Zázračný zelený citrus: Prekoná svojimi účinkami silu citrónu?

Limety svoje účinky skrývajú za skvelou sladkou chuťou. Používate ich aj vy?
Zdroj: thinkstock.com
2016-02-10 06:00:00

Limetka nie je citrusom, ktorý by sme mali bežne doma. Viac vsádzame na účinky citróna, pretože obsah vitamínu C nás postaví na nohy vždy, keď to potrebujeme. Viete ale, že okrem využitia v miešaných drinkoch má limetka dosah aj na naše zdravie?

Limetka už nie je iba prísadou do obľúbených drinkov, dobre poslúži aj v kuchyni, no najmä pomôže zdraviu.

  • Pôsobí ako prevencia arteriosklerózy
  • Aj ako chemoprevencia rakoviny
  • Pomáha riediť krv – takže chráni pred trombózou
  • Chráni pred paradentózou
  • Pomôže aj s hemoroidmi 

Zázrak na pokožku

Limetové esenciálne oleje majú výrazné antibakteriálne účinky. Sú vhodné na pokožku tváre, či už ako pleťová starostlivosť alebo pomoc pri výraznom akné a začervenaní. Hovoríme ale o olejoch, nie o čerstvej šťave, ktorá je príliš kyselá a mohla by spôsobiť popálenie.

Pre zdravie ciev 

Podobná štúdia, hoci zatiaľ aplikovaná iba na myšiach hovorí, že ak budeme piť limetovú šťavu, zredukujeme tuk usadení v cievach. Ako sme povedali, tento výskum zatiaľ nebol aplikovaný na ľudí, no pridávať si do vody pár kvapiek šťavy ešte nikomu neublížilo. Nehovoriac o tom, že niektoré jedlá si pár kvapiek čerstvej šťavy zaslúžia.

Proti infarktu žien

American Heart Association vyšla na svetlo sveta s výsledkami istej štúdie. Podľa nej ženy, ktoré do svojej stravy zahrnuli vyšší počet citrusov, majú o približne 20% menšiu šancu zažiť srdcový infarkt ako tie, ktoré ich skonzumujú menej.

Podľa vedcov to ale neznamená, že by sme mali kupovať iba jeden druh citrusov alebo žeby sme domov mali kupovať rôzne džúsy, ktoré v konečnom dôsledku môžu obsahovať viac cukru ako vitamínov.

Vsadiť by sme mali na limetovú šťavu, ktorú budeme nie len piť ale používať aj pri varení a budeme si istí, že sme do jedla či do organizmu nedostali len zbytočné kalórie.

Zlepší trávenie

Voda s citrónom má podobné účinky na trávenie, ak však máte po ruke limetu, nič sa vám nestane, ak použijete tú. Flavonoidy, ktoré citrusové ovocie vo všeobecnosti obsahuje, pomáha upokojiť žalúdok a celkovo trávenie.

Preto ak máte za sebou ťažkú večeru, skúste účinný elixír – do horúcej vody dajte med a limetku. Úľava by mala prísť čo nevidieť.

Prevencia proti obličkovým kameňom

Citráty nájdené v limetách ale aj citrónoch by mali byť preventívnym pomocníkom pri vzniku obličkových kameňov. S týmto záverom prišla Nation Kidney Foundation a dokonca tieto látky prirovnala k draselným citrátom, ktoré sa pri liečbe tohto ochorenia používajú.

Limetkou proti lupinám

Zvláštnou odrodou limetky je citrónovník tŕnitý. Plod vyzerá ako limentka, no šupka je vráskavá. Je pôvodom z Indie a Ázie a využíva sa liečbu rôznych menších neduhov.

Samotný plod má antimikrobiálne vlastnosti, inhibuje rast baktérií, ktoré sú zodpovedné za tvorbu lupín. 

Citrón vs limeta 

Nutričné hodnoty limetky (na 100 gramov)

V priemere má limetka približne 30 kcal, dva gramy cukru, tri gramy vlákniny, 11 gramov sacharidov a približne pol gramu proteínu. Zo sto gramov limetky dostanete približne 48% dennej doporučenej dávky vitamínu C.  Oproti tomu v sto gramoch citrónu nájdete viac ako 53mg vitamínu C, čo je 88% dennej doporučenej dávky. V tomto citrón viditeľne vedie. 

Načo si dať pozor pri kúpe?

Kôra by mala byť lesklá, nepopraskaná. Zlým znakom sú fľaky a plesne. 

Čítajte tiež: Pite vodu s citrónom a petržlenovou vňaťou po dobu 5 dní: Pozrite sa, čo sa začne diať!

2016-02-10 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: yahoo.com/health

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia