Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zaútočte na jarné alergie bylinkami: Vieme, ktoré sú účinné

Na jarnú alergiu môžete zaútočiť aj niektorými bylinkami.
Na jarnú alergiu môžete zaútočiť aj niektorými bylinkami.

Sezóna alergií je v plnom prúde. Časté kýchanie, svrbenie nosa a očí, opuch nosovej sliznice či vodový výtok z nosa - toto trápi tisíce Slovákov, ktorých každým rokom pribúda. Nepríjemné príznaky však môžete stlmiť niektorými bylinkami.

I alternatívna medicína dokáže zmierniť jarnú alergiu. Je niekoľko bylín, ktoré potláčajú alergické reakcie nielen na slizniciach nosohltanu a očí, ale i v dýchacích cestách. Navyše, zmierňujú aj prejavy na pokožke. Používajú sa buď samostatne, alebo kvôli komplexnému účinku v kombináciách s ďalšími bylinami. Účinné sú výťažky z nechtíka, čiernych ríbezlí, kaliny či púčikov divozelu.

Na alergiu je výborná žihľava

Protialergické účinky má aj žihľava, ktorá výborne pôsobí hlavne pri sennej nádche. Jej listy majú význam pri liečení ekzému a pri tíšení bolestí záchvatu dny. V obchodoch si môžete kúpiť čistý žihľavový čaj alebo aj bylinné zmesy, ktoré obsahujú túto bylinu. Príkladom je čaj určený pre ochranu močových ciest, ktorý obsahuje listy žihľavy, medovky, brusnice, vňať rebríčka a zlatobyle.

To, že je žihľava účinná pri alergiách, zistili aj nemeckí výskumníci. Objavili jej schopnosť zmierňovať prejavy sezónnych alergií, čo potvrdili aj dve ďalšie nezávislé štúdie. Táto bylinka potláča niekoľko kľúčových faktorov sprostredkujúcich príznaky sezónnej alergie. Blokuje účinok histamínu, inhibuje enzým cyklooxygenázu COX-1 a COX-2 potrebný na tvorbu zápalových látok, ďalej tlmí aktivitu syntetázy PG-D2 (HPGDS), spoločného enzýmu pre viaceré zápalové mechanizmy.

Ideálne na kašeľ sú divozel a sladké drievko

Výborne poslúži aj divozel, čo je bylinka, ktorá dokáže utlmiť alergický kašeľ alebo nádchu. Aby toho nebolo málo, pôsobí protizápalovo, tlmí bolesť a užíva sa proti žalúdočným ťažkostiam. Ak má dieťa dráždivý kašeľ, spoľahlivo ho utlmí čaj so sladkým drievkom. Sladké drievko ma jednu úžasnú vlastnosť - zlepšuje činnosť nadobličiek, ktoré majú vplyv na vznik alergií.

Nezabudnite na pestrec

Málo ľudí pozná pestrec, čo je škoda, keďže je v boji proti alergiami veľmi účinný. Dokáže vyliečiť rôzne druhy alergií, napr. žihľavku alebo sennú nádchu. Pomôže aj pri astmatických záchvatoch a tlmí zápaly. Keď si budete pripravovať z neho čaj, je dôležité, aby boli semená dostatočne rozdrvené, v opačnom prípade sa z nich nevylúhujú dôležité látky.

Afty vyliečite nechtíkom lekárskym

Súčasťou vašej domácej lekárničky by mal byť aj nechtík lekársky, ktorý má nielen antioxidačné účinky.. Keďže sa počas alergií tvoria často afty, ich liečbu urýchlite práve konzumáciou čajov, ktoré obsahujú kvet nechtíka. Nechtík lekársky obsahuje látky zvanej fytoncídy čiže rastlinná antibiotiká a práve vďaka nim skvele funguje v boji proti baktériám.

Poraďte sa s lekárnikom

Všetky spomínané bylinky nájdete v každej lekárni. Keď si budete kupovať čaj, dajte prednosť sypanému, ako vo vrecúškach. Pri sypanom čaji máte istotu, že sa vyluhujú všetky dôležité látky. V každom prípade sa poraďte s lekárnikom o užívaní byliniek a nezabudnite mu povedať, že chcete nimi zmierniť príznaky jarnej alergie.

Aj keď je jar pre väčšinu ľudí príjemným časom, niektorí počas tohto ročného obdobia doslova trpia. Trápia ich alergie, ktoré sa snažia vyliečiť rôznymi liekmi. Našťastie tu máme aj to, čo nám príroda dala - liečivé bylinky, ktoré dokážu zmierniť príznaky jarnej alergie a tak si môžeme vychutnať toto ročné obdobie aj my.

Prečítajte si článok o alergiách, v ktorom sa dozviete, ako sa preventívne chrániť a liečiť!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9