Falošná nádej pre pacientov s rakovinou? Nebezpečná liečba je veľmi populárna

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-08-15 18:00:00

Komu sa do cesty postaví rakovina, ten sa nachádza na križovatke životných rozhodnutí. Chemoterapia nie je jedinou z možností, ako s rakovinou bojovať a mnohí pacienti sa boja jej vedľajších účinkov. Aj preto niektorí z nich končia v rukách „odborníkov“ z oblasti alternatívnej medicíny. Podľa nového výskumu riskujú ešte viac.

 

Máte skúsenosti s alternatívnou medicínou? Napíšte nám o tom na redakcia@vysetrenie.sk.

Účinky alternatívnych terapií sú sporné, aj preto ich oficiálna medicína odmieta. Zázraky však nedokáže ani moderná medicín, a tak sa ťažko chorí pacienti spoliehajú aj na metódy, ktoré zaváňajú podvodom. Nová vedecká štúdia preklepla práve tie smery, ktoré praktizujú vyznávači alternatívnej medicíny.

Čítajte viac: Porazila rakovinu vďaka koreniu z kuchyne: Po piatich rokoch lekárov priviedla do úžasu!

Vedci z Yalovej univerzity pri výskume účinnosti alternatívnej medicíny vychádzali z údajov americkej Národnej databázy rakoviny. Zaujímalo ich, či na rakovinu častejšiu umierajú ľudia, ktorí absolvovali chemoterapiu alebo tí, ktorí sa z choroby pokúšali dostať pomocou alternatívnej medicíny. Výsledky hovoria v prospech oficiálnych lekárskych postupov.

Najrizikovejšie druhy rakoviny

Výskumníci si vytipovali 280 pacientov, ktorým v roku 2004 diagnostikovali rakovinu a rozhodli sa pre alternatívnu medicínu. Do druhej skupiny (560 pacientov) zaradili ľudí, ktorí boli liečení konvenčnými metódami (chemoterapia, rádioterapia, chirurgický zákrok...). Obe kontrolné skupiny sledovali. Po piatich rokoch bolo nažive 78,3 percenta pacientov, ktorí sa rozhodli pre klasickú liečbu. Z tých, ktorí si vybrali alternatívnu terapiu, žilo len 54,7 percenta ľudí.

Ukázalo sa, že o prežití a úspechu liečby rozhoduje aj typ rakoviny. V prípade rakoviny pľúc majú tí, ktorí sa spoľahli na alternatívnu medicínu, dvakrát vyššiu pravdepodobnosť úmrtia do piatich rokov od diagnostikovania choroby. Pri rakovine hrubého čreva stúpa riziko smrti až štvornásobne. Štúdia bola zverejnená v odbornom magazíne Journal of the National Cancer Institute.

Fotogaléria


Tagy:
rakovina chemoterapia alternatívna medicína

2017-08-15 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia