Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Toto sa stane, ak nebudete prať svoju bielizeň: Nepríjemná pravda, ktorá vás zaskočí!

O spodnú bielizeň by ste sa mali starať. Pozrite sa, čo vám hrozí, ak im nebudete venovať dostatočnú pozornosť. Zobraziť galériu (2)
O spodnú bielizeň by ste sa mali starať. Pozrite sa, čo vám hrozí, ak im nebudete venovať dostatočnú pozornosť. (Zdroj: thinkstock.com)

Pranie spodnej bielizne je veľmi dôležité. Nie len z hľadiska hygieny, ale aj osobného pocitu. Čo sa stane, ak by si ženy neprali podprsenku?

Baktérie, oleje, špina, mikroorganizmy – to všetko sa vám na povrchu podprsenky môže zachytávať, hromadiť a spôsobovať vám značné problémy. Joshua Zeihner, dermatológ z New Yorku priznal, že obvykle sa tu tieto nečistoty nachádzajú aj prirodzene. Otázkou len je, kedy z tohto nahromadenia príde k reakcii na pokožke.

Ak spodnú bielizeň nebudeme prať, stane sa toto! 

Ak podprsenku nebudete dlho prať, po istom čase samozrejme začne zapáchať. Nezáleží na tom, koľkokrát sa preparfumujeme, pach začne prerážať aj samotný parfum. V najhorších prípadoch z toho môže začať páchnuť aj samotné oblečenie. 

Trápi vás akné v dekolte, ktorého pôvod neviete identifikovať? Jednou z možností je, že ju spôsobuje vaša spodná bielizeň. Nahromadenie potu a nečistôt totiž spôsobuje podráždenie pokožky, v dôsledku priameho kontaktu s pokožkou a trením sa o ňu môže prísť k rozvoju akné.

Baktériám a kvasinkám sa veľmi dobre darí vo vlhkom prostredí, takže sa ich najviac hromadí pod prsiami. Ak spodnú bielizeň neperieme pravidelne, hromadí sa ich tam stále viac, čo je predzvesť rôznych podráždení. Začervenanie pokožky nie je nič neobvyklé a malo by to byť varovným signálom, že niečo nie je v poriadku. Ak problém prerastie do infekcie, je možné, že jedinou záchranou bude návšteva lekára.

Ako často podprsenku prať?

Periete svoju spodnú bielizeň častejšie, ako je správne? A ako často je to vlastne „správne“? 

„Časté pranie môže poškodiť elasticitu, ktorá je potrebná pre správnu oporu,“ povedala Lexie Sachs, expertka na spodnú bielizeň.

Ak ju totiž raz spodná bielizeň stratí, bielizeň patrá do koša. A je jedno, či stála pár eur alebo niekoľko stoviek. 

Podľa Lexie Sachs záleží veľa aj od toho, ako aktívne sme a čo v podprsenke robíme

  • Ak ju máme oblečenú len niekoľko hodín, neznamená to, že je automaticky znečistená a je potrebné ju oprať.
  • "Priemerne" zašpinenú podprsenku perte po troch noseniach, športovú podprsenku po každom cvičení 

Odporúča sa prať spodnú bielizeň v rukách, nakoľko jemný materiál nemusí v práčke vydržať a príde k veľmi rýchlemu opotrebeniu. 

Do horúcej vody nakvapkajte pár kvapiek aviváže či pracieho prostriedku, nechajte v roztoku podprsenku päť až desať minút. Potom jemne preperte v rukách, opláchnite zvyšok pracieho prostriedku pod prúdom studenej vody. Pozor nato, ako ju vešiate! Podprsenka by nikdy nemala vysieť na ramienkach, vždy ju nechajte schnúť poležiačky v uteráku. 

Ak už predsa len chcete prať v práčke, zvoľte ten najšetrnejší program, teplota by nemala byť viac ako 40 stupňov Celzia. Pútko na podprsenke vždy zapnite a dbať by ste mali ešte na jednu vec - váhu bielizne. Ak je totiž bielizne veľa a je navyše mokré a ťažké, je možné, že to podprsenkám viac uškodí, pretože je na ne vyvíjaný tlak mokrého prádla. Môže prísť k deformácii. 

Čítajte tiež: Pre úľavu bolesti chrbta potrebujete jednu vec: Prekvapí vás, čo to v skutočnosti je!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9