Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

MUDr. Dostálová varuje: Za vznik znamienok nemôže len genetika

Na tele môžu vznikať znamienka aj zo slnka.
Na tele môžu vznikať znamienka aj zo slnka.

Množstvo ľudí trápia alergické reakcie na pokožke, rôzne ekzémy, nevedia si rady s vyrážkami, fľakmi na tvári či pľuzgierikmi. Aj s týmito kožnými ochoreniami majú mnohí problémy. Svedčí o tom rozhovor s dermatovenerologičkou MUDr. Denisou Dostálovou, ktorá bola online 12. júla od 11:00 – 12:00 v magazíne Vysetrenie.sk. V online rozhovore odpovedala na otázky ohľadom kože. Ak ste ho nestihli, pozrite sa na sumár toho, čo poradila čitateľom.

MUDr. Denisa Dostálová sa venuje dermatovenerológii v jednej zo slovenských súkromných polikliník ProCare. Vyšetruje znamienka, ekzémy, psoriázu, infekčné ochorenia ako moluská, veruky, impetigo, mykózy, lieči akné a taktiež rieši solárne alergie. Pozrite sa, čo lekárka poradila v online rozhovore čitateľom, ktorí si nevedeli rady s rôznymi kožnými ochoreniami!

Ekzémy sú takmer rovnaké

Podľa lekárky je ťažké určiť typ ekzému. Nedá sa to hneď na prvýkrát, keďže ekzémy vyzerajú takmer rovnako. Vhodná je preto návšteva kožného lekára, ktorý indikuje ďalšie potrebné vyšetrenia, aby zistil príčinu ochorenia.

Čo robiť s pľuzgierikmi?

Suchá popraskaná pokožka s pľuzgierikmi nie je ničím príjemným. Ide o tzv. dyshidrotický ekzém, ktorý môže byť jedným z prejavov atopického ekzému. Takisto to však môže byť alergická reakcia na prítomnosť húb či baktérií v tele, tzv. fokusy.

Vhodné je vyhľadať alergológa, aby vylúčil alebo potvrdil atopický terén, ako aj kožného lekára, ktorý vie indikovať potrebné vyšetrenia na vylúčenia fokusov v tele,“ povedala MUDr. Dostálová.

Lupiny na pokožke

Lupiny na tvári spôsobuje tzv. seboroická dermatitída, čo je geneticky podmienené ochorenie, takže sa nedá vyliečiť, ale môžete ju udržiavať pod kontrolou. Ako povedala lekárka, je potrebné vylúčiť možné zhoršujúce faktory, ako prítomnosť infekcie v tele (tzv. fokusy). Ak sa nič nezistí, niekedy pomôže aj celkové preliečenie antimykotikami (liekmi proti hubovým ochoreniam) alebo systémovými retinoidmi, ktoré sú primárne určené na liečbu akné. Informujte sa u svojho lekára.

Ako na znamienka?

Je dôležité sledovať svoje znamienka, či nemenia tvar, veľkosť a ako často vám pribúdajú. Samozrejmosťou sú ich pravidelné vyšetrenia u odborníka.

Ak máte okolo materských znamienok svetlé kruhy, ide o tzv. haló névy, kedy dochádza v pôvodnom znamienku k depigmentácii. Ako MUDr. Dostálová prezradila, niekedy vymizne celé, niekedy v strede časť zostáva, časom môže prísť opätovne k repigmentácii, ale je to zriedkavejšie. Čo však robiť s haló névami? Je dobré ich odstrániť?

„Odstraňovať ich neodporúčam, jedine chirurgicky, ale následkom je vznik trvalej jazvy. Odporúčam haló névy kontrolovať jedenkrát ročne, pretože je u nich o niečo vyššie riziko vzniku melanómu (rakovina kože) ako pri normálnych névoch,“ upozorňuje MUDr. Dostálová.

Za pribúdajúce znamienka môže zvyčajne pobyt na slnku a hlavne genetika, ktorú nikto neovplyvní. Pritom rodičia a súrodenci nemusia mať toľko znamienok. V tomto prípade je dobré prevencia, chodiť na slnko s rozumom a používať opaľovacie prípravky s vyšším faktorom, pričom u nás by to mal byť min. SPF 30.

Na akné krém s vyšším faktorom

Ak máte problémy s vyrážkami, po ktorých vám ostávajú nepekné fľaky, vyhľadajte kožného lekára, ktorý vám pomôže. Takisto je vhodné v lete používať opaľovacie krémy s vyšším faktorom.

V prvom rade je potrebné vyrážky si nevytláčať a nechať to na kozmetičku. Vhodné je vyhľadať kožného lekára, ktorý predpíše účinnejšie prípravky na ošetrovanie akné, ako je bežne možné kúpiť v lekárni vrátane tých, ktoré sú určené na ošetrovanie akné a majú aj bieliaci efekt. Počas letných dní odporúčam aplikovať opaľovacie prípravky s vyšším SPF určené na aknóznu pleť, ktoré minimalizujú vznik pigmentácií,“ radí MUDr. Dostálová.

Alergia zo slnka

Slnko môže spôsobiť rôzne alergické reakcie, napr. nepríjemné červené fľaky, ktoré svrbia. V tomto prípade je dobrá prevencia, t.j. počas pobytu na slnku a 7 dní pred ním užívať antihistaminiká. Nezabúdať by sa nemalo ani na opaľovacie prípravky s vysokým SPF určenými na citlivú pleť (v lekárni).  Pomôže tiež ľahký kortikoidný prípravok na urýchlené zmiernenie ťažkostí, ktorý vám predpíše kožný lekár.

Deti a kožné problémy

Aj malé detičky môžu mať kožné problémy. Ak má dieťa od narodenia suchú pokožku, môže ísť buď o zvýšenú suchosť kože alebo o menej závažný prejav atopického ekzému.

„Skúste najskôr aplikovať prípravky bežne dostupné v lekárňach určené na atopickú kožu, v prípade, že približne po mesačnej aplikácii nepomôžu, odporúčam vyhľadať kožného lekára,“ radí MUDr. Dostálová.

Prečítajte si celý online rozhovor s dermatovenerologičkou MUDr. Denisou Dostálovou!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9