Ďalší objavený účinok jogy poteší telo aj myseľ: Výsledky sa dostavia už o pár týždňov!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-09-21 19:00:00

Existuje množstvo štúdií, ktoré tvrdia, že joga pôsobí proti bolestiam chrbta, zlepšuje držanie tela a pomáha zvládnuť úzkosť a stres. Avšak joga má s jej fyzickou a duchovnou praxou aj priamy vplyv na stav mysle, uvádza taliansky denník La Repubblica.

 

Joga údajne pomáha zmierniť príznaky depresie a môže sa považovať za doplnkovú liečbu tradičnej terapie. Niektoré nedávne štúdie podľa talianskeho denníka La Repubblica poukazujú na jej antidepresívny potenciál. Je kombináciou fyzického cvičenia a meditácie, ktoré sa zameriavajú na psychickú a fyzickú pohodu človeka, a nedávno sa stala predmetom štúdií zameraných na meranie jej účinnosti proti depresii.

Čitajte viac: Temná stránka jogy, o ktorej vie málokto: Môže sa vám vypomstiť

Lindsey Hopkinsová zo San Francisco Veterans Affairs Medical Center analyzovala účinky hathajogy na 23 amerických veteránov, ktorí sú považovaní za rizikovú skupinu z hľadiska duševných porúch. Veteráni museli trénovať dvakrát týždenne dva mesiace. Na konci programu mali tí, ktorí vykazovali najvýraznejšie príznaky depresie na začiatku štúdie, tieto symptómy znížené v závislosti od toho, ako cvičili: čím viac cvičili jogu, tým slabšie boli príznaky depresie.

Blahodarný vplyv pretrváva mesiace

Podobné výsledky boli pozorované u skupiny 52 žien vo veku od dvadsiatich piatich do štyridsaťpäť rokov, ktoré trpeli stresom a poruchami príjmu potravy. Polovica z nich praktizovala bikram jogu, dynamický program niektorých cvičení z hathajogy. Dokonca aj v tomto prípade mali ženy, ktoré praktizovali bikram jogu počas ôsmich týždňov, menej symptómov depresie ako kontrolná skupina, ktorá jogu necvičila. Táto štúdia bola vykonaná na Alliant International University v San Franciscu. To isté zistili Maren Nyer a Maya Nauphalová z Massachusetts General Hospital, ktorí testovali účinky bikram jogy v skupine 29 dospelých.



Nina Vollbehrová z Centra pre integračnú psychiatriu v Holandsku prezentovala výsledky sledovania osôb, ktoré mali dve hodiny jogy v dvoch rôznych podmienkach. Išlo o skupinu 12 ľudí roky trpiacich psychickou chorobou, ktorí praktizovali jogu počas deviatich týždňov. Mieru depresie, stresu a úzkosti na konci tohto obdobia a po štyroch mesiacoch porovnával tím Vollbehrovej s údajmi získanými skôr, ako títo ľudia začali cvičiť jogu. Výskumníci zistili, že príznaky depresie sa počas cvičenia znižovali a tento jav pokračoval aj o niekoľko mesiacov neskôr. Vollbehrerová a jej kolegovia potom zisťovali, ako joga a relaxačné techniky, ktoré sa praktizujú doma po odbornej príprave, môžu pomôcť zvládnuť príznaky depresie u 74 detí. Po jedinom týždni cvičenia sa symptómy úzkosti, stresu a depresie znížili a tento stav pretrvával i po dvoch mesiacoch.

Vedci tvrdia, že ide o predbežné štúdie v malých skupinách, takže nie je možné vyvodiť žiadne dôveryhodné závery. To je dôvod, prečo táto tisícročná indická prax nemôže byť považovaná za skutočný liečebný prostriedok pre 300 miliónov ľudí postihnutých depresiami na svete. „Zatiaľ môžeme iba odporúčať jogu ako doplnkovú terapiu, ktorá je zrejme účinnejšia spolu so štandardnou liečbou,“ zdôraznila Lindsey Hopkinsová.

Fotogaléria


Tagy:
depresia joga

2017-09-21 19:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: ČTK

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia