Demenciu spúšťa tá najneuveriteľnejšia vec: Pasca, ktorá čaká na každého z nás

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-02-16 06:00:00

Tešíte sa na bezstarostnú starobu, oddych a ničnerobenie? Podľa odborníkov to nemusí byť ten najlepší spôsob, ako tráviť dôchodkový vek. Plán, ktorý má väčšina ľudí, je predzvesťou duševnej katastrofy.

Ako zistili výskumníci z University College London, k demencii a Alzheimerovej chorobe môže viesť prekvapivá vec – odchod do dôchodku. Zo štúdie zverejnenej v European Journal of Epidemiology vyplýva, že tí, ktorí odchádzajú na predčasný dôchodok, by mali vážne uvažovať nad tým, čím naplnia svoj voľný čas. Keď totiž ľudia prestanú pracovať a radikálne zmenia svoj životný štýl, odráža sa to na ich mentálnom zdraví. Kognitívne funkcie začínajú upadať, pretože ľuďom na dôchodku neraz chýba pravidelná duševná stimulácia.

Čítajte viac: Rady japonského lekára, ktorý skúmal dlhovekosť (†105): Do dôchodku choďte až...!

Do takmer 30-ročnej britskej štúdie bolo zapojených 3 343 štátnych zamestnancov, ktorým vedci monitorovali zdravotný stav 14 rokov pred odchodom do dôchodku a 14 rokov po nástupe penzie. Súčasťou vyšetrení boli aj testy pamäťových schopností.

Rizikový faktor demencie

Sumarizácia výsledkov viedla k záverečnému zisteniu, ktoré by mohlo zmeniť vnímanie dôchodkového veku a očakávaní s ním spojených. U dobrovoľníkov, ktorí odišli do dôchodku, poklesla verbálna pamäť až o 38 percent. „Je tak oveľa pravdepodobnejšie, že sa demencia môže prejaviť skôr,“ povedal pre Telegraph.co.uk na margo výsledkov profesor psychológie Cary Cooper.

Prevenciou úpadku kognitívnych schopností je psychicky aj fyzicky aktívna staroba. Podľa Coopera je tiež dôležité neprestať komunikovať s ľuďmi. Ako dodali výskumníci, kým duševne náročná práca predstavovala počas obdobia zamestnanosti akúsi ochranu pred kognitívnym deficitom, po odchode zo zamestnania klesali duševné schopnosti u všetkých seniorov bez ohľadu na výšku ich platu či náplň práce rovnako. 

Fotogaléria


Tagy:
dôchodok staroba penzia pamäť kognitívne funkcie

2018-02-16 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia