Odhaľte liečivú silu ženšenu: Zatočí nielen so stresom a únavou

Ženšen je liečivou rastlinou, ktorá si vie poradiť so stresom a únavou.
2013-02-17 10:00:00

Proti stresu a únave, ktoré nás sprevádzajú počas týchto zimných mesiacoch, sa dá bojovať rôznymi spôsobmi. Skúste liečivú silu byliniek. Svojimi pozitívnymi účinkami na ľudské zdravie vás prekvapí ženšen, vďaka ktorému bude nadmerný stres a únava minulosťou. Jeho veľkou výhodou je aj fakt, že dokáže posilniť obranyschopnosť organizmu.

Liečivú silu ženšenu poznajú Ázijci už od 12. storočia. Korene ženšenu preto pestujú na plantážach v Kórei, v Japonsku, v juhozápadnej Číne a v severnom Vietname. Podľa toho, odkiaľ pochádza, sa aj inak označuje - napr. ako americký ženšen, Sanchi ženšen alebo tiež koreň tajgy.

Zložky ženšenu

Účinky rastliny spočívajú v špeciálnych zložkách, ktoré ženšen obsahuje, a ktoré sa nevyskytujú u žiadneho iného rastlinného druhu. Medzi tieto zložky patria uhľohydráty ako škrob a polysacharidy, panaxatriol, panaxadiol, panoquilon, panazin, ginsenin, protopanaxadiol, panacene, glukóza, fruktózu, kyselina nikotínová, riboflavín, tiamín a celulóza. Obsahuje však aj množstvo iných účinných  zložiek, ktoré ochraňujú pečeň a tiež kyslé peptidy.

Aké má zdravotné účinky?

Tieto zložky majú veľmi výrazný efekt, keďže posilujú odolnosť ľudského organizmu proti škodlivým vonkajším vplyvom.

Ženšen dokáže zmierniť hlavne príznaky stresu a únavy. Určité zložky obsiahnuté v ženšene regulujú stresový hormonálny systém, zvyšujú energiu buniek a harmonizujú biorytmus. Iné zložky v ženšene zase kladne ovplyvňujú tvorbu červených krviniek, čím chráni človeka pred anémiou.

Medzi jeho ohromné liečebné účinky patrí aj zlepšenie pamäte, sústredenie, pomoc pri zvládaní stresu, pri veľkej fyzickej námahe, pomáha s trávením, podporuje imunitný systém, znižuje cholesterol a mnoho iných.

Kedy začať s liečením?

Pre rýchlu obnovu organizmu môže byť účinné liečenie v období jedného alebo dvoch týždňov. Je však vtedy potrebné, aby sa aplikovali každý deň zhruba tri gramy ženšenu. Pretože sa v zime i na začiatku jari prejavujú zvlášť výrazné príznaky únavy, je vhodné začať s touto terapiou už v predstihu.

Môžete sa v ňom i kúpať

Zázračný korienok ženšenu, svojím tvarom pripomínajúcim ľudskú postavu, má aj vonkajšie použitie. Najlepšie poslúži ako prísada do kúpeľov. Tak účinne napomáha regenerácii predovšetkým chorej a vysušenej pokožky a prispieva k tvorbe skutočne jemnej, zamatovo hodvábnej pleti.

Pestovanie ženšenu

Ak chcete jeho liečivé účinky vyskúšať na vlastnej koži, môžete si ho vypestovať v domácom prostredí. Pestovanie ženšenu nie je veľmi zložité, semená ľahko zoženiete v obchodoch. Môžete ho pestovať vonku, ale aj vo vnútri, keďže ide o rastlinu, ktorá je vytrvalá a mrazuvzdorná. Vhodným prostredím je balkón, terasa, plot alebo pergola.

Môžete ho zasadiť do kvetináča, avšak musí mať oporu, pozdĺž ktorej sa bude obopínať. Pôda by mala byť kyprá, humusná, dostatočne vlhká a bohatá na živiny. Ženšen potrebuje pravidelnú zálievku, v inom prípade môže dôjsť k poruchám jeho rastu. Aby sa mu dobre darilo, potrebuje aj pohnojiť, čo stačí spraviť raz za 14 dní.

Ženšen v obchodoch

Ženšen môžete kúpiť čerstvý, alebo aj sušený. Predávajú ho v lekárňach, no nájdete ho aj v špecializovaných obchodoch s výživovými doplnkami. Dostanete ho vo forme čajov, prášku, ženšen kvet, ženšen koreň, sirup alebo ženšenový extrakt.

Ak zatúžite po ženšenovom extrakte, budete musieť siahnuť hlbšie do vrecka, za 250 g balenie zaplatíte približne 167 eur. Za ženšenové cukríky miniete okolo 2,80 eur a za koreň divokého ženšenu 6,50 eur.

Recept na nápoj

Zadováže si 60 g prášku ženšenu, ktorý dajte do pohára a zmiešajte ho s 120 ml 45 % liehu alebo vodky. Nádobu uzavrite, uložte do miestnosti s izbovou teplotou a jeden alebo dvakrát  denne opatrne otočte pohárom. Po dvoch týždňoch prelejte cez plátno, ktoré potom poriadne vyžmýkajte. Filtrát dolejte alkoholom na 120 ml. Potom opatrne prelejte do tmavého pohára a užívajte pravidelne dvakrát denne desať mililitrov.

Nezažijete, neuvidíte! Liečivé účinky ženšenu sú opodstatnené a jediným spôsobom, ako sa o tom presvedčíte, je vyskúšať si to na vlastnej koži. Určite nebudete ľutovať.

2013-02-17 10:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: flickr.com  |  Zdroj: homeremediesweb.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia