Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pacienti, pozor: Toto je prehľad zmien u lekára (2. časť)

Od apríla sa menia ceny liekov, viac ako 1000 liekov majú zníženú cenu.
Od apríla sa menia ceny liekov, viac ako 1000 liekov majú zníženú cenu.

Apríl je mesiacom veľkých zmien v zdravotníctve, ktoré sa týkajú pacientov. Nielenže sa zaviedli výmenné lístky a znížili sa ceny na doplatkoch za lieky. Zmeny sa týkajú aj záchraniek a preventívnych prehliadok, u ktorých sa upravil rozsah vyšetrení. Tak lekár včas zachytí potenciálny vznik kardiovaskulárnych ochorení.

Sanitky bez lekára

Od apríla platia i viaceré zmeny v záchrankách, ktoré priniesli viaceré legislatívne opatrenia. Pre pacientov je však dôležitá informácia, že sa zvyšuje počet sanitiek, ktoré budú za nimi vyrážať bez lekára.

Dvadsaťšesť ambulancií rýchlej lekárskej pomoci (RLP) sa mení na ambulancie rýchlej zdravotnej pomoci (RZP). Reálne tak za pacientom bude chodiť menej záchraniek s lekárom. Počet ambulancií pritom zostane rovnaký ako doteraz, spolu ich bude 280.

Aj naďalej ostáva v prevádzke 280 ambulancií tak, aby ostala zachovaná dostupnosť neodkladnej zdravotnej starostlivosti pre občanov,“ pripomenul riaditeľ OS ZZS SR Ľubomír Kočiš.

Od apríla 2013 teda budú mať pacienti k dispozícii 92 ambulancií RLP (vrátane ambulancií RLP – MIJ), 181 ambulancií RZP a 7 posádok vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby. Celková úspora predstavuje niekoľko miliónov eur ročne.

„Od apríla do decembra tohto roka by transformácia ambulancií záchrannej zdravotnej služby mala priniesť 2,76 milióna eur, v budúcnosti 3,68 milióna eur každý rok. Tieto peniaze sa však neberú zo záchranného systému, ale ostávajú v ňom a budú použité na zvýšenie finančných benefitov pre záchranné zdravotné služby,“ spresnil štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Viliam Čislák.     

Transformácia jednotlivých ambulancií vychádzala predovšetkým zo skúseností z terénu.

„V mnohých prípadoch sme boli svedkami akéhosi zneužívania ambulancií, ktorých súčasťou boli aj lekári. Zasahovali napríklad pri jednoduchých prípadoch, ako ošetrenie osoby pod vplyvom alkoholu a jej následný odvoz domov, či napríklad ľahkých poraneniach,“ doplnil Ľubomír Kočiš.

Cieľom transformácie je nielen zefektívnenie siete záchrannej zdravotnej služby a poskytovania prednemocničnej neodkladnej zdravotnej starostlivosti.

Pacienti nie sú ohrození

Zdravotnícki záchranári v tejto súvislosti ubezpečili pacientov, že v súvislosti s transformáciou nie je zhoršená dostupnosť neodkladnej zdravotnej starostlivosti.

„Dostupnosť záchrannej zdravotnej služby bude rovnaká ako doteraz. Tam, kde bude potrebná ambulancia RLP, bude aj vyslaná. Navyše zdravotnícki záchranári majú v súčasnosti omnoho viac kompetencií ako v minulosti  a sú erudovanými zdravotníckymi pracovníkmi, zdôraznil Viliam Čislák.

Rozsah preventívnych prehliadok

Ako Vysetrenie.sk informovala hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Mgr. Dana Gašparíková, od 1. apríla 2013 nastali nasledovné zmeny v preventívnych prehliadkach:

  • Na preventívnej prehliadke u všeobecného lekára pribudlo evidovanie výšky poistenca.
  • Na preventívnej prehliadke u všeobecného lekára sa od apríla sledujú u poistencov nad 40 rokov (každé dva roky) nasledovné hodnoty: celkový cholesterol a cholesterol v kapitálovej krvi, triacylglyceroly a triacyglyceroly v kapitálovej krvi (doteraz sa sledovali raz a to medzi 40.- 41. rokom života).
  • Preventívna urologická prehliadka je rozšírená o ultrazvukové vyšetrenie močových ciest a obličiek
  • Preventívna prehliadka u urológa bude u mužov, ktorí mali v prvostupňovom príbuzenstve výskyt karcinómu prostaty, dostupná už od 40. rokov.
  • Periodicita preventívnej prehliadky u urológa je raz za 3 roky,  u mužov  s výskytom karcinómu prostaty v prvostupňovom príbuzenstve a s hodnotami PSA  1,1 ng/ ml  - 2,5 ng/ ml  raz za dva roky,  u mužov  s výskytom karcinómu prostaty v prvostupňovom príbuzenstve a s hodnotami PSA  2,6 ng/ ml  - 4,0 ng/ ml  raz za jeden rok.

Pozrite sa aj na ďalšie zmeny u lekárov, ktoré sa vás týkajú! Zaviedli sa aj výmenné lístky, ktoré sú potrebné na vyšetrenie u špecialistov a upravili sa aj doplatky za lieky.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9