Tisíce Slovákov im verí, pritom ide len o podvod: Homeopatiká vraj nefungujú!

Homeopatiká údajne nefungujú, neexistuje dôkaz, že by pomohli pri liečbe nejakej zdravotnej komplikácie!
Zdroj: profimedia.sk
2015-03-13 06:00:00

Už vyše dve storočia sa darí homeopatii udržať si čestné miesto popri klasickej medicíne. Vo veľkom homeopatické lieky kupujú i slovenskí pacienti, ktorí do nich vkladajú nádej. Vedci však prišli so šokujúcim zistením, že homeopatia nedokáže vyliečiť žiadny zdravotný problém!


Tím odborníkov z austrálskeho Národného výboru pre zdravie a medicínsky výskum (NHMRC) preskúmal 225 štúdií a výskumných prác, ktoré súviseli s homeopatiou. Výsledky prekvapili aj ich samotných! Ukázalo sa, že nie sú žiadne spoľahlivé dôkazy o tom, že by homeopatia dokázala efektívne liečiť zdravotný stav pacientov. V skutočnosti je neúčinná a žiadnu zo zdravotných komplikácií, vrátane ochorení horných dýchacích ciest ako nádcha či malárie, nevylieči. Ako sa uvádza v denníku The Guardian, dôkazy o efektivite homeopatickej liečby nejestvujú. Ide o podvod!

"Ľudia, ktorí užívajú homeopatiká môžu byť vystavení riziku poškodenia zdravia v prípade, ak odmietnu klasickú liečbu, pre ktorú existujú dostatočné dôkazy, že sú bezpečné a účinné," uvádza sa v správe.

Koniec podpory alternatívnej liečby?

Predseda NHMRC Paul Glasziou verí, že súkromné zdravotné poisťovne zvážia financovanie homeopatickej liečby tak, ako, lekárne nebudú podporovať tento podvod a predávať homeopatické lieky. Očakáva, že sa nájdu tí, ktorí výsledky metaanalýzy odmietnu a budú si stáť za svojim, že homeopatia je účinná. Na druhej strane dúfa, že sa nájdu rozumní ľudia, ktorí si dobre rozmyslia, či budú predávať alebo sa budú liečiť takouto alternatívnou liečbou. Niektoré školy dokonca organizujú homeopatické kurzy. Podľa predsedu výboru by mala byť ich akreditácia jednoznačne zrušená.

Ako je možné, že sa v minulosti objavili výskumy, ktoré hovorili o účinnosti homeopatii? V skutočnosti urobili vo svojom postupe niekoľko chýb. A tiež o vytvorených spoľahlivých kontrolných skupinách s placebom nemožno hovoriť.

Nádej pre slovenských pacientov

Keď nefungujú klasické lieky, Slováci sa vo veľkom spoliehajú na účinok homeopatík. Podľa štatistických údajov Národného centra zdravotníckych informácií je táto alternatívna liečba medzi Slovákmi obľúbená. Minulý rok sa predalo vyše 500-tisíc kusov balení voľnopredajných homeopatických liekov, na ktoré minuli takmer 3-milióny eur! V roku 2013 ich bolo o niečo viac, slovenskí pacienti siahli po takmer 650-tisícoch baleniach, za ktoré vysolili 3,2-milióna eur. 

Množstvo predaných homeopatických liekov za posledných 5 rokov:

Obdobie Množstvo lieku v baleniach, kusoch Úhrada v €
2010 639 283 2 571 696
2011 624 316 2 500 654
2012 560 474 2 540 285
2013 648 687 3 247 240
2014 576 551 2 948 372

Na akom princípe funguje?

Podľa klasickej medicíny treba proti chorobe užívať lieky, ktoré na ňu pôsobia protichodne a doslova ju zničia. Liečba homeopatikami zase vychádza z toho predpokladu, že sa väčšina chorôb lieči takými látkami, ktoré ju spôsobujú. Je založená na princípe minimálnej dávky lieku, teda v podávaní lieku vo veľmi vysokých riedeniach. Vďaka zriedeniu látok vo vode alebo alkohole, podľa homeopatov výsledná zmes spúšťa hojivý proces v tele.

Je o hľadaní správneho lieku

S výsledkami štúdie nesúhlasí odborník na homeopatiu Štefan Stančík, ktorý ju obhajuje. Podľa neho funguje a žiadny vedecký výskum nemá právo to popierať.

Homeopatia je duchovná veda a výskumy vedy materialistickej sú v tejto oblasti prinajmenšom smiešne. To je akoby som ja chcel robiť ich vedecké výskumy, aj keď o tom nič neviem, asi by som si pripadal dosť neodborne. Jediným ukazovateľom sú ľudia, ktorým sa vďaka homeopatii zlepšil zdravotný stav a tých je požehnane. Je fakt, že sú menej úspešné smery liečenia, ktoré používajú síce homeopatické lieky, ale s homeopatiou majú spoločné veľmi málo,“ vyjadril sa Štefan Stančík.

Odborník zdôrazňuje, že homeopatia je o hľadaní správneho lieku pre každého trpiaceho individuálne, takže jediný oprávnený výskum je o hľadaní nových možností, pomôcť čo najširšiemu okruhu chorých.

„Záleží veľmi na znalostiach homeopata, ktoré samozrejme nemôžu byť nekonečné, avšak chemická medicína má s odstraňovaním chronických neduhov o mnoho horšie výsledky, v tomto má homeopatia jednoznačne veľký význam a právo na rovnocennú existenciu s chemickou medicínou. Nie je tomu tak práve pre nepochopenie a nezáujem o všetko, čo nenesie materiálny zisk,“ dodal odborník.

Čo na ňu hovoria iní odborníci?

Výživový poradca Ing. Libor Javro

„Homeopatiká sú veľmi vhodná alternatíva ku klasickým alopatickým liečivám. Poznám veľa prípadov, kedy sú práve homeopatiká funkčnejšie pri odstraňovaní ochorení ako zaužívané konvenčné chemické liečivá. Ich pozitívom je najmä fakt, že nevykazujú také obrovské spektrum nežiaducich účinkov na ľudský organizmus ako farmaceutické liečivá.“

 

Dermatologička MUDr. Adriana Tomeková

„Dôverujem chemickým liekom a účinným látkam, ktoré sú v nich. Princíp účinku homeopatie nie je doteraz vedecky dostatočne vysvetlený a ani vedeckými štúdiami podložený. Pôsobenie  homeopatík totiž nie je na chemickom základe ako pri klasickej terapii. Homeopatické lieky v súkromí používam iba pri bežnom nachladnutí. V mojej praxi nepoužívame homeopatické prípravky, ale rada pracujem s čistými 100% prírodnými produktmi, napr. s arganovým olejom pri ošetrení pokožky tváre aj tela. Obsahuje rôzne vitamíny, esenciálne mastné kyseliny a iné. Účinkom homeopatík nedôverujem a preto ich mojim pacientom iba sporadicky odporučím, ako tzv. doplnkovú terapiu.“

Ako ste na tom vy? Máte skúsenosti s užívaním homeopatík alebo poznáte niekoho, komu pomohli?

Fotogaléria

2015-03-13 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, theguardian.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia