Známa pohlavná choroba zmutovala do desivej podoby: Zistili sme, že sa týka aj Slovákov

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-12 06:00:00

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vydala varovanie pred novým typom známeho sexuálne prenosného ochorenia. Jeho zákernosť spočíva najmä v tom, že pri ňom zlyháva klasická liečba antibiotikami. Zisťovali sme, či sa hrozba týka aj Slovenska.

Podľa WHO ide o neliečiteľnú formu kvapavky, ktorá je rezistentná voči liečbe antibiotikami. Ako vysvetlila doktorka Teodora Wiová, baktérie kvapavky sú veľmi šikovné. Pri každom pokuse o nový typ liečby sa vyvíjajú tak, aby dokázali antibiotikám vzdorovať. Ako neúčinné sa voči nákaze ukazujú najmä staršie a cenovo lacnejšie antibiotiká. Na problém s kvapavkou a odolnosťou bektérií však narazili aj krajiny s vyššími príjmami a teda dostupnosťou drahších liekov.

Čítajte tiež: Pohlavná choroba ako strašiak Slovákov: Vlani sa ňou nakazili stovky!

Kvapavkou sa podľa odhadov každoročne nakazí okolo 78 miliónov ľudí po celom svete. Choroba postihuje genitálie, konečník a krk a najväčšie komplikácie spôsobuje ženám, u ktorých vyvoláva zápalové ochorenie panvy, mimomaternicové tehotenstvá, neplodnosť, ale aj zvýšené riziko nákazy vírusom HIV. Podľa odborníkov prispieva k rozšíreniu kvapavky najmä cestovná migrácia, zvýšená urbanizácia, ale aj ústup od používania kondómu.

Prevenciou prenosu kvapavky je bezpečné sexuálne správanie a používanie prezervatívu. Keďže neexistuje rýchly a spoľahlivý spôsob, ako kvapavku rozpoznať (niekedy prebieha práve v bezpríznakovej forme), výber sexuálneho partnera by mal byť zodpovedný. Medzi rozšírené symptómy však patrí výtok z močovej trubice alebo pošvy. Podľa odborníkov je najdôležitejším krokom k úspešnej liečbe včasná diagnóza.

Kvapavka na Slovensku

Kvapavka sa podľa Zuzany Drobovej, hovorkyne Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR), vyskytuje aj na Slovensku. Na Neisseriu gonorrhoeae, ktorá je pôvodcom kvapavky rezistentnej na antibiotiká, upozorňuje WHO už od roku 2012. V tomto roku zatiaľ slovenskí lekári zaznamenali celkovo 161 prípadov kvapavky (gonokokovej infekcie). V roku 2016 to bolo 280 prípadov, v roku 2015 344 a v roku 2014 dokonca 449 prípadov. Najviac ochorení vyvolaných gonokokovou infekciou v roku 2017 zatiaľ lekári diagnostikovali v máji (32) a v júni (32). „Špecifická prevencia kvapavky očkovaním neexistuje. Prevencia vzniku antibiotickej rezistencie spočíva vo vyšetrovaní citlivosti na antibiotiká pôvodcov nákazy a prísne dodržiavanie stanovenej liečby,“ dodala Drobová.

Fotogaléria


Tagy:
kvapavka pohlavná choroba WHO

2017-07-12 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia