Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Alternatívna liečba dokáže divy: Presvedčia sa o tom chorí na rakovinu

Alternatívna liečba rakoviny dokáže u mnohých zmierniť príznaky ako únavu či stres.
Alternatívna liečba rakoviny dokáže u mnohých zmierniť príznaky ako únavu či stres.

Aj keď alternatívna medicína nedokáže rakovinu úplne vyliečiť, dokáže však zmierniť jej symptómy. Preto je výborná pre ľudí, trpiacich touto chorobou, ktorým sa tak uľaví a budú sa cítiť hneď lepšie. Je však množstvo alternatívnych spôsobov, ktoré neboli preukázané, či naozaj pomáhajú. Pozrite si výber alternatívnych metód liečenia, ktoré majú nejedného spokojného pacienta a sú úplne bezpečné.

Ako môže pomôcť alternatívna liečba?

Alternatívna liečba rakoviny nehrá hlavnú úlohu v liečbe rakoviny, ale môže pomôcť mnohým ľuďom vyrovnať sa s príznakmi a symptómami spôsobené touto chorobou či samotnou chemoterapiou. Alternatívna medicína totiž preukázateľne dokáže zmierniť príznaky ako úzkosť, únava, nevoľnosť a vracanie, bolesti, ťažkosti so spánkom a stres. Bolesti po operáciách či vedľajšie účinky po chemoterapii tak chorí ľudia budú znášať lepšie, čo je za nezaplatenie, keďže trpiaci rakovinou dobre vedia, aké majú počas liečby bolesti.

Nie je náhradou za lekársku starostlivosť

Je dôležité si uvedomiť, že je len doplnkom k liečbe rakoviny, pričom nie je náhradou za lekársku starostlivosť. Zatiaľ čo také spôsoby ako akupunktúra, môžu zmierniť nevoľnosť alebo inú bolesť, vo všeobecnosti nie sú takéto alternatívy dostatočne silné na to, aby nahradili lieky predpísané lekárom. Poraďte sa o tom s lekárom, nech vám určí správnu rovnováhu medzi tradičnými liekmi a alternatívnou liečbou rakoviny.

Ktoré ošetrenia stoja za vyskúšanie?

Tieto alternatívne spôsoby liečby rakoviny preukázali pozitívne výsledky u ľudí trpiacich zákernou chorobou. Pred tým, než ich vyskúšajte, sa pre istotu poraďte so svojím lekárom.

Akupunktúra

Počas liečby akupunktúrou vám lekár vpichuje tenké ihličky do tzv. aktívnych bodov na tele, čo sú miesta citlivé na tlak. Ich podráždením možno liečebne pôsobiť na príslušný orgán a súčasne aj na celý organizmus.

Štúdie ukazujú, že akupunktúra môže byť užitočná pri zmiernení nevoľností spôsobenými chemoterapiou. U ľudí s rakovinou môže tiež pomôcť zmierniť niektoré typy bolestí. Ide o bezpečnú metódu, no pozor na to, či nemáte nízky krvný obraz! Poraďte sa radšej so svojím lekárom.

Aromaterapia

Aromaterapia využíva liečivé účinky esenciálnych olejov, ktoré sú zamerané na zlepšenie zdravia človeka. Oleje ako sú levanduľa, môžu byť aplikované na kožu pri masáži, môžu byť pridané do kúpeľa alebo ich môžete aj inhalovať, kedy poslúžia hlavne vašim dýchacím cestám.

Táto metóda liečby je účinná pri zmiernení nevoľnosti, bolesti a stresu. Vykonáva ju lekár, no môžete si túto terapiu urobiť aj v domácom prostredí. Je bezpečná, aj keď v ojedinelých prípadoch môžu niektoré oleje spôsobiť alergickú reakciu.

Cvičenie

Opäť sa ukázalo, že pravidelné cvičenie je výborné pre zdravie človeka. Platí to i pre ľudí, ktorých trápi rakovina. Chôdza alebo plávanie môžu pomôcť zmierniť únavu a stres, čím budete lepšie spať ako predtým. Skôr než začnete s cvičebným programom, informujte o tom svojho lekára. No 30-minútová chôdza každý deň nie je rozhodne na škodu.

Hypnóza

Hypnóza je hlboký stav koncentrácie, počas ktorého človek výborne zrelaxuje. Ide o riadený spánok , v ktorom hypnotizovaný prijíma sugescie, teda slovné pôsobenia od hypnoterapeuta. Tie menia nielen stav mysle, ale aj telo hypnotizovaného.

Táto metóda liečby môže byť užitočná pre ľudí s rakovinou, ktorí trpia úzkosťou, bolesťou a stresom. Hypnózou môžete predísť i nevoľnosti či zvracaniu, ktoré vám mohla spôsobiť chemoterapia. Hypnózu by mal vykonávať certifikovaný terapeut, jedine vtedy je bezpečná.

Meditácia

Ide o stav hlbokého sústredenia, keď sa vaša myseľ sústreďuje  na jeden obraz, zvuk alebo hovorené slovo, pričom pri meditovaní sa môžu robiť aj hlboké dychové alebo relaxačné cvičenia. Je dokázané, že pomáha ľuďom s rakovinou zmierniť úzkosť a stres. Môžete relaxovať sami doma, alebo s terapeutom. Na začiatok sa odporúča meditácia s certifikovaným lekárom, potom ju môžete prevádzať aj v domácom prostredí po dobu niekoľkých minút raz alebo dvakrát denne.

Masážne terapie

Čo je lepšie ako obyčajná masáž? Má množstvo zdravotných výhod aj pre ľudí s rakovinou, zbaví vás únavy, stresu, úzkosti, čo potvrdili viaceré štúdie. V súčasnosti má mnoho onkologických pracovísk vlastných masérov. V opačnom prípade vás môže lekár odkázať na masérov, ktorí pravidelne spolupracujú s chorými ľuďmi na rakovinu.

Existuje niekoľko masážnych metód, môžu byť jemné a ľahké, ale aj hlboké s väčším tlakom rúk. Nepodstupujte masáž, ak je váš krvný obraz nízky. Taktiež pozor na masírovanie častí s jazvami po operáciách, v oblasti radiačnej liečby alebo nádorov. Informujte o tom svojho masážneho terapeuta.    

Ďalšie alternatívne spôsoby liečby

  • Jóga - Je preukázané, že jóga zlepšuje spánok a znižuje únavu. Takisto vám poskytne stresovú úľavu.
  • Muzikoterapia - Terapia hudbou je veľmi účinná, bezpečná a pomôže vám zmierniť bolesti a potláča nevoľnosť a zvracanie.
  • Tai chi - Táto forma cvičenia, ktorá zahŕňa jemné pohyby a hlboké dýchanie, vám môže pomôcť zmierniť stres.
  • Rôzne relaxačné techniky - Vďaka nim si nielen oddýchnete, ale zbavíte sa úzkosti a stresu a budete lepšie spať.

Rakovina dokáže poriadne s človekom zamávať. Aj keď množstvo ľudí nad ňou napokon zvíťazí, musia prejsť ťažkú cestu za cieľom. Liečba je pre mnohých stresujúca, pociťujú stavy úzkosti, menej spia a navyše musia znášať vedľajšie účinky chemoterapie. Alternatívna medicína im tak dáva nádej žiť a cítiť sa lepšie, napriek tomu, že súčasťou ich života je táto zákerná choroba.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9