Unikátne mydlo bez chémie: Vyskúšajte jeho neuveriteľné účinky!

Vyrobte si vlastné mydlo.
Zdroj: thinkstock.com
2014-06-30 18:30:00

Denne sa umývame mydlom, ktoré kupujeme v bežných drogériách. Množstvo kozmetických produktov však obsahujú zdraviu škodlivé ingrediencie. Vyrobte si vlastné mydlo bez parabénov a parfumov!

Potrebné suroviny

Suroviny na výrobu vlastného mydla si môžete kúpiť v eshopoch alebo v kamenných predajniach, či niektoré môžete nájsť dokonca vo vlastnej záhrade. 

Účinky glycerínového mydla

Glycerínové mydlá sú charakteristické tým, že sú vyrobené z priehľadnej hmoty. Glycerín je prírodná látka, ktorá na seba viaže vodu, a preto sú glycerínové mydlá vhodné na pokožku, pretože ju nevysušujú, ale hydratujú a udržujú ju hebkú a vláčnu. Majú široké použitie, ale najvhodnejšie sú pre ľudí s citlivou pokožkou a ľudí s kožnými ochoreniami.

  • Mydlová hmota s glycerínom (predáva sa v remeselných obchodoch), je priesvitný alebo biely, záleží od  pridaných látok, napr. kozie mlieko.
  • Rôzne byliny a citrusové plody, napr. bazalka, mäta, rozmarín, pomaranč, či citrón.
  • Arómy, buď prírodne silice alebo vonné oleje.
  • Sklenená misa alebo odmerka. 
  • Formy na odlievanie mydielok - z plastu alebo zo silikónu.

Aký je postup pri výrobe mydielok?

1. Rozpustite glycerín tak, že dajte bloky glycerínu do sklenenej misy a roztavte ich v mikrovlnnej rúre, kde ich nechajte asi v 30 sekundových intervaloch, až kým sa glycerín úplne neroztopí. Hmota však nesmie prejsť varom a to ani v prípade, že glycerín topíte v hrnci na ohni, či elektrickej platničke. Premiešajte tak, aby sa rozbili veľké kusy.

2. Keď je hmota tekutá, odstavte hrniec z ohňa a postupne nakvapkajte tekutú farbu. Veľmi jemne premiešajte, aby sa vám do hmoty nedostalo veľa vzduchu.

3. Farbu pridávajte pomaly po kvapkách, môžete tak dosiahnuť rôzne odtiene farieb z jednej dávky. Do zafarbenej hmoty postupne po malých dávkach pridajte arómu. Vždy po pridaní určitého množstva zmes ovoňajte, aby ste nedali naraz príliš veľa arómy.

4. Potom môžete pridať kúsky citrusov, kôru, či iné doplňujúce prísady na ozvláštnenie a skrášlenie vášho mydielka.

5. Pripravenú mydlovú hmotu môžete v správnom tekutom stave liať do pripravených foriem a nechať v nich potom stuhnúť. Čoskoro sa tak môžete tešiť z kvalitných a vlastnoručne vyrobených mydielok. Formy sa dajú kúpiť v hobby obchodoch, alebo môžete použiť aj silikónové formy.

6. Keď mydielka úplne vychladnú, hneď ich zabaľte do celofánu, uzatvárateľného vrecúška alebo potravinovej fólie.

Mydlom potešíte nielen seba, ale môže byť skvelým darčekom pre rodinu a známych. Čoskoro vám ukážeme postup, ako si môžete vyrobiť vlastné mydielka aj formou obrázkov, ktoré sme sami vyskúšali.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-06-30 18:30:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: greeniacs.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia