Zvrat v hľadaní príčin Parkinsonovej choroby: Na vine nemusí byť mozog!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-06-14 18:00:00

Najnovšie vedecké zistenia naznačujú, že spúšťač obávanej diagnózy seniorského veku, Parkinsonovej choroby, môže byť v skutočnosti ukrytý aj inde, než lekári dlhé roky predpokladali. Nie v mozgu, ale v črevách!

 

Americkí mikrobiológovia našli súvislosť medzi zmenami črevnej mikroflóry a rozvojom neurodegeneratívnych procesov pri Parkinsonovej chorobe. Tvrdia, že ochorenie by mohli spôsobovať vírusy, ktoré menia zloženie mikrobiómu.

Čítajte viac: Kúsok od slovenských hraníc objavili ohnisko úplne novej choroby: Svetový unikát!

Výskum realizoval tím mikrobiológov z inštitútu Human Microbiology Institute v New Yorku, ktorý skúmal zloženie črevných baktérií 32 pacientov s diagnostikovanou Parkinsonovou chorobou. Výsledky porovnával s laboratórnymi analýzami mikrobiómu 28 zdravých pacientov. Prekvapilo ich, že mikrobióm pacientov s Parkinsonovou chorobou niesol výraznejšie stopy po pôsobení bakteriofágov, vírusov, ktoré sú schopné infikovať baktérie v čreve.

Vplyv vírusov na zloženie mikroflóry odzrkadľovalo najmä rapídne zníženie prospešných črevných baktérií zo skupiny Lactococcus. Pacienti s Parkinsonovou chorobou ich mali desaťkrát menej než zdraví ľudia. Práve tieto baktérie však zohrávajú kľúčovú rolu v produkcii dopamínu, neurotransmitera, ktorého nedostatok sa podieľa na vzniku ochorenia. Vedci sa domnievajú, že ak určité vírusy zaútočia na prospešné črevné baktérie a znížia ich počet, môže to ovplyvniť nervové dráhy, ktoré spájajú tráviacu sústavu s mozgom. Nové zistenie by tak teoreticky mohlo odštartovať liečbu ochorenia z celkom inej perspektívy.

Príznaky, ktoré ochorenie predpovedajú už v zárodku

Na súvislosť medzi Parkinsonovou chorobou a črevnými zmenami upozornili koncom minulého roka aj košickí neurológovia v spolupráci so zahraničnými kolegami. Zistili, že v črevách chorých sa na rozdiel od zdravých ľudí nachádza bielkovina alfa-synukleín. Najväčším prínosom ich objavu je fakt, že dokáže s vysokou úspešnosťou diagnostikovať Parkinsonovu chorobu už o desať až dvadsať rokov skôr, než sa naplno prejaví. Okrem črevných zmien na ochorenie upozorňuje aj porucha spánku v tzv. REM fáze - napríklad rozprávaním zo sna, kričaním, kopaním či rozhadzovaním rúk počas spánku.

Fotogaléria


Tagy:
Parkinsonova choroba črevná mikroflóra mikrobióm Lactococcus

2018-06-14 18:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia