O tomto ste zrejme netušili: Prečo majú muži ráno erekciu!

Ranná erekcia je u mužov úplne normálna.
Zdroj: profimedia.sk
2014-09-23 22:00:00

Každý zdravý muž má najmä v ranných hodinách silnú erekciu. Zväčša vás napadne, že ide len o následok erotického sna alebo, že súvisí s plným močovým mechúrom. Aká je teda príčina stoporeného penisu?

Ranná erekcia sa pravidelne opakuje. Bez občasných výnimiek sa deje aj každé ráno. Že by mali muži také šťastie na erotické sny? Ak sa vám to nezdá, verte tomu, že to tak skutočne nie je. Tak ako je nezmysel, že by za to mohol plný močový mechúr. V každom prípade je to úplne normálne. Rannú erekciu máva pravidelne väčšina mužov, za čo sa nemusia rozhodne hanbiť. Odborne sa jej hovorí nočná penilná tumescencia (NPT).

Erekcia počas snívania

Spontánna erekcia sa objavuje počas spánku a pri prebúdzaní sa aj tri až päťkrát. Deje sa tak počas fázy, pri ktorej sa ľudský organizmus čiastočne aktivizuje. Tento stav označujeme skratkou REM, ktorú spoznáme u spiaceho človeka na prvý pohľad – podľa rýchlych pohybov očných viečok. Práve vtedy prežívame sny, no môžeme sa ľahko prebudiť. Ak sa v tejto fáze prebudí muž, zvyčajne má stoporený penis.

Takáto erekcia sa v skutočnosti začína už v maternici  a pokračuje celý život. Muži v tom však nie sú sami. Obdobu podobného fenoménu poznáme dokonca aj u žien či viacerých druhov zvierat. Počas spánku údajne dochádza napríklad k takzvanej erekcii klitorisu.

Ale prečo sa vlastne ranná erekcia odohráva? Podľa štúdie v odbornom časopise Journal of Endocrinology majú v tom „prsty“ pochody týkajúce sa noradrenalínu. Ide o hormón a transmiter, ktorý je vylučovaný dreňou nadobličiek. Vedci sa domnievajú, že počas REM spánku sú bunky, ktoré ho produkujú, vypnuté. Zložitejší mechanizmus, ktorý zahŕňa aj testosterón, spôsobuje väčšie vybudenie testosterónového mechanizmu a výsledkom je nočná penilná tumescencia (NPT).

Koniec úniku moču?

Ako sa uvádza na webovom portály časopisu Journal of Endocrinology Iflscience.com, ďalšou zaujímavou teóriou je, že nočná erekcia zamedzuje nočnému úniku moču. Existujú dva druhy erekcie – psychogenická a reflexná. Prvá z nich je veľmi známa, poznáme ju pri klasickom vzrušení, ktoré vyvolá partner. Reflexná má na starosti iné centrum mozgu. Ide v podstate o nedobrovoľný proces, ku ktorému dochádza bez akejkoľvek myšlienky na sex. Údajne ju spúšťa močový mechúr. Aj keď existuje názor, že by nočná erekcia mohla zabrániť úniku moču, niektorí odborníci s tým nesúhlasia vzhľadom k tomu, že ľudské telo má veľa iných procesov a metód, aby nezamokril posteľ.

Zabráni erektilnej dysfunkcii

Isté však je, že takéto nočné cvičenie je mimoriadne zdravé! Pri každej erekcii sa erektívne teliesko (corpus cavernosum) v blízkosti močovej trubice a pohlavných orgánov zväčší. Keďže erekcií môže mať muž aj niekoľko krát v noci i ráno, tieto väzivové útvary sa pravidelne zväčšujú a zmenšujú. Precvičia sa a z krvi dostanú prísun kyslíka, čo zamedzí vzniku erektilnej dysfunkcie.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-09-23 22:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: iflscience.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia