Choroba mladých, ktorá sa najprv maskuje vyčerpaním: Následky ako zo zlého sna

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-06-08 05:55:00

Diagnózu skleróza multiplex zistia ročne u vyše 1 600 Slovákov. Uvádzajú to štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). Na jej riziká upozorňujú odborníci každoročne aj pri príležitosti Svetového dňa sklerózy multiplex.

 

Podľa štatistiky NCZI bolo na Slovensku v priebehu roka 2016 novodiagnostikovaných 1639 pacientov so sklerózou multiplex. „Z toho 1128 žien a 511 mužov. Celkový počet evidovaných osôb v neurologických ambulanciách s touto diagnózou bol ku koncu roka 2016 vyše 11 000,“ uviedol hovorca NCZI Boris Chmel.

Čítajte viac: Choroba, ktorú si ľudia mýlia s inou: Únava a zabúdanie sú len prvé varovné príznaky

Skleróza multiplex je zvyčajne diagnostikovaná u ľudí vo veku medzi 20. a 40. rokom a postihuje až takmer trikrát viac žien ako mužov. Medzi najčastejšie príznaky patria únava, bolesť, slabosť, problémy s vizuálnym a zmyslovým vnímaním, zmeny nálad, dysfunkcia močového mechúra, ale aj črevná a sexuálna dysfunkcia.

Choroba tisícich tvárí

Ide o chronické autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunitný systém napáda vlastnú nervovú sústavu. Hovorí sa o nej aj ako o chorobe tisícich tvárí, môže mať veľmi rôznorodé prejavy, jej vývoj sa nedá predvídať, u každého pacienta je iný. Objavuje sa bez varovania a spočiatku môže vyzerať len ako dôsledok vyčerpania, prepracovanosti či stresu.

Ochorenie je geneticky podmienené, jeho vznik ovplyvňujú aj rôzne faktory prostredia. Ďalšie nie sú úplne známe, ale predpokladá sa, že to môžu byť určité faktory prostredia. Výskyt stúpa so vzdialenosťou od rovníka – vysoký výskyt ochorenia je v krajinách Škandinávie a severnej Európy. Okolo rovníka sa toto ochorenie prakticky nevyskytuje. Objavuje sa tiež takmer výlučne v ekonomicky vyspelých industrializovaných krajinách, kde prevažuje energeticky bohatá strava s bohatým podielom na mastné kyseliny a cukor.

Komplikovaná diagnostika

Pri skleróze multiplex ničí imunitný systém ochranný obal vlastných nervových vlákien, a tým ovplyvňuje ich schopnosť dorozumievať sa – prenášať nervové vzruchy. Môžu sa tak objaviť akékoľvek neurologické príznaky. Práve pre rôznorodé a nešpecifické prejavy je toto ochorenie ťažké diagnostikovať. Neexistuje žiadny test, ktorý by ho potvrdil. Ochorenie sa nedá vyliečiť, liečba však dokáže ovplyvniť jeho priebeh, oddialiť a spomaliť jeho postup k invalidite.

Svetový deň sklerózy multiplex je vyhlásený Medzinárodnou federáciou sklerózy multiplex na poslednú májovú stredu. Cieľom tejto celosvetovej iniciatívy je zvýšiť povedomie o diagnóze „G 35“, ktorá ovplyvňuje životy viac ako dvoch miliónov ľudí po celom svete. 

Fotogaléria


Tagy:
skleróza multiplex

2018-06-08 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia