Chladný úvod jari sa môže podpísať na našom zdraví, varuje psychiater

Ilustračné foto (TASR/Martin Palkovič)
Zdroj: TASR/Martin Palkovič
2018-03-20 20:00:00

Prvý jarný deň sme na niektorých miestach Slovenska privítali s čerstvou snehovou pokrývkou. Záver zimy sa niesol v znamení tuhých mrazov a nedostatku slnka. Podľa psychiatra Jiřího Rabocha môže mať takéto počasie nepriaznivý vplyv na naše duševné zdravie.

Ako povedal Jiří Raboch, prednosta Psychiatrickej kliniky 1. Lekárskej fakulty Univerzity Karlovy, v rozhovore pre Lidovky.cz, nevľúdne počasie a nedostatok slnečného žiarenia vyvolávajú pocit nepohody i depresie. Ľudia, ktorí sú na nedostatok slnka obzvlášť citliví, môžu bojovať so sezónnou afektívnou poruchou. Je pre ňu typická smutná nálada, problémy so spánkom, spomalená psychomotorika či apatia. Podľa slov Rabocha sa na tieto ťažkosti sťažuje stále viac ľudí.

Čítajte viac: Spánok ako spúšťač temnej choroby: Najväčšia chyba, ktorej sa dopúšťame počas noci

Keď sú dni kratšie a noci dlhšie, problémy sa zvýrazňujú a s príchodom jari obyčajne miznú. Časté výkyvy počasia však hypoteticky môžu tento prirodzený efekt narušiť. Človek môže byť vplyvom náhle sa meniacich teplôť podráždenejší alebo menej výkonný.

Prevenciou sezónnej afektívnej poruchy a depresie všeobecne je kvalitná vyvážená strava a dostatok pohybu, v ideálnom prípade fyzická aktivita v prírode. Niektorí pacienti však využívajú aj tzv. fototerapiu, čiže terapiu intenzívnym svetlom, liečbu pomocou úpravy cirkadiánneho rytmu či farmakoterapiu.

Fotogaléria


Tagy:
jar počasie depresia sezónna afektívna porucha

2018-03-20 20:00:00  |  Foto: TASR/Martin Palkovič, Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia