Čo sa stane, ak prestanete so sexom? Následky, ktorým budete čeliť!

Ak prestanete s pravidelným sexom, odrazí sa to na vašom tele.
Zdroj: thinkstock.com
2015-10-05 20:25:00

Mať pravidelný a spokojný sexuálny život je pre zdravie rovnako dôležité ako správna životospráva. Mnohé ťažkosti dokonca možno vyriešiť zmenou "posteľových" návykov. Ak ich však obmedzíte, očakávajte nasledovné zmeny!

1. Budete viac nervózni

Vďaka sexu nie sú ľudia podráždení a so zlými situáciami, ktoré sa im prihodia, sa lepšie vysporiadajú. Škótski vedci zistili, že ľudia, ktorí nemali pravidelný sex, sa snažili vyrovnať sa so stresovými situáciami inými spôsobmi. Často o svojej zlosti rozprávali na verejnosti alebo svojim priateľom, na ktorých si dokonca vybili zlosť. Tí, ktorí mali pohlavný styk aspoň raz v priebehu 2 týždňov, boli na tom podstatne lepšie. Za veľmi časté výkyvy nálad môže hormonálna nerovnováha v tele. Počas sexu mozog uvoľňuje chemikálie, ako sú endorfíny a oxytocín, ktoré vám pomôžu cítiť viac v pohode, ako uviedli vedci.

2. Muži majú zvýšené riziko rakoviny prostaty

Nedostatok sexu môže zamávať hlavne so zdravím u mužov. Podľa štúdie, ktorá bola predstavená vedcami na Americkej urologickej asociácii, muži, ktorí si pravidelne užívali sexuálne radovánky, mali o 20 % znížené riziko rakoviny prostaty. Sex je tak pre nich jedným z najdôležitejších preventívnych krokov pred týmto ochorením. Častá ejakulácia pomáha odstraňovať potenciálne škodlivé látky z prostaty.

3. Ste náchylnejší na prechladnutia a chrípku

Výskumníci z Wilkes-Barre univerzity v Pensylvánii zistili, že ľudia, ktorí mali sex raz alebo dvakrát týždenne, mali o 30% viac protilátok a teda imunoglobulínu A (IgA) v porovnaní s tými, ktorí si sex užívali len zriedka alebo nikdy. Imunoglobulín predstavuje prvú líniu obrany tela proti vírusom. Preto, ak ho máte nedostatok, máte zvýšené riziko vzniku chorôb.

4. Klesne riziko infekcie močových ciest u žien

Takmer 80% infekcií močových ciest sa vyskytne v priebehu 24 hodín po pohlavnom styku. Počas sexu môžu baktérie v pošve skončiť v močovej trubici, na ktorú tlačia a kde spôsobujú infekciu. Keď ženy stopnú so sexom, riziko bolestivého močenia klesne.


Ako mozog reaguje na vyvrcholenie? Prekvapivé zistenie, prečo je sex návykový!


5. Zhoršia sa depresie

Ak nemáte s partnerom sex, ste menej šťastní, chýba vám blízkosť a kontakt s osobou. Hrozí odcudzenie a kríza.

"Manželstvo bez sexu môže spôsobiť veľký zásah do sebavedomia danej osoby, ktorá viní samú seba, že za to môže jej nedostatočná atraktivita. Znižujú sa hladiny oxytocínu a ďalších dobrých hormónov. Môže zvýšiť obavy, že jeden z nich bude hľadať niekoho iného na uspokojenie svojich sexuálnych potrieb. Do vzťahu vstupuje žiarlivosť, až paranoja," upozorňuje Les Parrorr, PhD, psychológ a odborník na manželstvo.

Bozkávanie, vzájomné dotýkanie a komplimenty alebo neočakávané dary páry citovo zbližuje. V odbornom časopise Archives of Sexual Behavior bola zverejnená štúdia, ktorá dokonca potvrdila, že hlavne ženy, ktoré sú dlhšie bez sexu, viac podliehajú depresiám.

6. Zvýšené riziko erektilnej dysfunkcie

Muži, ktorí majú pohlavný styk len zriedka, majú dvakrát vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať nepríjemné skúsenosti s erektilnou dysfunkciou ako tí, ktorí ho majú raz za týždeň alebo viac, ako uviedla štúdia uverejnená v časopise American Journal of Medicine. Autori štúdie naznačujú, pretože penis je sval, častý sex pomôže predchádzať erektilnej dsyfunkcii podobne, ako fyzické cvičenie pomáha udržiavať silu.

7. Častejšie bolesti hlavy

Opäť to majú na svedomí hormóny. Pri sexe sa vyplavujú endorfíny a ocytocín, ktoré utlmujú rôzne bolesti. Ak vás niečo bolí, netreba hneď brať lieky, len si "predpíšte" milovanie. Orgazmus znižuje prah bolesti. Nedostatok sexu spôsobí, že budete bolesti cítiť intenzívnejšie ako predtým.   

Čítajte tiež: Sex ako liečba: Takéto má prospešné účinky na ľudské zdravie

2015-10-05 20:25:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: prevention.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia