Slávna blogerka oklamala tisíce ľudí: Uverili, že sa z rakoviny vyliečila pomocou stravy

Belle Gibsonová
Zdroj: Youtube/60Minutes9
2017-09-29 18:00:00

Tvrdila, že sa z rakoviny vyliečila pomocou zdravej výživy a prírodných liečiv. Napísala úspešnú kuchárku pre onkologických pacientov a mnohí ľudia videli nádej aj v jej stravovacej aplikácii. Neskôr ale sama priznala, že išlo o veľký podvod.

Dvadsaťpäťročná austrálska blogerka Belle Gibsonová musí na základe rozhodnutia súdu zaplatiť pokutu vo výške 410 000 austrálskych dolárov (272 353 eur) za to, že zarábala na lživom tvrdení – ľudí presviedčala, že porazila rakovinu mozgu, informoval spravodajský server BBC News. Blogerka bola vo svojom razení vlastnej domácej liečby rakoviny taká vynaliezavá, že s úspechom predávala svoju vlastnú kuchársku knihu a spustila novú aplikáciu. Neskôr musela priznať, že si diagnózu vymyslela.

Čítajte viac: Eva vyše 50 rokov používala známy detský púder: Dostane miliónové odškodné kvôli rakovine

Gibsonová napríklad tvrdila, že sa z rakoviny vyliečila pomocou ajurvédskej liečby, kyslíkovej terapie a stravy bez lepku a rafinovaných cukrov. Na sociálnej sieti si vybudovala impérium nasledovateľov a obdivovateľov, ktorí uverili, že z rakoviny sa možno vyliečiť iba prostredníctvom stravy.

 

Už v marci priznal súd blogerke vinu z päťnásobného porušenia zákona na ochranu spotrebiteľa a teraz vyniesol rozsudok. Aplikácia a kniha, obe nazvané The Whole Pantry (Celostná špajza), zarobili obrovskú sumu peňazí a Gibsonová tvrdila, že z tejto sumy časť daruje niekoľkým charitám. Po tom, ako peniaze nedorazili tam, kam sľubovala, začal byť jej príbeh podozrivý a nakoniec musela priznať, že išlo o podvod.

 


Tagy:
rakovina mozgu Belle Gibson

2017-09-29 18:00:00  |  Foto: Youtube/60Minutes9 Video: Youtube/60Minutes9, Twitter/7 News Sydney‏  |  Zdroj: ČTK, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia