Túto sexuálnu praktiku z postele radšej vyžeňte: Pre ženy rozkoš, pre mužov gilotína

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-03-19 05:55:00

O rizikách nechránených sexuálnych aktivít sa popísalo už veľa. Existuje celý rad pohlavných chorôb, ktorý je neželanou súčasťou inventáru zdravotných rizík sprevádzajúcich milostné aktivity. Napríklad vírus HPV, ktorý sa mylne spája len so ženami.

 

Spojitosť medzi orálnym stykom a rizikom rakoviny je známa už dlho. Niektoré kmene ľudského papilomavírusu (HPV) sú schopné spôsobovať iba herpes, iné dokážu vyvolávať rakovinu krčka maternice či rakovinu úst po prenose genitálnou cestou. Aj preto sa veľa hovorí o dôležitosti sexuálnej prevencie – pravdepodobnosť ochorenia zvyšuje striedanie sexuálnych partnerov aj nechránený pohlavný styk.

Čítajte viac: Zranenie pri sexe sa netýka len mužov: Vaginálna pohroma, o ktorej ženy nevedia

Podľa vedcov je to práve orálny sex, ktorý stojí za rozšírením rakoviny úst či hrtana. Hoci je zdravotné riziko často spájané so ženami, paradoxne, mužov postihuje rakovina úst štyrikrát častejšie než ženy. Odborníci túto skutočnosť vysvetľujú ich slabším imunitným systémom v prípade, že sú aktérmi orálneho styku.

Podľa výskumníka Ashisha A. Deshmukha z Floridskej univerzity sa mužský organizmus s infekciou ťažšie vyrovnáva. Okrem orálneho styku patria k rizikovým faktorom vzniku rakoviny ústnej dutiny aj fajčenie a konzumácia alkoholu, píše Philly.com.

Pod skratkou HPV sa ukrýva okolo sto typov vírusu, ktoré sa môžu vyskytovať v krčku maternice, vo vagíne, v konečníku, na penise, na koži, ale aj v ústach a hrdle. Niektoré druhy sa šíria klasickým pohlavným stykom, iné orálnym (cez sliznicu, telesné tekutiny alebo pokožku). Keďže vírusové kmene HPV osídľujúce ústa sú sexuálne prenosné, za vinníka odborníci označujú práve orálny sex. Mnohí nakazení o víruse netušia, pretože ho ich imunitný systém zničí. Niektorí sa však stanú jeho obeťou. Aktuálne údaje hovoria, že vírus HPV je zodpovedný až za 70 percent prípadov rakoviny ústnej dutiny.

Fotogaléria


Tagy:
orálny sex HPV rakovina úst rakovina ústnej dutiny

2018-03-19 05:55:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia