Hormón lásky, o ktorom ste ešte nepočuli: Vráti iskru aj tam, kde dávno vyhasla!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-02-14 13:00:00

Donedávna ho odborníci spájali len s dospievaním a stimuláciou pohlavných hormónov. Najnovší výskum však naznačuje, že sa podieľa aj na skvalitňovaní milostnej aktivity - poháňa túžbu, zvyšuje libido a ženám uľahčuje dosahovanie orgazmu.

Tajomným a neznámym hormónom lásky je „kisspeptín“ alebo „bozkávací hormón“, známy aj ako metastín. Úlohou tohto gonadotropného proteínu, ktorý v čase puberty produkuje hypotalamus, je stimulovať sexuálnu túžbu v období pohlavného dozrievania.

Čítajte viac: Tajný účinok sexu na ženy: Koľko ho musíte mať, aby ste vyzerali mladšie a žili dlhšie?

Vedci z belgickej Univerzity v Liège veria, že by tento hormón mohol pomôcť ženám trpiacim sexuálnymi poruchami. Pri pokusnom experimente na myšiach totiž dokázal povzbudiť sexuálne správanie u samičiek. U ľudí by efekt mohol byť podobný a vyťažiť by z neho mohli najmä tie ženy, ktoré trápi slabá vzrušivosť alebo neschopnosť dosiahnuť orgazmus.

Až doteraz ženám s dysfunkciami lekári ordinovali užívanie testosterónu, čo však môže byť sprevádzané nepríjemnými vedľajšími následkami, napríklad v podobe hustejšieho ochlpenia, padania vlasov alebo hlbšieho hlasu. V súvislosti s kisspeptínom však vedci žiadne zdravotné riziká zatiaľ nenašli. Podrobnosti výskumu boli publikované v magazíne Nature Communications.


Tagy:
sex túžba libido kisspeptín metastín bozkávací hormón

2018-02-14 13:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia