Nechutná terapia ako cesta k zdravej a čistej pleti? Takto dopadla žena po smradľavej kúre!

Moč je údajne liečivý, no pomôže odstrániť problémy s pleťou?
Zdroj: thinkstock.com
2017-03-09 11:30:00

Vidina krásnej pleti bez jediného náznaku akné nás môže stáť nemalé peniaze. Krémy, masky, rôzne kúry, odborná starostlivosť u lekára či dermatológa. Elahen Nozari, redaktorka online magazínu Thrillist vyskúšala všetko možné, len aby dosiahla krásnu čistú pleť. Tentokrát však stavila na niečo nechutné..


Urinoterapia na pleť

Nedávno Elahen priviedla svoju mamu k lekárovi. Laborantka, ktorá mame odoberala vzorky bola očarujúca, bez jedinej vrásky. Mladú ženu zaujímalo, čo robí pre to, aby mala krásnu pleť. Odpoveď však bola pre ňu šokujúca! Okrem toho, že používa pravidelne počas celého roku krém s vysokým faktorom, nedá dopustiť na svoj moč. Čítate dobre. 

Receptom na dokonalú pleť bez vrások je podľa tejto ženy potieranie si tváre vlastným močom. Túto procedúru prevzala za svoju už vo svojej mladosti a preto jej dnes tipujú oveľa menej rokov ako má.

Pre Elahen to bolo po prvýkrát, čo počula o tomto spôsobe starostlivosti o pleť, no urinoterapia ako taká, využívaná v alternatívnej medicíne, jej nebola až taká cudzia. Táto technika pochádza z indickej kultúry a hovorí, že ak vypijeme svoj moč, predídeme všetkým chorobám. Tento spôsob liečby nepoužívali iba Indovia, ale aj Gréci, Egypťania či Rimania. Verili, že tento spôsob terapie zlepší priebeh hojenia popálenín, zápalov a rôznych chorôb pokožky.

Ak je moč elixírom na skvelú pleť, chcem to aj ja!

Asi tak by sa dala opísať motivácia mladej novinárky. O urinoterapii si niečo prečítala, od základných poznatkov až po fakt, ktoré choroby by sa teoreticky vedeli takto vyliečiť alebo aspoň zlepšiť ich stav. Zistila, že moč nie je len liek, ale pôsobí aj ako prevencia.

Zaujímalo ju najmä, prečo sa moč používa na pleť a aký to má vlastne účinok. Podľa dermatológa doktora Sejala Shahu z dermatologickej chirurgie v New Yorku je to práve moč, ktorý dopomáha pleti k lepšej kondícii. Pôsobí ako zvhlčovadlo, teda udržuje pleť hydratovanú. Preto, ak by mal vybrať typ pleti, ktorej urinoterapia pomôže, vybral by určite aknóznu pleť a suchú. Tá totiž potrebuje zvýšenú hydratáciu.


Avokádo radšej nejedzte: Prečo jeho konzumácia nemusí byť dobrý nápad!


Svetlá a temná stránka terapie

Elehan nepotrebovala viac dôkazov a preto sa rozhodla pre túto pomerne kontroveznú kúru pre pleť. Jej zúfalstvo pramenilo už v detstve, kedy sa márne pokúšala o dokonalú pleť. Celá spleť rôznych vitamínov, kúr a iných mastičiek viedla až k užívaniu silnej formy vitamínu A, čo je údajne takmer jedna z posledných možností ako pleť zdokonaliť.

Mladá žena sa však obávala jediného. Nepríjemného zápachu po tom, čo si pleť potrie močom! A ako bude jej pleť na túto nezvyčajnú kúru reagovať? Je to bezpečné?

O moči je známe, že je sterilný. Na druhej strane, isté štúdie naznačujú, že by mohol obsahovať niektoré druhy baktérií a to aj v prípade, ak nie je cítiť silný zápach. Podľa Peschek-Bohmera, autora rozsiahlej štúdie o urinoterapii, je „najlepší“ ranný moč, ktorý sa považuje za najčistejší. Elaheniným cieľom bolo použiť moč miesto ranného čistenia pleti.

Bavlnený tampón namočila do tekutiny a každé ráno si ňou vyčistila pleť. Prekvapivé bolo, že necítila výrazný zápach. Aj jej sestra to potvrdila. Tento ranný rituál robila asi týždeň. Bez opláchnutia či používania nejakého chemického prípravku. Po 8 dňoch sa jej pleť síce nezlepšila, no ani nezhoršila.

Čo si ale všimla bol fakt, že na jej tvári sa neobjavovali zápalové miesta, s ktorými mala problém. Sama nevedela, čomu tento fakt pripísať, či močovej terapii alebo lepšej starostlivosti, no sama bola prekvapená.

Táto nezvyčajná kúra však mala aj svoju odvrátenú stránku.. Neskôr sa jej na tvári objavili červené hrbolčeky, ktoré boleli a boli zapálené. S kúrou prestala a snažila sa následky čo najrýchlejšie odvrátiť pôvodnou rutinou, peelingom, ktorý aspoň trošku jej trápenie zlepšil.

Čo na to odborník?

Bol moč zodpovedný za toto zhoršenie? Podľa doktora Shaha je to možné. Ak sa totiž na pleť použije väčšie množstvo moču, môžete si podráždiť pokožku. Extrémne suchá pleť zrejme mala alergickú reakciu. Lekár však skonštatoval, že nešlo o zhoršený stav akné, ale skôr o vzniknuté zapareniny, ktoré mávajú deti. Pri kontakte pokožky s močom dochádza k podráždeniu a vzniku zaparenín.

Lekár však túto formu „terapie“ neodporúča. Aj keď nie je nebezpečná, hrozia alergické reakcia a spomínané zapareniny. Moč je podľa dermatológa primárne len voda a močoviny je tam skutočne veľmi málo, aby na pleť mala nejaký veľký účinok. Ak by ste ale chceli vyskúšať, ako pleť reaguje na výrobky s močovinou, na pultoch lekární či drogérií existuje niekoľko dostupných alternatív, opýtajte sa na toms vojho lekárnika alebo lekára.

A tak sa Elahen rozhodla, že bude kupovať krémy a produkty, ktoré obsahujú menšie množstvo močoviny. Dá va tomu šancu a tak skúša ďalej..

Čítajte tiež: Drastická premena, z ktorej vám pobeží mráz po chrbte: Choroba zmenila fitness trénerku na nepoznanie!

2017-03-09 11:30:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: red, thrillist.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia