Tieto prírodné domáce lieky zaručene zatočia s bolesťami

Bolesti vás môže zbaviť aj čaj s bylinkami.
2013-03-03 10:30:00

Bolestí a zdravotných problémov vás nemusia zbaviť len lieky, ktoré vám predpísal lekár. Môžete proti nim bojovať aj inými spôsobmi, ako sú bylinky, doplnky výživy či zeleninou alebo ovocím. Niekedy je to lepšie riešenie, ako v prípade liekov, z ktorých mnohé majú nežiadúce vedľajšie účinky.

Upokojte bolesť v krku

Ak vás bolí hrdlo, upokojiť ho dokáže kloktanie roztokom zo šiestich lisovaných strúčikov cesnaku zmiešanými s teplou vodou (nie horúcou vodou). Koktajte ho dvakrát denne po dobu troch dní. Výskumy ukazujú, že cesnak má antimikrobiálne vlastnosti, ktoré bojujú proti bolesti spôsobujúce baktérie. Navyše, teplá tekutina upokojuje zapálené hrdlo.

Obmedzte kašeľ

Doprajte si bez výčitiek dva kúsky tmavej čokolády. Výskumníci zistili, že zlúčenina theobromín, nachádzajúca sa v čokoláde, je účinná na potlačenie kašľa, pričom nemá vedľajšie účinky.

Ak chcete upokojiť nepríjemný kašeľ, ktorý vás prebúdza zo spánku, dajte si 2 čajové lyžičky medu spolu s 500 mg vitamínu C 30 minút pred spaním. Vitamín C posilňuje imunitný systém v ranných fázach kašľa. Výskum ukazuje, že med je zase vynikajúci pri liečbe detského kašľa. Je omnoho účinnejší ako ostatné lieky a podporuje spánok.

Zabráňte bolestiam hlavy

Dajte si horčík (200 - 400 mg), ktorý znižuje svalové napätie a kŕče spôsobujúce nepríjemné pulzujúce bolesti hlavy. Pozor však na silnú migrénu, v tomto prípade vám horčík nemusí zabrať. Je výborný hlavne ako prevencia, najlepšie funguje napr. na predmenštuačné bolesti, ktoré môžete predvídať, takže si môžete dať horčík deň vopred. Tí, ktorí majú problém s obličkami, by mali užívanie horčíka najprv konzultovať so svojím lekárom.

Už naše prababičky vedeli, ako sa spoľahlivo zbavia bolestí hlavy. Výbornými pomocníkmi boli pre nich bylinky ako harmanček či túžobník. Jednu z byliniek prelejte 1 litrom vody a nechajte 5 minút lúhovať. Bolesti by vám mali do hodiny ustúpiť. Pri silných migrénach skúste čaj z vrbovej kôry.

Zažeňte opicu po žúre

Keď pijete veľa alkoholu, vaše telo pripravujete o nevyhnutný vitamín B. Dajte si pred tým, než vyrazíte na párty, ale i potom, keď prídete domov, vitamín B. Zapite ho aspoň pollitrom vody a na druhý deň sa budete cítiť sviežejšie, ako po minulej bujarej zábave.

Bolesť hlavy po bujarej zábave utlmia bylinky. Vypite preto čaj z rumančeka alebo mäty, ktoré navyše upokoja podráždený žalúdok.

Znížte horúčku

Dobre vám poslúži čaj z lipového kvetu, ktorý stimuluje funkciu hypotalámu, aby lepšie riadil teplotu. Navyše rozširuje cievy, ktoré navodzujú potenie. Stačí vám jedna lyžica sušených bylín lipy (dostanete v obchodoch so zdravou výživou približne za 1,60 eur), ktorú dáte do šálky horúcej vody po dobu 15 minút. Vhodné je piť tento čaj až štyrikrát denne. Ak máte horúčku i po popíjaní čaju, vyhľadajte radšej lekársku pomoc.

Siahnite po alternatívnych spôsoboch liečby bolestí či ochorení! Veľkou výhodou oproti klasickým liekom je fakt, že vám nehrozí riziko vedľajších účinkov a telo ich preto lepšie znáša.

2013-03-03 10:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: prevention.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia