Prečo na jeseň strácame chuť na milovanie? Riešenie je pri tom veľmi jednoduché!

Chuť na sex znižuje u mužov najmä klesajúci počet hodín slnečného svitu.
Zdroj: thinkstock.com
2016-09-28 11:00:00

Čím sme starší, tým menej máme chuť na sex. Nemusí to byť pravda a neplatí to o všetkých, no vedci zistili jednu zaujímavú vec. Muži nad 40 rokov majú s problém s chuťou na sex a vedci prišli nato, čo ich môže v partnerskom živote podporiť. Svetlo!

Astronomická jeseň so sebou priniesla rovnodennosť, po ktorej ubúda slnečného svitu. Dni sú kratšie, tma nastáva pomerne skoro. Niekomu tieto zmeny vyhovujú, iný by najradšej mal stále dlhšie dni ako noci. 

A práve ubúdanie slnečného svitu považujú vedci za fakt, prečo v zimných mesiacoch majú muži menej chuť na sex so svojimi partnerkami. Mnohé štúdie to naznačujú, preto sa talianski experti rozhodli túto hypotézu potvrdiť experimentom. A výsledky sú viac ako zaujímavé. 

Svetlo pomáha

Lepšiemu sexuálnemu životu mužov po 40tke dopomôže práve viac slnečného svitu. Zvyšuje sa tým hladina testosterónu a preto muži v posteli excelujú. 

Výskumu sa podrobilo bez mála 40 mužov nad 40 rokov. Základnou otázkou bolo, prečo chuť na sex u mužov klesá s končiacim sa rokom. Všetky skúmané jedince mali buď poruchu sexuálnej vzrušivosti alebo hypoaktívnu sexuálnu túžbu. Na začiatku experimentu vedci dokonale poznali ich hladiny testosterónu aj to, či majú alebo nemajú záujem o milovanie. Následne ich zaradili do dvoch skupín. 

Prvá skupina bola podrobená liečbe svetlom o veľkosti desať tisíc luxov - teda ekvivalentom plného denného svetla. Pred prístrojom stáli vo vzdialenosti jeden meter. 

Druhý skupina bola vystavená svetlu o veľkosti 100 luxov, čo odpovedá tmavšiemu, sychravejšiemu dňu. 

Obe skupiny boli týmto podmienkam vystavené po dobu od pol hodiny do 8 hodin, pričom celá „liečba“ trvala dva týždne.

Špeciálne svetlo 

Svetelná terapia je liečba, ktorá sa indikuje pomocou lampy, špeciálneho svetelného boxu, ktorá slúži na simuláciu slnečného žiarenia. Obsahuje veľmi jasné žiarivky, obvykle najmenej desaťkrát intenzívnejšie ako klasické osvetlenie v domácnosti. Bežne sa tento box využíva pri liečbe sezónnej afektívnej poruchy.

Pacient sa pozerá do svetelného poľa, svetlo dopadá na zadnú stranu oka, teda je transformované do časti mozgu, ktorá kontroluje spánok, chuť do jedla, sexuálny apetít, teplotu, náladu či našu aktivitu.

Ako experiment dopadol?

Muži, ktorí boli vystavení svetlu podobnému ako je denné žiarenie, mali hladiny sexuálneho uspokojenia trikrát vyššiu ako pred liečbou, pričom druhá skupina mala výsledky totožné s tými pred liečbou.

„Pred začatím liečby mali obe skupiny skóre priemernej sexuálnej spokojnosti okolo dvoch bodov z desiatich, po liečbe uvádzala prvá skupina skóre bodovania okolo 6,3 – čo je viac ako trojnásobný vzrast,“ povedal Andrea Fagiolini, ktorý spolu s kolegami vykonávali túto štúdiu na University of Siena.

Druhá skupina si veľmi nepolepšila, ich skóre bolo iba okolo 2,7.

Stúpol aj testosterón 

Hladina testosteróu u prvej skupiny sa zvýšili zhruba zo 2,1 nanogramov na mililiter na 3,6 nanogramov na mililiter po dvoch týždňoch. Druhá skupina mala po experimente takmer totožnú hladinu testosterónu.

Čo to teda znamená? 

Záver je preto jednoznačný.

„Zvýšené hladiny testosterónu vysvetlujú zvýšené sexuálne uspokojenie,“ povedal profesor Andrea Fagiolini.

Aj práve preto je efekt v reprodukcii vyšší v júni, kedy je aj vyššia miera počatia. Preto by sme svetlom v zimných mesiacoch mali simulovať to, čo príroda robí počas svetlejších mesiacov.

Na otázku ako je to možné, vedci ponúkajú túto odpoveď. Svetelná terapia by mohla pomôcť epifýze v mozgu k produkcii testosterónu, ale podľa ich slov to môže viesť aj k iným hormonálnym účinkom.  

Čítajte tiež: Ružová tabletka na pretrase: V tomto prípade poškodí zdravotný stav!

Fotogaléria

2016-09-28 11:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: dailymail.co.uk, red, bbc.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia