Chrípková sezóna je predo dvermi: Ako z citróna vyťažiť maximum pre naše zdravie?

Viete, ako z citrónu vyťažiť maximum? Využitím všetkých jeho častí!
Zdroj: thinkstock.com
2016-09-27 06:00:00

Citrón je považovaný za jedného z najčastejšie využívaných plodom vôbec. Ako v kuchyni, tak v kozmetike a rôznych iných oblastiach – využívame ho denno denne a preto by sme mali vedieť, ako ho zužitkovať celý. Nech ani kúsok nevyjde na zmar.

Každá časť ponúka iné benefity

Čo dokáže šťava?

Asi prvú vec, ktorú spravíte, keď vezmete do ruky citrón je, že vyžmýkate šťavu a dáte ju napríklad do vody. O citrónovej vode sa toho popísalo viac ako dosť, je dobrá takmer na všetko.

Šťava z citróna obsahuje antioxidanty, preto je vhodná pri liečbe mnohých ochorení a bojuje proti starnutiu.

Citrónová šťava bráni vzniku obličkových kameňov, zabraňuje usádzaniu vápnika v obličkách. Šťava s medom upokojuje bolesť v krku, takže spolu s bolesťou odchádza aj nepríjemný pocit, ktorého sa musíme zbaviť.

Šťava z citróna stimuluje tráviaci trakt a dodáva telu potrebnú dávku vitamínu C. Okrem toho majú látky obsiahnuté v dužine protirakovinové účinky, pretože citrusové liminoidy chránia bunky pred poškodením.

Čo dokáže dužina?

Vo väčšine prípadov, keď citrón vyžmýkame, dužinu spolu s kôrou zahodíme. To by sme však robiť nemali. Aj samotná dužina totiž poskytuje akoby liek.

Službu spraví najmä tráveniu. Zvlášť nepríjemnou býva hnačka a práve tu by mala dužina pomôcť. Je totiž bohatá na pektín a antibakteriálne látky, ktoré „prehánky“ na záchode zastavia.

Okrem toho ale obklady z dužiny vedia pomôcť pri poraneniach kože a rôznych vredoch. Hoci ste si asi pomysleli, veď citrón musí byť agresívny! Nie je tomu tak, hoci by sme mali byť opatrní. Nikdy totiž neviete, ako pokožka zareaguje.

Čo robiť s kôrou?

Vyskúšajte tento recept, uľaví najmä boľavým kĺbom. Do pohára vložte kôru z dvoch citrónov. Tá by mala byť veľmi dobre umytá a zbavená akýchkoľvek nečistôt. Zalejte ich olivovým olejom a nechajte odležať približne dva týždne. Po tomto čase si do gázy dajte kus kôry, priložte ju k miestu, kde vás to najviac bolí. Uviažte si gázu obväzom a nechajte pôsobiť počas noci.

Čítajte tiež: Začnite ráno so zázvorovým čajom: Toto sú dôvody, prečo je lepší ako čokoľvek iné!

2016-09-27 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia