Bežné korenie ako ho nepoznáte: Čierne korenie rozhodne nepatrí iba do kuchyne!

Čierne korenie prekvapuje svojími účinkami. Kde ho zvyknete využívať vy?
Zdroj: thinkstock.com
2016-03-29 12:00:00

Každý z nás sa už neraz stretol s nepríjemným prechladnutím či nádchou. Citrón s medom, zázvorový čaj, domácich receptov je viac a fungujú na každého inak.

Pomysleli by ste si niekedy, ako spojenie čierneho korenia, soli a citrónovej šťavy dokáže napraviť poškodené zdravie? Ak nie, určite vás prekvapí, ako hravo si dokáže korenie a spojenia s ním poradiť s nejedným ochorením. 

Bolesť hrdla

Nepríjemné škriabanie v hrdle je predzvesťou, že imunita bojuje na plné obrátky ale predsa len na vás niečo lezie. Ak sa jej chcete zbaviť, skúste tento recept. Vezmite pohár teplej vody, pol čajovej lyžičky čierneho korenia, polievkovú lyžicu čerstvej citrónovej šťavy a čajovú lyžičku morskej soli. Zmiešajte a pite niekoľkokrát do dňa. Elixír je vhodný nie len na liečbu bolesti hrdla ale poslúži aj ako prevencia. Takže si ju môžete dopriať z času na čaj aj mimo obdobia, kedy sa cítite nachladnutí.

Pár kilogramov dole pomocou tejto kombinácie

Ak sa snažíte schudnúť niekoľko kilogramov, skúste naštartovať metabolizmus zmiešaním týchto ingrediencií. Do pohára teplej vody dajte dve polievkové lyžice medu, dve lyžice čerstvej šťavy z citróna, štvrť čajovej lyžičky čierneho korenia. Zmiešajte dokopy a nápoj je pripravený.

Prečo je taký prospešný?

Polyfenoly v citróne napomáhajú upraviť hladinu inzulínu, ktorý je podstatný pri spaľovaní tukov. V čiernom korení je zase piperín, zložka, ktorá podporuje trávenie a zlešuje strebávanie živín v tele.

Pomoc pri nevoľnosti

Po sviatkoch je pocit ťažoby z toľkého skvelého jedla často súčasť najbližších dní, preto ak ste si práve vzdychli, ako veľmi zle vám je, skúste zmiešať jednu polievkovú lyžicu citrónovej šťavy s čajovou lyžičkou čierneho korenia a pohára vody. Aby ste ale žalúdok nepreťažili, pite nápoj pomalšie.

Preč s bolesťou zubov

Ak vás trápia boľavé zuby, najlepšie je samozrejme zájsť za svojím zubným lekárom. Nie vždy je bolesť iba dočasná a často je skôr symptómom ako dôvodom bolesti. Ak predsa len chcete najskôr vyskúšať nejaký domáci recept, pol lyžičky čierneho korenia a pol lyžičky namletého klinčeka by mohla byť odpoveď. Pozrite si touto zmesou zuby a uvidíte, čo sa bude diať. Najmä opatrne!

Prečo čierne korenie nesmie chýbať v domácej lekárničke?

Spoločným menovateľom všetkých uvedených babských receptov je čierne korenie. Je celkom bežné, určite ho nájdeme v každej domácnosti a denne ho používame niekoľkokrát. Prečo by malo byť súčasťou domácej lekárničky? Dokáže totiž viac, akoby ste očakávali! 

  • Alkaloid piperín sme už spomínali, no medzi jeho primárne účinky patrí napríklad to, že výrazne zvyšuje vstrebávanie a využitie niektorých výživových doplnkov.
  • Čierne korenie vo výraznej miere zlepšuje trávenie. Dáva totiž signál žalúdku, aby zvýšil produkciu tráviacich kyselín, čo spôsobuje jednoduchšie trávenie.
  • Čierne korenie je výborným antioxidantom
  • Má protibakteriálne a protizápalové účinky
  • Odstraňuje nánosy cholesterolu, čím čistí cievy a redukuje tak aterosklerózu
  • Svojím pôsobením korenie odvádza prebytočnú vodu z tela – takže napomáha znižovať opuchy v tele, zmierňuje potenie
  • Pôsobí aj ako prírodné antidepresívum – zvyšuje hladinu serotonínu, neurotransmiteru, ktorý je dôležitý pri dobrej nálade.
  • Piperín zvyšuje beta-endorfíny – prírodné tlmiče bolesti a látky dobrej nálady! 

 Čítajte tiež: Dôvod, prečo deň privítať čajom: Jedna šálka čaju, neuveriteľný vplyv na naše zdravie!

2016-03-29 12:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, yourstylishlife.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia