Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Väčšinu žien trápi zápal močových ciest: Ako proti nemu bojovať?

Ženy často trápi intímny problém - zápal močových ciest.
Ženy často trápi intímny problém - zápal močových ciest.

Nepríjemné pálenie, bolesť v podbrušku a neustále chodenie na záchod – nie je to nič príjemné. Veľa žien trpí na zápal močových ciest, no neobíde ani mužov. Aj keď býva často jednorázovou záležitosťou, u chorých sa infekcia môže opakovať aj po oslabení imunitného systému.

Príčinou, prečo týmto ochorením trpia najmä ženy je v dĺžke močovej trubice. Keďže ženská je oveľa kratšia ako mužská, cesta baktérií do močového mechúra je jednoduchšia a je len otázkou času, kedy nás nepríjemne prekvapí.

Ohrozené sú najmä ženy

Náchylnejšie na toto ochorenie sú predovšetkým ženy. Ťažkosti s infekciou sa môžu objaviť po častom sexuálnom styku, kde je príčinou poranenie alebo pomliaždenina. To však zďaleka nie je všetko. Na zápal sú ženy náchylné aj v období menštruácie a v tehotenstve.

I v prípade oslabeného imunitného systému, nachladnutia, či len nezdravého životného štýlu dávame nechtiac ochoreniu zelenú.

Príznaky ochorenia

"Zápaly močových ciest sú spojené s bolestivým močením, výrazným nutkaním na močenie, niekedy až problémami udržať moč, po prípade aj opačne s problémami vôbec spustiť močenie. Často sa vyskytuje zakalenie a zápach moču eventuálne aj krv v moči, bolesti v podbrušku, na hrádzi a aj v bokoch," povedal MUDr. Svetozár Náter, urológ z Nemocnice Malacky.

Nepríjemná infekcia je niekedy sprevádzaná i oveľa nepríjemnejšími zdravotnými problémami.

"Zápaly sú niekedy sprevádzané aj so zvýšenou teplotou, pri postihu genitálu alebo obličiek aj s vysokými teplotami okolo 40 stupňov Celzia, zimnicou a triaškou," varuje MUDr. Svetozár Náter.

Príznakmi však môže byť aj teplota, slabosť, celková únava, či bolesť kĺbov.  Výnimkou sú dlhotrvajúce infekcie močových ciest, pri ktorých môžu tieto príznaky dokonca chýbať. 

Môže vyvolať aj zápal obličky

Najčastejšie máme dočinenia s infekciou dolných močových ciest, teda močového mechúra. Bohužiaľ, ak ide o horné močové cesty, nastáva závažný stav, kedy ochorenie môže vyvolať až zápal obličky sprevádzaný vysokými teplotami a zimnicou. Zápal teda dokáže i zdravým ženám doslova znepríjemniť život.

Dôležitá je prevencia

Zápal močových ciest môže prejsť až do chronickej podoby, t.j. sa môže opakovane vracať. Preto je výborné sa preventívne chrániť. Dobrou prevenciou proti zápalu je pravidelný pitný režim. Aj teplé obliekanie v chladnom počasí vás môže zachrániť pred ochorením. Ak ste však spozorovali počiatočné príznaky ochorenia, dá sa to zachrániť i bez liekov. Pomôžu dva litre urologického čaju, ktorý je dobré vypiť počas dňa a zdravá životospráva, ktorá opäť postaví celý organizmus „na nohy“. Cennou radou je tiež nezadržiavať moč príliš dlho a pri močení  je dobré maximálne vyprázdniť močový mechúr.

Proti zápalu bojujú brusnice

Účinnou zbraňou proti zápalom sú brusnice. Pri zápale močových ciest sú najlepším prírodným liekom. Vedci zistili, že molekuly brusníc dokážu ochrániť niektoré orgány, čím vytvoria akýsi ochranný štít pred infekciami močového ústrojenstva. Sú najlepšou prevenciou pred ochoreniami močového mechúra, keďže nedovoľujú baktériám usadzovať sa na mechúre.

Ak vás trápi infekcia, konzumujte každý deň päťsto až tisíc miligramov brusnicového extraktu vo forme tabliet. Kúpite ho v každej lekárni za približne 15 eur.  Plusom je to, že konzumáciou brusnicového extraktu dostane vaše telo bohatý zdroj vitamínov C a K spolu s polyfenolmi, ktoré fungujú ako antioxidant. Poteší vás i fakt, že obsahuje magnézium, kalcium, mangán, fosfor a sodík.

Keď prevencia nestačí

Niekedy môže byť na prevenciu neskoro, ochorenie vás môže ľahko vyradiť z každodenného pohodlia. Tu už nastupuje odborný lekár a antibiotiká, ktoré by sa mali brať minimálne 5 dní, pokiaľ lekár neurčí inak. Nielen užívanie antibiotík je dobrou zbraňou proti infekcii. Pomôžu vám aj probiotiká, ktoré dodávajú potrebné baktérie a majú celkovo prospešný účinok pre naše zdravie. Ak k tomu doplníte vitamín C, ste na úspešnej ceste, ako sa zbaviť ochorenia a cítiť sa vo svojej koži opäť príjemne.
 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9