Žihľava dvojdomá už raste: Poznáte jej účinky?

Žihľavu dvojdomú ste už tento rok určite videli. Ak si ju najbližšie nazbierate, počítajte s týmito účinkami!
Zdroj: thinkstock.com
2016-04-28 11:20:00

Divo rastúca žihľava dvojdomá ponúka tomu, kto sa nebojí jej popŕhlenia rad zdravotných benefitov, ktoré by sme si mali pripomenúť. Nastal totiž jej čas a preto ak ste ju nedávno nazbierali a už sa vám niekde v byte či dome suší, pozrite sa, čo dokáže s naším zdravím!

Prečo máme žihľavu radi?

Ktorý účinok vám napadne hneď prvý, keď sa povie žihľava? Žihľavový čaj na detoxikáciu, žihľavový zábal na mastné vlasy? Tých účinkov je určite viac, poďme si ich pripomenúť.

Žihľava obsahuje množstvo hodnotných látok ako železo, vitamín C, serotonín, betakarotén. Chlorofyl má protizápalové a regeneračné účinky. Svojím obsahom železa pomáha pri anémii, pre svoje močopudné vlastnosti pomáha pri chorobách obličiek a močových ciest.

Pre detoxikáciu organizmu je žihľava dvojdomá dobrá najmä preto, že zlepšuje trávenie a tým sa zbavíte nafúknutého brucha. Cítite sa unavení? Skúste miesto poobednej kávičky žihľavový čaj.

Dobrú správu máme aj pre tých z nás, ktorých trápi nepekné akné, v hocijakom veku sme. Popíjanie žihľavového čaju by malo pomôcť pri nedostatkoch krásy. Zalejte dve čajové lyžičky vody s dva a pol decilitrami vody, nechajte lúhovať a pite trikrát denne.

Čaj z vylúhovaných korienkov žihľavy prospieva prostate. Zabraňuje jej zväčšovaniu, teda tomu, čomu čelia mnohí muži. Zalejte jeden a pol lyžičky sušených korienkov horúcou vodou a pochlipkávajte počas dňa.

  • Žihľava pomôže pri astme, chrípke či rôznym virózam
  • Pri urýchlení hojení rán a povrchových vredov
  • V kozmetike má tiež svoje využitie – posilňuje rast vlasov
  • Upravuje krvný tlak, znižuje hladinu krvného cukru
  • Vhodná je pri cukrovke
  • Ovplyvňuje činnosť srdca

Nechajte sa popŕhliť!

Dobrovoľne sa zrejme nikto z nás „nehodí“ na pláň plnej žihľavy, no nepríjemne popŕhlenie má na organizmus blahodarný vplyv. Vedeli to už Rimania, tak prečo to nevyskúšať?

Hoci nechránenú pokožku pokryjú páliace vyrážky, no miesto sa prehrieva a prekrvuje, čo je pre miesta postihnuté reumou jeden z najlepších možných spôsobov liečby a prevencie. Ak ste dosť odvážny, skúste túto procedúru podstúpiť aspoň dvakrát do dňa počas 7 dní. Lepšie prekrvenie končatín a ústup bolestí zato určite stoja.

  • Ako ju zbierať?

Čerstvú žihľavu zbierame od apríla do septembra, pozor však na kvitnúce rastliny. Tie by sme zbierať nemali. Aby ste si boli istí, zbierajte žihľavu iba na svetlých a čistých miestach, sušte ju naopak na tienistých a vzdušných miestach. Usušenú rastlinku vložte do suchých papierových vrecúšok a uložte na zimu. Bude sa hodiť.

V týchto prípadoch na žihľavu zabudnite!

Nezdá sa to, ale všetko s mierou. Platí to aj pre žihľavový čaj, ktorý by sme nemali piť viac ako tri týždne. Prečo? Hrozí tvorba vzniku obličkových kameňov, čo nechce riskovať z nás.

Vyhýbať by sme sa mu mali aj počas menštruácie, pretože spôsobuje sťahy maternice, takže nie je vhodný ani pre ženy počas tehotenstva.

Opatrní by mali byť aj srdciari, ľudia s ochoreniami obličiek. Všetko ale samozrejme závisí od dohody s lekárom, ten váš stav vie najlepšie popísať a naordinovať vás správnu liečbu.

„Niektorí ľudia môžu byť na žihľavu alergickí, takže by mali začať s veľmi nízkou dávkou,“ povedal Dr. Kachko, odborník na tradičnú čínsku medicínu.

Istá štúdia z University of Maryland Medical Center zase tvrdí, že rovnako ako aspirín aj žihľava dvojdomá dokáže riediť krv a znižovať jej zrážanlivosť. 

Čítajte tiež: Neubližujte svojim ušiam: Najčastejšie chyby, ktoré robíme pri ich čistení!

2016-04-28 11:20:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, livestrong.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia