Prvý slovenský pacient podstúpi unikátnu liečbu v exkluzívnom centre

Pacienti majú možnosť podstúpiť protónové žiarenie, ktoré je veľmi účinné.
2013-04-30 09:00:00

Už v najbližších dňoch sa prvý slovenský pacient podrobí jedinečnej liečbe v modernom klinickom protónovom centre v Prahe – Proton Therapy Center. Nádej na jeho vyliečenie z rakoviny je vysoká, keďže je centrum v súčasnosti svetovou špičkou a jediným svojho druhu v strednej a východnej Európe. Využíva protónové žiarenie, pri ktorom sa minimálne poškodzujú zdravé bunky, čím je riziko vedľajších účinkov oveľa menšie ako pri chemoterapii.

Chce spolupracovať s našimi poisťovňami

Prednedávnom zahájilo protónové centrum v Prahe rokovanie so slovenskými zdravotnými poisťovňami, aby i slovenskí pacienti mohli absolvovať túto prevratnú liečbu. Oslovila poisťovňu Dôveru, Všeobecnú zdravotnú poisťovňu a nakoniec aj Union, ktorá, ako nám to potvrdila Jana Kulhánková, marketingová manažérka z Proton Therapy Center v Prahe, však zatiaľ na to nereagovala.

Pacient je z VšZP

Jediná Všeobecná zdravotná poisťovňa má zatiaľ svojho pacienta a zároveň prvého vôbec na Slovensku, ktorý sa bude liečiť v modernom centre v Prahe. Potvrdili nám to priamo z protónového centra.

Na liečbu v najbližších dňoch nastúpi prvý slovenský pacient – jedná sa o 7-ročné dievča s nádorom očnice. Práve prebieha proces plánovania a liečba bude hradená Všeobecnou zdravotnou poisťovňou,“ povedala pre Vysetrenie.sk Jana Kulhánková, marketingová manažérka z Proton Therapy Center.

Údajne však ide zatiaľ o individuálne úhrady, kedy poisťovne riešia prípad od prípadu. Potvrdila nám to aj VšZP.

„Všeobecná zdravotná poisťovňa zaznamenala jednu žiadosť o liečbu v tomto centre, ktorú aj schválila,“ povedala hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Mgr. Petra Balážová.

Podstúpi unikátnu liečbu

Protónové centrum v Prahe sa môže pochváliť tým, že ako prvé na svete zahájilo liečbu pacientov v ožarovni s otočným ramenom využívajúcom tzv. tužkové skenovanie nádoru. Ide o otáčavú ožarovňu typu Gantry, ktorá umožňuje presné obkreslenie nádoru s minimálnymi dopadmi na okolité bunky. Ožarovacie trysky sú upevnené na pohyblivej kruhovej konštrukcii, ktorá sa otáča okolo tela pacienta.

"Gantry umožňuje ožarovať pacientov zo všetkých smerov a dosiahnuteľné sú teda všetky anatomické lokalizácie ložisiek. Pražské protónové centrum je prvým centrom na svete, ktoré ožiari pacienta pomocou techniky skenovaného zväzku. Rád by som tiež vyzdvihol rýchlosť, s akou sa nám podarilo uviesť ožarovňu do prevozu. Bolo to predovšetkým s plynulou a bezproblémovou spoluprácou s Oddelením dozimetrie žiarenia Fyzikálneho ústavu Českej akadémie vied, Štátnym ústavom radiačnej ochrany a v neposlednom rade so Štátnym úradom pre jadernú bezpečnosť,“ dodal vedúci úseku klinickej fyziky Mgr. Vladimír Vondráček. 

Takúto liečbu podstúpilo zatiaľ 14-ročné dievča s nádorom medzihrudia. Aj u 7-ročnej slovenskej pacientky, ktorá sa chystá na liečbu v protónovom centre, bude použitá otáčavá ožarovňa a technika tužkového skenovania. Tak sa dostane medzi prvých pacientov vôbec na svete, ktorí podstúpia liečbu pomocou tejto technológie.

Prečítajte si viac informácií o exkluzívnom protónovom centre v Prahe a o jeho spolupráci s našimi zdravotnými poisťovňami.

2013-04-30 09:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Ptoron Therapy Center  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia