Zelený čaj ako medicínsky zázrak? Objavili ďalší z jeho mimoriadnych účinkov

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-04 14:00:00

Zelený čaj nie je len výborným podporným prostriedkom pri boji s kilogramami. Vedci teraz zistili, že by mohol byť aj účinnou zbraňou proti rakovine ústnej dutiny. Navyše, na rozdiel od chemoterapie nemá jeho pitie žiadne vedľajšie účinky.

 

Podľa novej štúdie americkej Penn State University publikovanej v magazíne Molecular Nutrition and Food Research pomáha antioxidant epigalokatechín-3-galát (EGCG) obsiahnutý v zelenom čaji zabíjať rakovinové bunky ústnej dutiny tak, že ničí ich mitochondrie. Vedci sú z výsledkov nadšení, pretože konzumácia zeleného čaju nemá na rozdiel od v praxi zaužívanej chemoterapie žiadne vedľajšie účinky.

Čítajte viac: Vyskúšajte experiment s mätovým čajom: O tomto účinku nevedeli ani staré mamy!

„Vyzerá to tak, že EGCG spúšťajú tvorbu reaktívnych druhov kyslíka v rakovinových bunkách, ktorej následkom je poškodenie mitochondrií. Tie odpovedajú tak, že produkujú ešte reaktívnejšie druhy kyslíka,“ vysvetlil Joshua Lambert v tlačovom vyhlásení. Jeho tím štúdiu realizoval v laboratórnych podmienkach na bunkových kultúrach. Výsledkom sú oslabené rakovinové bunky, ktoré pod vplyvom EGCG postupne zomierajú.

Hľadanie účinnej alternatívnej terapie

Ako uvádza Medicaldaily.com, nie je to prvýkrát, čo sa vedcom podarilo dokázať, že antioxidant EGCG zabíja rakovinové bunky. Výskumníci z Los Angeles Biomedical Research Institute (LA BioMed) minulý rok zistili, že EGCG spomaľuje rozvoj rakoviny pankreasu.

Experti okolo Joshua Lamberta sa chcú odraziť od doterajšieho výskumu bunkových kultúr a v ďalšej etape výskumu budú sledovať, aké účinky má EGCG na zvieratá. Zaujíma ich aj to, či sa predsa len neobjaví nejaký vedľajší efekt. Ak budú experimenty úspešné, môžu ľudstvo posunúť o krok ďalej v hľadaní alternatívnych metód liečby rakoviny ústnej dutiny.


Tagy:
zelený čaj antioxidant rakovina ústnej dutiny

2017-10-04 14:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia