Neúčinný brusnicový džús? Pravda, či zavádza osvedčený babský recept!

Babský recept na infekciu močových ciest? Brusnice áno, ale nie v koncentrovaných džúsoch!
Zdroj: thinkstock.com
2016-02-25 12:00:00

Zápal či infekcia – všetko neuveriteľne bolí. A infekcia močových ciest nie je výnimkou. Ak sa držíte babského receptu a pijete litre brusnicového džúsu, máme pre vás zlú správu. Nerobíte dobre.

Neposkytne vám totiž takú úľavu, ktorú by ste očakávali.

„Brusnicová šťava a to najmä jej koncentráty, ktoré nájdeme v obchode s potravinami, nikdy nevyliečia infekcie močových ciest ani infekciu močového mechúra,“ povedal lekár Timothy Boone, urológ z Texas A&M Health Science Centre.

Ak sa pýtate prečo, odpoveď je jednoduchá.

„ Môžu vám poskytnúť väčšiu hydratáciu a prípadne efektívnejšie vymyť baktérie z tela, ale aktívna zložka brusníc sa do okamihu, kedy prejde do močového mechúra, stráca,“ dodal Boone.

Ako je to možné?

Brusnice obsahujú aktívnu zložku s názvom proanthocyanidis, ktorá napomáha odstraňovať baktérie zo stien močového mechúra. Háčik je v tom, že tieto látky sa v komerčných brusnicových koncentrátoch nenachádza, respektíve je jej tam veľmi málo.

„Bola by potrebná vysoká koncentrácia brusníc, aby sa zabránilo zachytávaniu baktérií,“ povedal Boone.

Riešenie

Tú však v šťavách, ktoré pijeme, nenájdeme.

Východisko urológ vidí v kapsulách, ktoré dostaneme v lekárni. Majú koncentrované množstvo aktívnej látky, no kapsule pomáhajú predchádzať riziku infekcií, teda sú prevenciou. Podľa American Journal of Obstetrics and Gynecology, brusnicové kapsule znižujú toto riziko o takmer polovicu.


Chodidlá prezradia viac, ako si myslíte: Aké choroby môžeme podľa nich predpovedať?


Príznaky infekcie

Infekcia močových ciest je druhým najčastejším typom infekcie v tele. Najviac postihuje ženy.

Ako sa infekcia močových ciest prejavuje?

  • Konštantné nutkanie chodiť na toaletu.
  • Bolesť pri močení.
  • Bolesť panvy.
  • Krv v moči.

Niekedy je ľahké zameniť infekciu močových ciest s hyperaktívnym močovým mechúrom, takže je vždy lepšie poradiť sa s lekárom o akýchkoľvek nežiaducich príznakoch, na ktoré ste narazili,“ povedal urológ Boone.

Neliečená infekcia sa môže zhoršiť a spôsobiť oveľa väčšie problémy, napríklad obličkám.

Ako infekcii predchádzať?

V prvom rade je dôležitý pitný režim, ktorý treba dodržiavať. Po pohlavnom styku by sme moč nemali zadržiavať, no samozrejme nielen po ňom. Vyhýbať by sme sa mali tesnému oblečeniu, vírivky by sme mali navštevovať skôr sporadicky ako pravidelne. Hoci nie je sto percente dokázané, že to je tak, prevencia je predsa len lepšia ako samotné ochorenie.

Urológ Courtenay Moore upozorňuje na správanie sa po sexuálnej aktivite.

„Frekvencia sexuálnej aktivity silne koreluje s infekciou močových ciest,“ hovorí Moore.

Čím viac partnerov máme, tým vyššia je možnosť infekcie. K infekciám dochádza aj v momente, ak sa baktérie z oblasti konečníka dostanú do pošvy. K takémuto stavu dochádza, ak trápi nás zápcha alebo hnačka.

Čítajte tiež: Rozlúčte sa na 5 rokov s chorobami: Silný liek, ktorý udrží vírusy a baktérie od tela!

 

2016-02-25 12:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: huffingtonpost.com, red, health.clevelandclinic.org

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia