Nové zistenia o liečbe nespavosti: Netušený vedľajší efekt známej metódy mení myslenie

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-09-19 21:00:00

Liečba chronickej nespavosti pomocou online kurzov, ktoré učia ľudí rozpoznávať a meniť nezdravé návyky v myslení, by mohla pomôcť proti depresii a úzkostnej poruche u mladých ľudí. S odkazom na štúdiu výskumníkov z Oxfordskej univerzity to uviedla agentúra Reuters.

 

Metóda, ktorú používajú vedci, sa nazýva kognitívno-behaviorálna terapia (KBT) a je dnes jednou z najrozšírenejších psychoterapeutických smerov. Kurzy, ktoré využívajú túto formu liečby, sa v posledných rokoch stávajú čoraz populárnejšími.

Čítajte viac: Prelomové zistenie o najhoršej nočnej more ľudstva: Všetko je inak, ako si lekári mysleli

Liečba insomnie, čiže poruchy spánku, pri ktorej jedinec nemôže zaspať alebo sa v noci často prebúdza, podľa článku publikovanom v magazíne The Lancet Psychiatry môže tiež pomôcť zmierniť príznaky psychózy, akými sú napríklad halucinácie či paranoja.

Štúdia mení pohľad na nespavosť

„Poruchy spánku sú u ľudí s psychickými poruchami časté. Insomnia bola však príliš dlho považovaná len za symptóm, nie za zdroj psychických problémov,“ uviedol profesor klinickej psychológie Daniel Freeman, ktorý štúdiu viedol. „Táto štúdia mení staré chápanie tejto problematiky a poukazuje na to, že nespavosť môže byť jednou z príčin duševných porúch,“ dodal.

Štúdie sa zúčastnilo 3 755 britských študentov, ktorí boli náhodne zaradení do dvoch skupín. Prvá skupina mala dvadsaťminútové sedenie KBT šesťkrát týždenne, ktoré bolo sprostredkované prostredníctvom online programu Sleepio. Ostatní študenti mali prístup k pravidelnej liečbe, ale nie k KBT.

Terapia zmierňuje prejavy duševných problémov

Tím Freemana sledoval duševné zdravie študentov prostredníctvom online dotazníkov v 1., 3., 10. a 22. týždni liečby. Vedci následne dospeli k záveru, že sa výrazne zmiernili príznaky nespavosti u študentov, ktorí podstúpili online liečbu a o niečo menej sa u niektorých z tej istej skupiny zmiernili halucinácie a paranoja. Terapia KBT tiež prispieva k zmierneniu depresie, úzkostnej poruchy a zlepšeniu celkového duševného zdravia a pracovného zaťaženia študentov.

„Kvalitný spánok môže skutočne ovplyvniť duševné zdravie a prvým dôležitým krokom pri liečbe psychologických a emočných problémov je liečba nespavosti,“ uzavrel Freeman.


Tagy:
nespavosť insomnia kognitívno-behaviorálna terapia

2017-09-19 21:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: ČTK

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia