Odhaľte pravdu: Je nutné dať si prestávku v užívaní antikoncepcie?

Ak si chcete dať prestávku od užívania antikoncepcie, najprv ju doberte do konca.
2013-09-11 15:00:00

Zo všetkých strán počúvame, ako je antikoncepcia pre ženy škodlivá, zaťažuje organizmus, a že dokáže spraviť v tele poriadny neporiadok. Preto sa mnohé ženy rozhodujú, či nie je vhodné dať si prestávku alebo ju jednoducho úplne vysadiť. V minulosti sa dokonca odporúčala dvojmesačná prestávka vždy po roku užívania. Je to však skutočne nutné?

Pravdou je, že v súčasnosti užívajú ženy modernú antikoncepciu, ktorá dodáva telu nízke dávky hormónov, aby telo zaťažovala čo najmenej. Na druhej strane ani malá dávka hormónov nie je pre ženské telo prirodzená. Celé roky, počas ktorých užívajú antikoncepčné tabletky, je ich telo pod vplyvom umelých hormónov. Dosť dlhá doba na to, aby si dali prestávku a telo si očistili. Alebo nie?

Vysadiť či nevysadiť?

Antikoncepcia nie je pre telo tak škodlivá, aby ste museli prestať s jej užívaním. Varovania, ako strašne zaťažuje náš organizmus, sú nepravdivé. To samozrejme platí vtedy, ak ju beriete správne a pravidelne chodievate na gynekologické prehliadky.

 „Antikoncepciu nemusíte vysadiť. Nezáleží na dĺžke trvania užívania, pokiaľ je pacient sledovaný ročne a nemá kontraindikácie,“ povedal gynekológ MUDr. Viktor Kráľ zo súkromnej gynekologickej ambulancie.

Súhlasí s tým i gynekologička MUDr. Dagmar Psalmanová, ktorá tiež upozorňuje na pravidelné vyšetrenia a kontroly. Pokiaľ to nie je nutné, prestávku si ženy nemusia robiť. Inak je to u žien od 40 rokov.

"Každá žena, ktorá užíva antikoncepciu, by mala byť pravidelne sledovaná svojim gynekológom. Ak sú všetky výsledky vyšetrení v poriadku a dobre toleruje prípravok, nie je potrebné robiť prestávku. Po 40-tom roku života treba prehodnotiť vhodnosť užívania antikoncepcie, prípadne zvoliť prípravok vhodný pre daný vek," povedala MUDr. Dagmar Psalmanová.

Ak má žena zdravotný problém s daným prípravkom, odporúča sa prestávka 3-6 mesiacov.

Pozor na fajčenie

Fajčíte? V tomto prípade by ste mali vážne pouvažovať o jej ukončení! Kombinácia antikoncepcie a fajčenia býva smrteľná a môže vám neskôr spôsobiť vážne zdravotné problémy. Infarkt, mŕtvica, trombóza či iné srdcové ochorenia – to všetko vás môže po rokoch fajčenia a užívania antikoncepcie nepríjemne prekvapiť.

Ako ukončiť užívanie tabliet?

Rozhodli ste sa skončiť s braním tabletiek? V tom prípade je dôležité vedieť, kedy s tým prestať. Určite to nerobte zo dňa na deň.

 „Ak chcete antikoncepciu ukončiť, proste doberiete balenie a nové nezačnete. Nesmiete to však prerušiť hocikedy, vždy ho treba dobrať,“ varuje gynekológ MUDr. Viktor Kráľ.

Ak by ste s tým hneď prestali, mohli by ste si narušiť hormonálnu rovnováhu v organizme. Okamžité vysadenie antikoncepcie sa odporúča len vtedy, ak máte vážne zdravotné problémy či iné medicínske dôvody, na ktoré vás upozorní gynekológ.

Posilnite si organizmus

Po dobraní poslednej tabletky môžete svoj organizmus posilniť a zvýšiť príjem vitamínov B6 a B12, zinku a horčíku. Užívanie hormonálnej antikoncepcie ho totiž pripravilo o dôležité vitamíny a minerály.

Čo sa môže stať?

Nezľaknite sa, ak vám bude menštruácia meškať. Podľa MUDr. Viktora Kráľa vám môže dokonca vynechať. Trvá istý čas, kým sa telo „prebudí“ po umelých hormónoch. V každom prípade je vhodné navštíviť lekára a vylúčiť aj inú príčinu poruchy cyklu, ktorá nemusí súvisieť s vysadením antikoncepcie.

Po ukončení užívania antikoncepcie sa môžete zaradiť medzi ženy, ktoré postihuje tzv. post pill amenorrhey.

Ide o nedostavenie sa menštruácie po vysadení antikoncecie po viac ako troch mesiacoch. Príčinou môže byť anovulačný cyklus, polycystické vaječníky, prípadne iná hormonálna porucha. V takom prípade je potrebné urobiť presnú diagnostiku problému a naordinovať príslušnú liečbu na úpravu menštruačného cyklu,“ povedala MUDr. Dagmar Psalmanová

Je teda na vás, či sa rozhodnete nadobro prestať s užívaním antikoncepcie alebo, či si dáte len niekoľkomesačnú prestávku. Informujte sa u svojho gynekológa, ktorý vám poradí, čo je pre vás najlepšie a či je naozaj nutné uvažovať o jej ukončení.

2013-09-11 15:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Nymag.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia