Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Spodná bielizeň ako strašiak nášho zdravia: Neuveriteľné, na čo všetko si musíme dať pozor!

Výber spodnej bielizne by nemal byť náročný, no mal by spĺňať niektoré náležitosti.
Výber spodnej bielizne by nemal byť náročný, no mal by spĺňať niektoré náležitosti. (Zdroj: thinkstock.com)

Spodná bielizeň tiež podlieha módnym trendom. Kto skôr ako na pohodlnosť dbá na posledné módne vychytávky by vedel rozprávať. Ako ale výber spodnej bielizne, materiálu či strihu vplýva na naše zdravie? Viac ako predpokladáte!

Výber spodnej bielizne ovplyvňuje zdravie intímnych partií. Je pravda, že každá žena je náchylná na niečo iné, každej vaginálne zdravie odráža viacero faktorov. Niektoré problémy nemusia spôsobiť ani tak rozličné materiály ako to, že niektoré vami obľúbená spodná bielizeň môže byť príliš tesná alebo mokrá. A na prechladnutie či zápal stačí len malá chvíľa.

Sedem vecí, ktoré by ste o spodnej bielizni mali vedieť

  1. Spodná bielizeň by nemala byť tesná

Pokožka okolo vašich intímnych partií je tenšia ako zvyšok našej pokožky, preto tesné nohavičky môže spôsobiť nemalé problémy. Nepríjemné trenie spôsobuje podráždenie a je príčinou, prečo vám v oblasti bikín zarastajú chĺpky. A to príliš zdravé ani bezbolestné nie je.

Tesná spodná bielizeň je tiež dôvod vzniku kvasinkových infekcií, pretože vlhkosť a teplo vytvára dokonalé prostredie pre rast baktérií.

  1.  Pozor na rôzne baktérie

Platí to najmä pri takzvaných tango spodnej bielizni.Práve tenký pás látky môže v niektorých prípadoch skĺznuť k vašim intímnym partiám a preniesť baktérie z oblasti konečníka práve k vagíne.

„Tango nohavičky majú tendenciu trieť sa, čo spôsobuje citlivú pokožku okolo intímnych partií a to vytvára prístup pre mikróby,“ povedala Adelaide Nardone, z gynekologickej ambulancie na Rhode Islande.

Žena náchylná na kvasinkové ochorenia môže veľmi rýchlo túto chorobu dostať, hrozí aj infekcia močových ciest.

Ak sa trendu tango nohavičiek nechcete vzdať, kupujte si model ktorý vám „sadne ako uliaty“. Vyvarujte sa ale rôznym materiálom, napríklad tie s čipkou. To nie je práve materiál, ktorý by bol vhodný pre naše pohodlie. Najmä pri tomto type spodnej bielizne.

  1. Materiál je podstatný

Ako sme už vyššie spomínali, sú materiály, ktoré síce vyzerajú dobre, no pre pokožku až taká výhra nie sú. Najlepším materiálom sú priedušné látky, najlepšie zo 100 percentnej bavlny, medzi tie najhoršie patria nepriedušné, syntetické tkaniny ako polyester alebo čipka. Všetky tieto tkaniny môžu pokožku dráždiť, podporovať vznik rôznych infekcií.

K najlepším tkaninám, z ktorých si spodnú bielizeň nekupujte je aj lycra alebo nylon – hoci sú niektoré kúsky naozaj pekné a vkusné, je na čase si odpovedať na otázku : stojí to za potiaže, ktoré mi to môže spôsobiť?

Ak sa teda vaše preferencie líšia od toho, čo dostať v obchodoch, alebo čo sa považuje za „správne“, myslite nato, aby bola časť spodnej bielizne ktorá prilieha k intímnym partiám z bavlny.

  1.  Sťahovacia spodná bielizeň robí problémy

Neoddeliteľnou súčasťou šatníka nejednej dámy je sťahovacia alebo tvarovacia spodná bielizeň. Pod šaty či sukňu je ideálnym formovačom postavy, no aj za ním sa skrýva hrozba v podobe vypuknutia niektorých infekcií. Príliš tesná bielizeň, najmä ak ju budeme používať dlho, môže spôsobiť vyrážky, vedie znižovaniu krvného obehu, k infekcii močových ciest, hoci aj nepriamo.

„Sťahovacia spodná bielizeň môže viesť k zvýšenej možnosti vzniku infekcie močových ciest, pretože ženám, ktoré ju nosia sa zdá náročné vyzliekať sa, takže majú tendenciu zadržiavať moč viac, ako by mali,“ povedal Donnica Moore, zdravotná  expertka.

Ak však musíte takúto bielizeň nosiť, myslite nato, že močiť musíte chodiť a nezadržiavajte ho len preto, že je náročné nohavičky stiahnuť.

Okrem zadržiavaniu hrozí aj zníženie správnej cirkulácie, ktoré spôsobuje vysoký pás nohavičiek. Ak pokrývajú celé brucho, prílišným stiahnutím prichádza k zlému tráveniu, niektoré ženy pociťujú nadúvanie, reflux či pálenie záhy. Hoci sú to iba ojedinelé prípady, nikdy nie je na škodu sa im radšej preventívne vyvarovať.

  1. Spotená spodná bielizeň je nepriateľ

V lete boli problém mokré plavky a vplyv na naše intímne zdravie, dnes sú hlavným problémom mokré, spotené nohavičky. Ak máte tendenciu potiť sa viac ako iní ľudia, mali by ste mať túto skutočnosť na zreteli. A to najmä preto, že potenie tam dole môže spôsobiť nemalé problémy. Preto sa pri výbere nohavičiek zamyslite, z akého materiálu by mali byť, aby potenie ešte viac nepodporovali a boli priedušné.

Vieme, že nie každý na toto myslí, no po každej činnosti, ktorú vykonávame a spotíme sa pri nej, by mala nasledovať výmena spodnej bielizne. Ostať v „mokrom“ prostredí nie je nič dobré pre zdravie. Živná pôda pre baktérie a kvasinky sa môže podpísať pod vznik rôznych infekcií.

  1. Zdravý spánok bez problémov

Aj počas spánku platí, že čím menej tesného oblečenia máme na sebe, tým lepšie. Platí to aj o spodnej bielizni. Preto ak si ju pod pyžamové nohavice nedáte, nič sa nedeje. Toto však neskúšajte počas dňa, nikdy neviete, čo sa stane. Najmä to nie je dobré pre zdravie, pretože prichádza k nepríjemnému treniu materiálu o intímne partie a môžu spôsobiť podráždenie.

  1.  S avivážou opatrne

Výrobcovia pracích práškov dnes dbajú nato, aby zložky jednotlivých produktov boli šetrné k pokožke a aby neboli príliš parfumované, keďže aj to dokáže pokožku nie len detí ale aj dospelých podráždiť. Preto si dávajte pozor nato, ako a v čom periete a sušíte, nakoľko zdravotné komplikácie môžu spôsobiť aj takto zjavne zanedbateľné veci

Čítajte tiež: Koniec častému problému, ktorý vás stále otravuje: Toto zničí nepríjemný zápach potu!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9