Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prebuďte sa vďaka bylinkám: Tieto si hravo poradia s jarnou únavou

Zatočte s jarnou únavou, pomôžu vám bylinky!
Zatočte s jarnou únavou, pomôžu vám bylinky!

Posledné dni zimy a začiatok jari sú charakteristické jarnou únavou, ktorú pozná každý z nás. Po mesiacoch chladného počasia, ktoré nás nútili tráviť čas v prekúrených miestnostiach s minimálnym pohybom a zníženého množstva slnečného žiarenia, sa cítime byť unavení, malátni, máme oslabené telo a jediné, na čo pomyslíme, je spánok.


Sú tu však výborní pomocníci, ktorí pohotovo zatočia s únavou. Siahnite po bylinkách. Vďaka niektorým bylinkám sa prebudíte a budete počas dňa fit!

Žihlava

Ak sa chcete dostať do formy, pomôže vám k tomu žihlava, ktorá vás nabije vitamínmi a železom. Zbaví vás aj reumatických bolestí a je užitočným pomocníkom pri zápaloch močových ciest. Po ťažkej zime si môžete spraviť žihľavovú kúru, ktorá vás odľahčí. Výborná je sušená rastlina z lekárne.

Listy si rozložte na plech, no nevystavujte ich priamemu slnku! Keď ich ľahko rozmrvíte, práve vtedy sú vhodné na použitie. Z listov si môžete pripraviť chutný, diétny šalát - listy poumývajte, posekajte a polejte lyžičkou citrónovej šťavy a olivového oleja. Pridajte biely jogurt a strúhanú mrkvu. Vyhnite sa však sladkému bielemu jogurtu, uprednostnite radšej zdravší, biely jogurt s čo najmenším množstvom cukru. Žihlavové lístky môžete použiť aj do omelety, či ako prívarok.

Na jarné kúry je veľmi vhodný čaj zo žihlavy, ktorý zoženiete v obchodoch. Sypaný čas dvojdomej žihlavy si kúpite za necelé 1 euro. Zadovážiť si môžete aj doplnok výživy - žihlavovú vňať za vyše 1 euro.

Valeriána lekárska

Keď sme unavení, obvykle sme málo hodín spali alebo bol príčinou nekvalitný spánok. Telo si totiž na začiatku ťažko zvyká na to, že s dlhšou dennou viditeľnosťou je menej produkovaný hormón spánku melatonín. Nočný spánok vám zlepší valeriána lekárska, vďaka ktorej budete celý deň fit a nabití energiou. Má ukľudňujúce účinky na nervový systém, upokojuje búšenie srdca, bolesti hlavy, no je výborná aj proti črevným ťažkostiam.

Môžete si v lekárni zadovážiť extrakt valeriány lekárskej, ktorý dostanete za 4 eurá. V špecializovaných bioobchodoch zase dostanete koreň tejto liečivej bylinky približne za 1,20 eur.

Lístočky z brezy

Jedným z naosvedčenejším prostriedkom proti jarnej únave je breza, ktorá veľmi dobre lieči zápal močových ciest a reumatizmus. Má tiež aj dezinfekčný účinok, používa sa na čistenie krvi. Pri užívaní 2-3 čajových lyžičiek sušenej rastliny na šálku vody dvakrát denne, sa zbavíte únavy a malátnosti a váš organizmus sa vám za užívanie tejto liečivej byliny poďakuje. Navyše, budete zdraví a obídu vás choroby.

V lekárni dostanete napríklad sušené lístky z brezy za 1,40 eur, ale aj tekutý výťažok z brezy vo forme pitného roztoku za okolo 17 eur.

Ginko

Ginko biloba je tiež výborným životabudičom, ktorý vás postaví na nohy. Odstraňuje pocity únavy a dodá vám energiu. Je vhodným druhom alternatívnej medicíny, posilňuje funkcie pamäti a mozgu, pomáha k sústredeniu, a aby toho nebolo málo, poskytuje pomoc pri Alzheimerovej chorobe.

Keďže je ginko vo forme voľno predajných preparátov, nie je istota, že je v prípravku obsiahnuté množstvo účinnej látky. Poraďte sa radšej s lekárom, ktorý vám odporúči vhodný prípravok, z ktorých niektoré sú len na lekársky predpis. Môžete si byť istí, že ginko na lekársky predpis obsahuje viac účinných látok ako flavoidy, organické kyseliny, fenolické látky a množstvo iných, ako voľnopredajný preparát.

Ginko kúpite napr. vo forme tabliet, pričom prípravok s 30 ks tabliet vás vyjde okolo 3,40 eur. Ginko biloba má množstvo priaznivých účinky na zdravie ľudského organizmu, presvedčte sa o tom sami!

Zmeňte životný štýl

Dlhá zima, nedostatok svetla, pohybu a kvalitnej výživy nepriaznivo vplývajú na kondíciu každého človeka. Aby ste sa dlhodobo cítili plní energie, nestačí siahnuť len po bylinkách. Najlepšie urobíte, ak zmeníte svoj celkový životný štýl - zdravé stravovanie a dostatok pohybu. Príval energie tak pocítite po celý rok!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9