Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Päť rozumných dôvodov, prečo sa TAM neholiť: Gynekológovia to povedali na rovinu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Je dobré pre vaše sexuálne zdravie, sebavedomie, a dokonca môže stimulovať sexuálne pocity. Aj keď si mnohé ženy pubické ochlpenie holia, podľa gynekológov to nemusí byť práve najlepší nápad.

Nohy, podpazušie, okolie bikín – to sú podľa niektorých tri „zakázané zóny“ ochlpenia. Štvrtou, pomerne tabuizovanou, je intímna zóna pubického ochlpenia, ktorú by vaša žiletka mala od holenia radšej omilostiť v mene sexuálneho zdravia. Väčšina žien sa však „tam dole“ úplne oholila aspoň raz v živote a mnohé sa ochlpenia na tomto mieste vzdávajú pravidelne. Podľa gynekológov Alyssy Dweckovej a Laurena Streichera, ktorí sa vyjadrili pre Daily Mail Online, chránia chĺpky nielen pokožku, ale pomáhajú tiež predchádzať infekciám. Navyše, hovorí sa o nich aj v súvislosti so zachytávaním feromónov.

Čítajte viac: Intímne ochorenie, ktoré kradne ženskosť: Tieto telesné zmeny sa nedajú prehliadnuť

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

Regulácia teploty

Pubické ochlpenie pomáha regulovať teplotu v citlivej oblasti pohlavných orgánov podobne ako vlasy chránia pokožku hlavy, a súčasne dokážu predchádzať tepelným stratám. Napríklad u mužov môžu nízke teploty vyvolať zúženie krvných ciev a obmedziť prietok krvi v penise, čomu čiastočne zabraňuje ochlpenie..

Ochrana pri sexuálnom styku

Predovšetkým počas sexuálnej aktivity je pokožka v oblasti pohlavných orgánov vstupnou bránou pre baktérie, nehovoriac o trení pokožky. Chĺpky v tomto prípade fungujú ako bariéra, ktorá zamedzuje napríklad tvorbe zaparenín.

Zníženie rizika prenosu pohlavných chorôb

Podľa štúdie z roku 2016 má kubické ochlpenie schopnosť chrániť pohlavné orgány pred vírusmi či infekciami. Vedci zistili, že ľudia, ktorí sa pravidelne holili v oblasti podbruška, mali o 75 vyššiu šancu, že sa počas styku niečím nakazia. Dôvodom môžu byť drobné trhlinky na koži, ktoré vznikajú pri holení a urýchľujú prenos baktérií a vírusov cez pokožku. Protiargumentom je však fakt, že samotné ochlpenie nemôže byť spoľahlivou prevenciou sexuálne prenosných ochorení.

Zachytávanie feromónov

Podľa hypotéz niektorých odborníkov slúži ochlpenie aj na zachytávanie feromónov, teda hormonálnych látok, ktoré zvyšujú atraktivitu u opačného pohlavia a potenciálne dokážu „prilákať“ vhodného partnera. Ochlpenie je znakom sexuálnej zrelosti a môže súčasne pôsobiť ako vizuálne „afrodiziakum“.

Poškodenie pokožky

Hoci je odstraňovanie ochlpenia trendy, menej sa už hovorí o jeho rizikách. Podľa gynekológov neexistujú žiadne zdravotné prínosy holenia. Holenie klasickou žiletkou, ale aj použitie laseru môže viesť k poraneniam, popáleninám a zbytočným vyrážkam. 

Viac o téme: HoleniePubické ochlpenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9