Bylinky bez zdravotných účinkov? Pozrite sa, s čím sa môžete stretnúť

Doprajte si bylinkový čaj!
Zdroj: photl.com
2014-01-27 14:45:00

Kúpili ste si bylinný čaj, no o pozitívnych účinkoch danej bylinky ste sa nedozvedeli? V súčasnosti sa môžete stretnúť s takýmto prípadom. Ako je to možné?

Predstavte si nasledovnú situáciu. Trápi vás zdravotný problém. Idete do obchodu, aby ste si zadovážili bylinný čaj či iný výživový doplnok, ktorý by vám pomohol. Hľadáte preto produkt s obsahom rastliny alebo inej časti, ktorá je vhodná práve na váš zdravotný problém. O jej zdravotných účinkoch sa však na obale produktu nedočítate. Pýtali sme sa preto hovorkyne ÚVZSR Lenky Skalickej, ako je možné, že takéto údaje chýbajú.

Čakajú na posúdenie Európskou komisiou

Čo sa týka zdravotných tvrdení o potravinách, vrátane výživových doplnkov, podľa nariadenia európskeho parlamentu a rady (ES) č. 1924/2008 sú zakázané, pokiaľ ich nepovolila Európska komisia a neboli zahrnuté do zoznamu povolených tvrdení.

„Pokiaľ ide o rastliny alebo ich časti (patria sem aj čaje ale aj iné výživové doplnky vo forme tabliet, toboliek, kvapiek atď), tieto  sú v súčasnosti v štádiu „čakania na posúdenie“.  Pokiaľ sa rastlina (resp. jej časť) s navrhovaným priradeným zdravotným tvrdením v danom zozname nachádza, možno takéto označovanie na obale alebo v reklame používať. V prípade, že nebude príslušné zdravotné tvrdenie schválené  resp. bude zakázané, nebude možné ho v súvislosti s danou rastlinou alebo jej časťou používať,“ povedala Mgr. Lenka Skalická.

Ak sú totiž bylinné čaje zaradené ako „čaje“ alebo ako výživové doplnky, patria medzi potraviny, ktoré musia spĺňať určité požiadavky podľa zákona o potravinách. To znamená, že okrem požiadavky zdravotnej bezpečnosti musia spĺňať aj požiadavky na označovanie.

Na obaloch produktov bylinných čajov preto nie sú uvedené zdravotné účinky bylín, lebo sa čaká na ich posúdenie Európskou komisiou.

2014-01-27 14:45:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia