Vyskúšajte experiment s mätovým čajom: O tomto účinku nevedeli ani staré mamy!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-08-22 12:00:00

Šálka mätového čaju nie je len skvelým spôsobom, ako organizmus osviežiť počas horúcich letných dní. Blahodarné účinky príjemne voňajúceho nápoja ocenia aj tí, ktorí si chcú zlepšiť pamäť. Údajne je tiež vynikajúcim prostriedkom na zmiernenie „opice“.

 

Podľa vedcov dokáže pitie mätového čaju zlepšovať krátkodobú aj dlhodobú pamäť. Potvrdzuje to nový výskum z britskej Northumbria University v Newcastle, ktorý bol nedávno predstavený na výročnej konferencii Britskej psychologickej spoločnosti.

Čítajte viac: Šokujúca sila zeleného čaju: Pozrite sa, čo robí s vaším mozgom!

V rámci experimentu vedci testovali účinky bylín a vôní na náladu a pamäť. Požiadali 180 dobrovoľníkov, aby po konzumácii vybraných horúcich nápojov (mätový čaj, harmančekový čaj a horúca voda) opísali svoju náladu v dotazníku. O dvadsať minút neskôr absolvovali testovanie kognitívnych schopností. Ukázalo sa, že čaj z mäty priepornej dokázal účastníkov výskumu nabudiť a zlepšiť ich dlhodobú aj krátkodobú pracovnú pamäť. Opačný účinok mal harmančekový čaj, po ktorom sa dobrovoľníci upokojili. Súčasne to však spomalilo aj ich pozornosť a duševnú výkonnosť.

Známy všeliek

Ľudoví liečitelia mätu v minulosti používali na zmiernenie bolestí hlavy, pri nevoľnosti, plynatosti, poruchách trávenia, prechladnutí, bolestiach žalúdka i hnačkách. Niektoré zdroje čaj z mäty odporúčajú aj po prehnanom pití, keď sa organizmus potrebuje spamätať z intoxikácie alkoholom.

Netušená sila bylinkovej vône

Tím vedcov sa však nezastavil len pri popíjaní čaju. Experimentátorov zaujímalo aj to, či môže vôňa byliniek zlepšiť pamäť u starších ľudí. Zhromaždili 150 dobrovoľníkov vo veku 65 rokov a viac a posadili ich do miestnosti, v ktorej rozvoniavali rozmarínové alebo levanduľové esenciálne oleje. Na konci experimentu absolvovali dobrovoľníci pamäťové testy a vedci ich požiadali, aby opísali svoju náladu. Ukázalo sa, že tí, ktorí sedeli v miestnosti voňajúcej po rozmaríne, dosiahli o 15 percent lepšie výsledky v pamäťových testoch ako ľudia sediaci v levanduľovej miestnosti. Levanduľa však dobrovoľníkov výrazne upokojila, aj preto je čaj z nej známym prírodným liekom na stres a napätie.


Tagy:
pamäť mätový čaj mäta prieporná

2017-08-22 12:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia