Na ucho si dala štipec na bielizeň: Dôvod vás dostane!

Štipce nie sú dobré lenj na vešanie bielizne, ale i na zbavenie sa zdravotných problémov.
Zdroj: thinkstock.com
2015-10-06 11:30:00

Hoci to môže znieť ako teória pritiahnutá za hlavu, akupresúrne body nie sú výmysel. Stačí, ak budete jemným tlakom pôsobiť na niektorý bod na uchu a bolesť či pocit hladu údajne zmizne. Ako je to možné?

Celá filozofia ušnej terapie alebo aurikuloterapie je založená na tom, že naše ucho je mikrosystém, ktorý odráža celé naše telo. Ide o systém rôznych sietí, ktorými sú pospájané body v tele, takže ich stimulácia dokáže presne zacieliť to, čo potrebujete. Pôsobením na body presne stimulujete orgán, ktorý vás bolí alebo vám spôsobuje ťažkosti.

Zaútočte na bolesť štipcom!

Ak nás niečo bolí, automaticky siahneme po liekoch na bolesť. Vedeli ste však, že bolesť môže liečiť aj štipec na bielizeň? Ako tvrdí reflexologička Helen Chin Luiová, na uchu sa nachádza komplexná mapa ľudského tela.

Ucho samé o sebe je rozdelené na jednotlivé body, každá časť je „zodpovedná“ za nejakú inú oblasť. Vrchná časť laloka zastupuje chrbát a ramená, nižšie nájdeme niektoré vnútorné orgány, spodná časť, kde máme dierku na náušnice, lieči trávenie. Takže ak vás napríklad trápia bolesti ramien, nájdite si ten správny bod a stimulujte. Ak sa vám nechce držať ceruzka pri uchu, skúste štipec po dobu 2 minút. Ak bolesť ustúpi, máte vyhraté. 

Ako to funguje?

Na túto otázku sú dve odpovede. Prvá tvrdí, že ak do tkaniva prejde ihla, uvoľní sa hladina adenozínu, ktorý telo používa ako lokálny liek proti bolesti. Druhá teória je založená na tom, že ihly stimulujú nervy, ktoré majú za následok zvýšenie hladiny endorfínov, blokujú sa receptory bolesti v mozgu, čo obmedzuje bolesť, ktorú cítime. To, čo stojí „proti“ tejto alternatívnej medicíne je, že zatiaľ nie je vedecky ani lekársky podložená.

Chcete schudnúť? Vyskúšajte tento trik!

Chudnutie samé o sebe je zložitý proces, takže ho žiadne samotné stimulovanie či vizualizácie nevyrieši jednoducho. Okrem zdravej stravy a pravidelného pohybu môžete do chudnucieho rituálu zaradiť aj tento jednoduchý trik.

Pôsobením na jednej z bodov na uchu budete zároveň pôsobiť na hypotalamus, ktorý reguluje príjem potravy a telesnú hmotnosť. Hypotalamus má dve funkcie – signalizuje pocit hladu a pocit sýtosti. Chemické signály z celého tela sa dostávajú práve do tejto časti mozgu a ten vyhodnocuje, či je naše telo sýte alebo naopak trpí hladom. Môže zato leptín, hormón, ktorý je prenášaný na receptory v spomínanej časti mozgu. Hypotalamus v opačnom prípade uvoľňuje serotonín, ktorý potláča chuť do jedla.

Prvým krokom bude nájsť bod na uchu, ktorý je zodpovedný za stimuláciu žalúdka. Ten je totiž spojený s hladom a tento bod zároveň spája po sieti aj hypotalamus, ktorého funkciu sme si už popísali. Druhý krok bude samotná stimulácia. Gumou na opačnej strane ceruzky zatlačte na mieste stimulácie žalúdka. Ten je tesne nad otvorom zvukovodu. Na internete nájdete niekoľko máp, ktoré vám presne napovedia, kde ktorý bod je. Držte jednu či dve minúty.

Tretím krokom je, aby ste tento rituál opakovali každý deň. Štúdia v International Journal of Neuroscience preukázala zaujímavý výsledok. Obézne ženy, ktoré tento rituál zaradili do svojho bežného dňa, robili ho päťkrát do týždňa po dobu troch týždňov, schudli o 2 -3 kilogramy viac!

Čítajte tiež: Chodievate spávať s mokrými vlasmi? Tento zlozvyk sa vám môže vypomstiť!

Fotogaléria

2015-10-06 11:30:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, ncbi.nlm.nih.gov, livestrong.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia