Veľký postrach spermií: Neskutočné, ako vplývajú horúčavy na mužskú plodnosť!

Horúčavy znižujú mužskú plodnosť.
Zdroj: thinkstock.com
2014-06-11 11:30:00

Pravdou je, že počas horúčav máme väčšiu chuť na sex. No budete sa čudovať, ako je náš sexuálny život a reprodukcia ovplyvnené tropickým teplom, ktoré momentálne u nás zúri.

Ak sa snažíte o počatie dieťatka, musíme vás sklamať. S väčšou pravdepodobnosťou sa vám to nepodarí. Na vine je totiž to peklo, ktorému momentálne čelíme.

Pokles mužskej plodnosti

Pre mnohých sú horúčavy nepríjemné, no po tomto zistení ich pravdepodobne budú nenávidieť ešte viac. Faktom je, že spôsobujú pokles mužskej plodnosti. Semenníky sú na teplo veľmi citlivé. Semenníkový miešok má najvyššiu hustotu potných žliaz a tým aj najväčšiu silu chladenia z celého tela.

Bohužiaľ, horúčavy dosť podstatne znižujú počet mužských spermií, čím sa znižuje aj plodnosť počas neznesiteľných teplôt. Väčšine párov sa tak počas tropického počasia nepodarí splodiť dieťa.

Rodia sa hlavne chlapci

Zaujímavé je, že keď už majú niektoré páry šťastie, počas vĺn horúčav takmer vždy splodia chlapca. V roku 1976 to zistil londýnsky gynekológ, ktorý si všimol, že po dlhom, horúcom lete, kedy sa páry snažili o dieťa, sa nasledujúci rok narodili chlapci. Zdá sa, že pomer pohlaví je ovplyvnený teplotou jeden mesiac pred počatím, keď boli spermie vyrobené. Je možné, že horúce počasie poškodzuje spermie nesúce ženský chromozóm X viac ako spermie s mužským chromozómom Y, čo by vysvetľovalo, prečo sa rodí vtedy viac chlapcov ako dievčat.

2014-06-11 11:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: dailymail.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia