Tajomstvo, ako si spoľahlivo znížiť hladinu zlého cholesterolu: Táto látka si s ním poradí!

Dávajte si pozor na zvýšený cholesterol!
Zdroj: thinkstock.com
2015-02-28 06:00:00

Vysoká hladina cholesterolu! Čo teraz? Po tejto diagnóze nasleduje liečba pomocou liekov a zdravého stravovania. Pečené mäso a slaninka, na ktorých ste si minule pochutnali, sú minulosťou! Ako znížiť hladinu zlého cholesterolu?

Aby sme si ochránili srdce pred infarktom a inými závažnými ochoreniami, musíme si cholesterol strážiť a udržiavať jeho správnu hladinu. Telo si vie síce cholesterol vytvoriť samo, konkrétne v pečeni, no nachádza sa aj v potravinách živočíšneho pôvodu. Poznáme dva typy cholesterolu: LDL cholesterol (lipoproteíny s nízkou hustotou) a HDL cholesterol (lipoproteíny s vysokou hustotou). Celkový cholesterol by nemal u dospelého človeka prekročiť do 5,1 mmol/l. LDL (zlý cholesterol) by mal byť zase maximálne do 3,0 mmol/l.

Čo sú to fytosteroly?

Hladinu cholesterolu môžete ovplyvniť liekmi, ale i dobrou životosprávou a pohybom. Počuli ste už o fytosteroloch? Ide o prírodnú ingredienciu, ktorá sa získava z rastlín. Dokáže si poradiť so zlým cholesterolom. Najlepšou cestou k dosiahnutiu nižšej hladiny cholesterolu v krvi je vhodná kombinácia viacerých vecí: zdravý životný štýl, lieky, výživa a fytosteroly!

Fytosteroly sa podobajú na cholesterol, hlavne, čo sa týka ich štruktúry. Avšak telo si ich nevie vytvoriť samo, dostane ich len zo stravy. Nachádzajú sa v ovocí, zelenine, orechoch a semienkach, aj keď v menšom množstve. Bohatým zdrojom fytosterolov sú niektoré obilniny ako pšenica a raž, či oleje ako sezamový olej.

Jedna štúdia skúmala fytosteroly a ich účinnosť. Zistila, že ako doplnok ku klasickej liečbe, kedy pacient berie statíny, dokážu znížiť LDL cholesterol až do 25 %! Ako vlastne fytosteroly fungujú? Zabraňujú absorpcii cholesterolu z čriev a tým znižujú hladinu LDL cholesterolu v krvi.

Pre koho sú vhodné?

Fytosteroly môžu užívať:

  • Ľudia, ktorí majú hladinu LDL cholesterolu na hranici.
  • Pacienti, ktoré stále neužívajú lieky (znižujú hladinu zlého cholesterolu o 10 % bez užívania liekov).
  • Pacienti, ktorí užívajú lieky, no nedarí sa im dosiahnuť požadované hodnoty.
  • Tí, ktorí majú záujem o liečbu prírodným spôsobom.
  • Diabetici. Pred ich užívaním by sa mali však poradiť s lekárom.

Zrejme o tom neviete, ale fytosteroly väčšina z nás prijíma zo stravy. Jedna štúdia odhalila, že typické západné stravovanie zahŕňa 150 až 350 mg fytosterolov. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča prijímať 2 gramy fytosterolov denne.

Odvrátená stránka?

Aj keď fytosteroly môžu vyzerať ideálne, nemusí to tak byť. Preukázateľne dokážu znížiť hladinu zlého LDL cholesterolu, no nezabránia vzniku srdcových ochorení. Vedci dokonca priznali, že by mohli viesť k ateroskleróze! Údajne za to môže štrukturálna podobnosť medzi nimi a cholesterolom. Na druhej strane črevná absorpcia fytesterolov je zanedbateľná, takže riziko aterosklerózy je veľmi malé.

Fytosteroly údajne môžu mať vedľajšie účinky! Ak ich užívate dlhodobo vo forme výživových doplnkov, môžu znížiť absorpciu v tukoch rozpustných vitamínov, ako vitamíny A,D,E a K. Buď sa dá tomu zabrániť užívaním multivitamínov, ktoré nie sú veľmi blízke fytosterolom alebo zvýšiť príjem potravín: pomaranče, zelenina, avokádo, celozrnné obilniny, semienka, orechy, čo je lepšia možnosť ako užívanie tabliet.

Radšej potraviny ako doplnky

Medzi výživovými doplnkami len niektoré obsahujú fytosteroly. Výskumníci však upozorňujú, že ich prijímanie vo forme doplnkov výživy nemusí byť v prípade znižovania zlého cholesterolu také účinné, ako keby pacienti prijímali tieto prírodné ingrediencie priamo zo stravy. Fytosteroly v potravinách sú biologicky aktívne a teda efektívnejšie. Aj keď chcete prijať vitamíny a minerály, lepšia je konzumácia potravín ako dopovanie sa tabletkami.

2015-02-28 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia