Na Slovensku zúri diabol spomedzi pohlavných chorôb: Nakaziť sa dá veľmi ľahko

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-01-26 12:00:00

Na Slovensku sa šíri pohlavná choroba, ktorej sa Európania báli už v stredoveku. V Trebišove rapídne narástol počet chorých na syfilis. Nebezpečná choroba sa neprenáša len sexuálnym stykom a jej prejavy mnohým naháňajú strach.

Chorobnosť na syfilis je v okrese Trebišov 16-krát vyššia ako v iných častiach Slovenska. Aktuálna epidemiologická situácia vyhodnotená za rok 2017 vykazuje chorobnosť 108,4 prípadu na 100 000 obyvateľov. Ochorenia sa vyskytujú aj vo vekovej skupine do 18 rokov.

Čítajte viac: Holíte sa aj „tam dole“? Koledujete si o poriadny sexuálny problém!

V absolútnych číslach bol vlani v tomto okrese počet chorých 115, najväčší výskyt bol práve v meste (71). „Pre porovnanie, v Košickom kraji to bolo 142 ľudí a na území SR ich bolo 358,“ uviedla epidemiologička a zástupkyňa regionálnej hygieničky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Trebišove Lucia Demesová.

Zmena nastala pred dvoma rokmi

Vlaňajšok bol v rámci okresu podľa jej slov ôsmym rokom epidemického výskytu tohto ochorenia. Za celé toto obdobie sa podľa nej prijímali všetky možné a zákonné opatrenia na všetkých dostupných úrovniach. „Vývoj epidémie bol priaznivý do roku 2015, keď postupne chorobnosť klesala,“ spomenula. Zmena nastala pred dvoma rokmi. „Zrejme v roku 2017 sa uplatnili nejaké rizikové faktory, ktoré ovplyvnili chorobnosť, a to nebolo možné identifikovať na základe našich možností prístupu k informáciám,“ zdôvodnila.

Vzhľadom na vzrastajúci počet chorých zorganizoval RÚVZ v Trebišove na lokálnej úrovni aj medzirezortné stretnutie všetkých inštitúcií, ktoré môžu mať v rámci svojich kompetencií priaznivý vplyv na zníženie výskytu týchto ochorení. „Následne sme pripravili písomné informácie, kde sme navrhli také opatrenia, ktoré by mohli jednotlivé zúčastnené strany vykonávať,“ priblížila.

Okrem toho sa realizovali aj ďalšie zdravotno-výchovné aktivity. „Vzhľadom na to, že mnohí chorí pochádzajú zo skupiny nízkeho hygienického štandardu, a tam aj v rámci zdravotnej výchovy je potrebné uplatniť možno iné prístupy, takže sme sa sústredili na to, že sme komunikovali hlavne s učiteľmi, asistentmi a ďalšími profesionálmi, ktorí pôsobia priamo v komunite, kde je zvýšené riziko výskytu ochorení a vlastne ich preškoľujeme, informujeme. Takisto sme spracovali informačný edukačný materiál, kde sú popísané príznaky ochorenia, cesty prenosu, aké sú preventívne opatrenia, ktoré chránia ľudí pred získaním tejto infekcie,“ skonštatovala.

Ako sa (ne)nakaziť?

„Infekciu vyvoláva baktéria Treponema pallidum,“ uvádza na svojej stránke Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trebišove. Nakaziť sa možno pohlavným stykom (aj medzi mužmi), používaním kontaminovaných predmetov, ktoré používal aj nakazený (zubné kefky, uteráky, príbory, riad, oblečenie). Infekcia je tiež prenosná z matky na dieťa počas tehotenstva –  „až polovici neliečených žien so syfilisom sa rodia deti nakazené syfilisom. Takéto deti majú vážne poškodené srdce, mozog a oči,“ varuje RÚVZ Trebišov.

Choroba sa prenáša z človeka na človeka slinami, semenom, vaginálnym výtokom, krvou, chorou kožou,“ upozorňuje hygienici s tým, že zavčasu rozpoznané ochorenie je možné úplne vyliečiť. Neliečená infekcia však môže viesť k smrti.

Tri štádiá ochorenia

Syfilis prebieha v troch štádiách. Prvé začína preniknutím baktérie do tela a vznikom tvrdého nebolestivého vredu (najčastejšie na penise, na alebo vo vagíne, v okolí pohlavných orgánov, konečníka alebo v oblasti úst). Do týždňa od nakazenia sa vytvára nebolestivé zdurenie lymfatických uzlín v mieste nákazy. Prvé štádium môže sprevádzať aj slabosť, únava, zvýšená teplota, bolesti svalov, kostí a hlavy.

Pre druhé štádium je podľa odborníkov príznačné zdurenie lymfatických uzlín na niektorých častiach tela (vnútorná strana rúk, chodidiel, na hrudníku, bruchu). Po celom tele vznikajú vyrážky a fľaky (fľakatá je aj sliznica úst). Ochorenie môže zasiahnuť aj niektoré orgány. Sprevádza ho tiež vypadávanie vlasov a strata pigmentu (zosvetlenie pokožky). Okolie genitálií posievajú sivobiele škvrny až otvorené vredy, ktoré sú vysoko infekčné. K príznakom sa často pridružuje aj horúčka, únava, bolesti hrdla a strata chuti do jedla.

Tretie štádium je charakteristické poškodením srdca, ciev, kože, kostí a kĺbov. Choroba napáda aj mozog a nervovú sústavu, čo môže vyústiť do neurologického zlyhania, prípadne demencie. V poslednej, letálne fáze choroby, sa objavuje slepota, strata reflexov, únik moču a stolice.

Základom je prevencia

Choroba sa šíri prostredníctvom nechráneného pohlavného styku – rovnako vaginálneho, ako análneho či orálneho. Riziko nakazenia vzrastá so striedaním sexuálnych partnerov, injekčným užívaním drog a tetovaním či priercingom, pri ktorých neboli dodržané hygienické štandardy.

Odborníci radia pri sexuálnych aktivitách používať kondóm a praktizovať najmä tie, ktoré sú menej rizikové, čiže vyvarovať sa úniku semena, pošvovej tekutiny alebo krvi do tela, na sliznice pohlavných orgánov alebo do úst partnera. V prípade užívania drog je nevyhnutné používať výhradne vlastnú ihlu so striekačkou a nezdieľať s inou osobou roztok drogy. Najlepšou prevenciou je však znalosť sexuálneho zdravia a minulosti partnera, ako aj vernosť vo vzťahu. 

Fotogaléria


Tagy:
syfilis Trebišov

2018-01-26 12:00:00  |  Foto: Thinkstock.com, Ruvztv.sk Video: TASR/Roman Hanc  |  Zdroj: TASR, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia