Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Užasný liek, s ktorým porazíte nádchu: Táto zelenina s ňou zatočí

Chilli papričky sa dajú využiť aj v medicíne.
Chilli papričky sa dajú využiť aj v medicíne. (Zdroj: sxc.hu )

Chilli papričky sme doteraz používali v kuchyni ako lahodnú pochúťku. Ich ostrú, pálivú chuť si mnohí zamilovali. Majú však aj iné využitie. Obsahujú látku, ktorá sa dá využiť aj v medicíne.

Chilli papričky obsahujú látku capsaicin. Tá je súčasťou prípravkov uľavujúcich od bolestí, ktoré sa aplikujú priamo na boľavé miesto. Vedci sa nejakú dobu pokúšali zistiť, či by nemohol byť capsaicin prospešný aj pri inej liečbe.

Účinné proti nádche

Vedci dokázali, že nosné spreje s capsaicinom pomáhajú ľuďom, ktorých dlhodobo trápi nádcha. Súčasťou výskumu boli pacienti, náhodne rozdelení na dve skupiny. Jedna skupina dostávala nosný sprej s capsaicinom a druhá sprej, ktorý vyzeral úplne rovnako, ale neobsahoval danú látku. Žiadny z pacientov nevedel, ku ktorej skupine patrí, a ktorý z prípravkov dostáva.

Po dvoch týždňoch pacienti hodnotili účinok nosného spreju.

„Tí, ktorí používali nosný sprej s capsaicinom uviedli zlepšenie svojich zdravotných problémov častejšie ako tí, ktorí užívali sprej bez tejto látky. Úľavu pocítili pacienti už do jednej minúty po použití spreju,“ uviedol doktor Jonathan Bernstein z výskumného tímu.

Zabíjajú rakovinové bunky

Dôkazy o pozitívnom vplyve chilli papričiek priniesla nová štúdia amerických vedcov z Univerzity v Cincinnati. V roku 2007 zistili, že capsaicin môže zabíjať aj rakovinové bunky.  Molekuly capsaicinu dokážu nadviazať na rakovinové bunky a odštartovať u nich proces, vďaka ktorému sa navzájom začnú ničiť. Preukázateľne dokázali zmenšiť nádor na pľúcach. Chilli papričky sa tiež osvedčili ako prevencia pred rakovinou žalúdka.

Treba viac výskumov

Vedci upozorňujú, že bude treba urobiť ešte ďalšie výskumy, aby sa tento ich predpoklad dal využiť. Všetky preparáty obsahujúce capsaicin boli príliš ostré, takže sa nedali použiť bez lokálneho znecitlivenia nosnej sliznice. Zaujímavým „preparátom“ sú chilli papričky zatiaľ pre farmaceutické firmy, ktorým sa do nich určite oplatí investovať.

Kde ich kúpite?

Ak chcete vyskúšať účinok capsaicinu, máte k dispozícií rôzne náplaste alebo krémy, ktoré obsahujú túto látku. Dokážu uľaviť od stuhnutých ramien, bolesti chrbta, kĺbov a svalov, či od reumatizmu. Stačí, ak skočíte do lekárne a zaplatíte za náplasť necelé dve eurá a za krém okolo sedem eur. V lekárni nájdete i rôzne prípravky s extraktom z chilli papričiek, ktoré pomáhajú spaľovať tuky. Ich cena sa pohybuje väčšinou okolo 20 eur.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9