Ľudia naleteli nebezpečnej rade šarlatánov: Neuveríte, aký „infarktový elixír“ začali piť!

Ilustračná fotografia
Zdroj: profimedia.sk
2017-08-08 06:00:00

Jeho účinky v praxi najlepšie poznajú kaderníčky, ktoré vedia, aké bolestivé alergické reakcie dokáže vyvolať. Peroxid vodíka však zaujal aj hlásateľov bizarných metód alternatívnej medicíny. Niektorí ľudia uverili, že má oxidačné činidlo blahodarný vplyv na ľudské zdravie - vraj okysličuje organizmus. Čo si o tom myslí slovenský odborník?

 

Roztok peroxidu vodíka sa v medicíne bežne používa ako antiseptikum na dezinfekciu rán, ale aj ako kloktadlo pri zápaloch ďasien a ústnej sliznice. Niektorých propagátorov alternatívnej medicíny však napadlo, že by ho mohli aj piť. Mnohí sa otrávili a zopár z nich na to doplatilo životom.

Čítajte viac: Ženy pobláznila bizarná metóda: Tehotenstvo vraj odhalí zubná pasta, čo na to odborník?

Pitie vysoko koncentrovaného peroxidu vodíka v USA otrávilo okolo tristo ľudí a najmenej päť z nich za posledných desať rokov zabilo, objavilo sa v správe Annals of Emergency Medicine. V šarlatánskych kruhoch alternatívnej medicíny sa tento „smrtiaci nápoj“ odporúča ako súčasť „prirodzenej kúry“.

Smrteľné riziko!

Podľa Benjamina Hattena z University of Colorado School of Medicine, ktorý analyzoval prípady otráv z roztokov peroxidu vodíka, išlo o 10, prípadne 30 až 40-percentné koncentrácie nebezpečnej látky, ktoré šíritelia alternatívnej medicíny predávali ako vodu so zázračnou zložkou. Inštrukcie na etikete kupujúcich usmerňovali, aby vysoko koncentrovaný roztok nakvapkali do veľkého množstva vody alebo iného nápoja. Tí, ktorí uverili, si mysleli, že do nápoja nakvapkali „kyslíkový elixír“.

Ako vysvetlil Hatten, teoreticky môže byť nápoj s kvapkami oxidačného činidla neškodný, no ak človek prekročí hranicu tolerancie organizmu, hrozia mu zdravotné problémy. Paradoxne, nie sú to len vážne popáleniny v krku či žalúdku, ale najmä infarkt a mŕtvica. „Kyslíkové bubliny z peroxidu sa môžu dostať do krvného obehu a zablokovať prietok krvi do mozgu alebo srdca,“ upozornil Hatten. Niektorí pacienti však uvádzali aj ťažkosti s dýchaním či pozmenené duševné stavy.

Vyjadrenie odborníka

„Peroxid vodíka sa bežne používa v chirurgických disciplínach na liečbu rán infikovaných alebo potencionálne infikovaných anaeróbnymi baktériami. To, že ho používame na tzv. vonkajšie použitie však neznamená, že je bezpečné a účinné aj jeho vnútorné užívanie. Peroxid vodíka je silným oxidačným činidlom, môže teda nezvratne poškodiť sliznice a ďalšie tkanivá,“ varuje medik Ján Šoltés, ktorý bojuje proti dezinformáciám z internetu. „V prípade preniknutia peroxidu vodíka do krvi, alebo, nedajbože, pri jeho priamej intravenóznej aplikácii, môže dôjsť k plynovej embólii z plynu uvoľňujúceho sa z peroxidu vodíka. Môže sa tak poškodiť množstvo životne dôležitých orgánov. V prípade preniknutia do krvi je dôležité myslieť aj na riziko hemolýzy, čiže deštrukcie červených krviniek agresívnym peroxidom,“ dopĺňa.

Podľa Šoltésa nemajú nízke dávky peroxidu vodíka žiadne účinky, a teda ani prospešné, vyššie však predstavujú zdravotné riziko. „Môžu poškodiť ústnu dutinu, pažerák alebo sliznicu žalúdka. Celý internet, ale aj vedecký svet píše a vychvaľuje prospešnosť antioxidantov a zrazu nám tu niekto odporúča piť látku, ktorá ma presne opačný účinok. Nemá to žiadnu logiku,“ hodnotí odborník zo skupiny Lovci šarlatánov.

Fotogaléria


Tagy:
alternatívna medicína peroxid vodíka okysličená voda

2017-08-08 06:00:00  |  Foto: Profimedia.sk, Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia