovou operáciou aspoň dva roky stabilné.

Kedy by ste mali na ňu zabudnúť?

Zabudnite na laserovú operáciu napríklad v týchto prípadoch:

  • Pri diagnóze autoimunitnom ochorení pečene nie je možná operácia krátkozrakosti.
  • Pri ochorení Lupus erythematodes nie je taktiež možná operácia krátkozrakosti.
  • Neodporúča sa ani počas tehotenstva, počkajte radšej po pôrode a ukončení kojenia a iné.

Ako prebieha operácia?

Laserové operácie sa robia v polohe na chrbte v instilačnej anestéze, t.j. anestéze iba kvapkami. Celý zákrok pritom trvá len 15-20 min. a vyžaduje určitú minimálnu spoluprácu pacienta.

Čomu sa vyhýbať po operácii?

Ako potvrdil MUDr. Šalát, mesiac po operácii by sa mal pacient vyhýbať bazénom, saunám, soláriám, zváraniu, kontaktným športom, prašnému a zadymenému prostrediu. Dokonca odporúča, aby ženy aspoň na 2 týždne po operácii vysadili make-up.

Môže vzniknúť infekcia po operácii?

Hrozí nejaké riziko po laserovej operácii? Ako povedal MUDr. Šalát, možnosť infekcie pri každej ranke (i rohovkovej) vždy je. Na druhej strane sa ale kvapkajú pooperačné antibiotiká v kvapkách, čím sa minimalizuje riziko.

Koriguje zrak len dočasne?

Pacienti majú obavy, že po úspešnej operácii očí sa im neskôr zrak môže zhoršiť. Je to však u každého individuálne. Ako zareagujú oči po operácii nevie nikto dostatočne predvídať, ani lekári. Ak operácia i pooperačné hojenie prebehne v norme, kvalita videnia by mala byť úplne normálna, bez dioptrií. U niektorých dokonca lepšia, ako pred operáciou s okuliarmi.

Ak pacientka podstúpi operáciu, môžu sa jej dioptrie po pôrode zvýšiť. Operácia sa robí zvyčajne len raz, no nie je vylúčená i po rokoch, ak bude chcieť späť svoj bezchybný zrak.

„Mierny nárast dioptrií po pôrode je možný, ale nie pravidlo. Reoperácie sú možné, ale je dobré, keď sa robí len raz. Reoperácie i po rokoch sú v našej réžii,“ povedal MUDr. Šalát.

Cena za operácie

Je pravda, že pre niektorých sú laserové operácie oči neprípustné kvôli ich cene, keďže sú na tom finančne slabšie ako ostatní. Na druhej strane, na Slovensku sú ceny za ne lepšie ako v zahraničí. Závisí to samozrejme od použitej metódy.

„Laserové operácie sú kozmetický výkon (nie liečebný) a na kozmetické výkony neprispievajú zdravotné poisťovne nikde na svete. Ceny za tieto operácie sú celkovo na Slovensku veľmi dobré oproti zahraničiu. V podstate sú to už ceny ako za jedny lepšie okuliare,“ povedal na záver MUDr. Šalát.

Prečítajte si celý online rozhovor s MUDr. Mariánom Šalátom!

2013-10-24 11:20:00  |  Text: Janka   |  Foto: Cornea  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia