Chystáte sa pred dovolenkou oddialiť svoje dni? S týmto musíte rátať!

Chcete oddialiť menštruáciu? Pozrite sa, či je to zdravé a ako to spraviť tak, aby to skutočne aj fungovalo.
Zdroj: thinkstock.com
2016-08-03 06:00:00

Nie je nič horšie, ako keď vám, ženám, pobyt na dovolenke znepríjemnia svoje dni. Nielenže sa budete musieť vyvaľovať iba pri bazéne, kŕče a nepríjemné bolesti brucha určite nerozoznajú, že ste v inej krajine. Bohužiaľ, nevyberiete si. Iba ak...

Stále častejšie ženy siahajú po núdzovom riešení. Snažia sa oddialiť menštruáciu a to pomocou tabletiek. Čo na tento "trend" hovorí gynekologička?

„Posunúť menzes sa vám isto podarí len pomocou tabletiek - a vždy je potrebné aby vám ich predpísal lekár, nie sú to voľne predajné produkty. Lieky treba začať užívať par dní (3-4) pred očakávaným začiatkom vášho menzesu a potom ich užívať počas celej doby, keď nechcete krvácať. Po doužívaní lieku menzes môže začať s malým posunom (1-2) dni,“ hovorí MUDr. Zuzana Baková, ktorá pôsobí na gynekologicko – pôrodníckej klinike v Trnave a má bohaté skúsenosti z praxe, kde pôsobí už viac ako desať rokov.

Podľa jej slov by sme mali dobre zvážiť, kedy dovolenku plánujeme. Ak je cyklus pravidelný a nenastali v ňom žiadne zmeny, presne vieme kedy príde. Preto by sme sa tomuto obdobiu v plánovaní mali vyvarovať. To je stav priam ideálny.

Má oddialenie pre zdravie negatívny účinok?

„Zasahovať“ do prirodzeného cyklu by sme nemali. Už len z toho dôvodu, že ženy sú tak nastavené pre určitý cieľ. Preto sme sa pani gynekologičky spýtali, že môže mať oddialenie menštruácie na zdravie nejaký vplyv.

„Posunúť menzes nie je pre organizmus zdravotný problém - ale užívanie hormónov (aj lieky na posunutie menzes sú hormóny) môžu mať nežiadúce účinky, aj keď tu sa jedná o krátkodobé užívanie hormónov. Ženy s poruchami krvnej zrážavosti, eventuelne s poruchou pečene by tieto lieky užívať nemali,“ upozorňuje gynekologička MUDr. Baková.

Pozor si tiež dávajte ak:

  • Máte podozrenie na malígne ochorenie genitálií či prsníkov
  • Ak si myslíte, že môžete byť tehotná
  • Ak trpíte endokrinologickou poruchou
  • Trápia vás trombózy
  • Ak máte akékoľvek interné ochorenie

Nie sú babské recepty iba výmysel? 

„V minulosti a možno i v súčastnosti sa ženy snažia ja o prírodné posunutie menzesu - používa sa šťava z citrónu a pod... ale reálne sa takto menzes neposunie, resp. môže sa posúnúť o 1-2 dni skôr na základe psychologického placeba,“ vysvetlila MUDr. Baková.

Nepomôže ani studená sprcha, na druhej strane riskujete zápal močového mechúra a to je niekedy horšie ako samotná menštruácia. Šťava z citróna nepomôže tiež, jediné čo „dokáže“ je, že zvýši hladinu kyslosti v žalúdku.

Ako inak sa ženy snažia oddialiť menštruáciu?

Babských receptov je viac a viac. Netreba však zabúdať na fakt, že každá žena je individuálna bytosť, ktorej recept na oddialenie môže, ale nemusí zabrať. Vždy je to hop alebo trop. Spoznať samú seba dá síce námahu, ale vždy budete vedieť, že niečo takéto u vás skutočne zaberie.

Niektoré ženy si pochvaľujú účinky toniku, ktoré pijú pár dní predtým, ako by mali dostať menštruáciu. Niekomu pomáha tinktúra z rebríčka obyčajného či kapsičky pastierskej. Ak by ste radi oddialili menštruáciu napríklad jedlom, vyvarujte sa pikantným jedlám ale zato si môžete dopriať šošovicu. Receptov je viac, stačí si len nájsť to najvhodnejšie pre vaše zdravie.

Leto so sebou prináša mnohé nástrahy

Slnečné počasie a dovolenková sezóna so sebou prináša radosť zo všetkého, čo nám v zime chýba. Teplo, možnosť neobmedzeného kúpania sa, exotická dovolenka...všetko podľa vlastného gusta.

Ženské zdravie je však vystavované rôznym nástrahám, najmä čo sa týka intímneho zdravia. Mykózy, bolesti, svrbenie. A je toho omnoho viac. Prechádzať by ste im mali preventívne.

„V lete postupujte tak ako doteraz, ak ste citlivejšie na opakované mykózy, mali by ste sa vyhnúť príliš častému kúpaniu v termánych bazénoch, resp. chlórovej vode, takže ideálne je napustiť si vlastný bazén alebo zvoliť morskú vodu,“ týmto odporúčaním uzatvorila našu tému MUDr. Zuzana Baková.

Čítajte tiež: Šantenie vo vode: Môžeme z vody v bazéne dostať pohlavnú chorobu?

2016-08-03 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia