Ako mozog reaguje na vyvrcholenie? Prekvapivé zistenie, prečo je sex návykový!

Nepochybný vplyv na vaše zdravie má aj pravidelný sex.
Zdroj: thinkstock.com
2015-09-06 22:00:00

Pravidelné posteľové radovánky majú vplyv nielen na našu psychiku. Sú mimoriadne účinným prostriedkom ako zlepšiť naše fyzické zdravie. Môže vyvrcholenie za zmiernenie bolesti hlavy či za lepší spánok? Odpoveď je ÁNO!

Chceli by ste vedieť, čo sa vo vašom mozgu deje počas vyvrcholenia? Pre svoju školskú prácu to začala skúmať Nan Wiseová. Video zverejnila na internete a vyvolala tým senzáciu.

Ukazuje totiž, čo sa v našom mozgu deje a ako sú stimulované jednotlivé jeho časti. Všetko začína v zmyslovom kortexe, v oblasti mozgu, ktorá sa týka pohlavných orgánov. Ďalej sa šíri k limbickému systému, „koniec“ príde v hypotalame, kde sa uvoľňuje hormón oxytocín.

Doktor David Linden, neurológ a autor publikácie The Compass of Pleasure zase porovnával scany mozgu ľudí rôznych sexuálnych orientácií. V mozgu sa totiž počas orgazmu aktivuje jedna časť. Tá vyplavuje dopamín, ktorý obsahujú niektoré drogy. Preto sa orgazmus považuje za návykový, rovnako ako drogy, pitie alkoholu, závislosť na automatoch. Všetky tieto stimuly „aktivujú“ rovnakú časť mozgu.

Antidepresívum, ktoré nič nestojí

Ak ste niekedy brali antidepresíva, mali by ste vedieť, že pomerne rovnaké účinky na váš organizmus má aj orgazmus. Počas neho sa vyplavujú do krvi endorfíny, najmä serotonín, ktorý obsahuje asi najznámejšie antidepresívum. Ashley Grossmanová, profesorka endokrinológie na Oxfordskej univerzite tvrdí, že pri orgazme sa uvoľnuje aj prolaktín.

"Tento hormón sa uvoľňuje aj u kojacich žien, na ktoré ma upokojujúci efekt," dodala Ashley Grossman. 

Preto ak viete, že vás čaká dôležitá schôdzka a ste z nej nervózni, nie je nič lepšie ako začať deň príjemným milovaním. Nielenže sa upokojíte, znížite si krvný tlak, ale po strese nebudú ani stopy.

Kedy je správny čas na sex?

Je pravda, že ženy majú náladu na sex inokedy ako muži, v jeden čas sa ale ich „chute“ podľa vedcov predsa len prelínajú. Je to ráno o 5.48. British Medical Journal uverejnil nedávno štúdiu, v ktorej autori tvrdia, že slnečné svetlo zvyšuje hladinu testosterónu stimuláciou hypotalamu. Tento faktor ponecháva na fantázii nielen to, ako svojho partnera zobudíte, ale aj kedy z postele vôbec vstanete.

Budete menej chorí

Čím viac budete s partnerom „utužovať“ vzťahy, tým menej budete chorí. Spojenie milovania a vyššej úrovne imunoglobínu A naznačuje, že ak budeme mať sex raz či dvakrát týždenne, budeme schopnejší bojovať proti vírusom.

Pre krajšiu pleť

Nie nadarmo sa hovorí, že niektorí sú schopní rozoznať, či ste mali alebo nemali v blízkej minulosti sex. Môže za to vyšší prietok krvi v pokožke. Stimuláciou nervového systému sa totiž krvné cievy rozširujú, čo spôsobuje začervenanie v tvári.

„Postupom času môžu pravidelné orgazmy pomôcť prenosu živín z krvi do pokožky,“ dodala Marvyn Patterson, kozmetická dermatologička.

Okrem toho sa do krvi počas orgazmu uvoľňujú anti-age hormóny, ktoré bývajú súčasťou niektorých kozmetických prípravkov.

Predpokladáme, že presviedčať vás o benefitoch z nežného alebo naopak živočíšneho sexu vás nemusíme. Tak prečo sa o vyššie uvedených plusoch nepresvedčíte sami? 

Čítajte tiež: Prečo mať sex niekoľkokrát do týždňa? Tieto dôvody vás presvedčia prehodnotiť milostný život!

2015-09-06 22:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, healthista.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia