Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Legendárna hra mení našu mozgovú činnosť: Tetris má rovnaký účinok ako lekársky zákrok!

Legendárna hra Tetris pomáha ľuďom s post traumatickým stresom.
Legendárna hra Tetris pomáha ľuďom s post traumatickým stresom. (Zdroj: thinkstock.com)

Pamätáte sa ešte na počítačovú hru Tetris, pri ktorej musíte ukladať na seba rôzne tvary kociek a tie musia do seba zapadnúť, aby riadok vypadol? Švédski vedci prišli na to, že práve táto zábavka, môže prekonať post traumatický stres!

Zistili, že u obetí autonehôd, ktoré hrali túto videohru počas kľúčových šiestich hodín po traume, bola zaznamenaná vyššia mozgová činnosť a pomohlo im to zbaviť sa zlých myšlienok a bolestných spomienok.

Výskumu, ktorý uskutočnili vedci zo Švédskej univerzity sa zúčastnilo 71 obetí nehody, ktorí skončili v nemocnici. Polovicu požiadali, aby si vybavili priebeh nehody a vzápätí si mali zahrať tetris. Hra trvala 20 minút. Zvyšok testovanej skupiny si mal vybaviť detailne deň nehody, čo robili v nemocnici, komu poslali esemesku, či čítali a podobne.

Potláča negatívne spomienky

Pacienti, ktorí hrali videohru uviedli, že v nasledujúcom týždni mali približne 9 zlých spomienok na deň nehody, čo bolo o 62 percent menej ako u druhej skupine nehrajúcich obetí.


Revolúcia v chudnutí? Relax v horúcej vani spaľuje kalórie!


„Hra Tetris je náročná na pozornosť a tým zabráni ukladaniu rušivých a traumatických zážitkov, akoby ich otupila. Bolestivé spomienky sa radi vracajú, pretože sú príliš živé," hovorí psychologička Emily Holmes zo Švédskej univerzity. 

Ako dodala mozog má obmedzenú kapacitu a človek nemôže myslieť na dve vizuálne vecí naraz a práve zmyslové spomienky po traume sú prevažne vizuálne. Hranie hry vie tieto negatívne spomienky potlačiť. Holmes a jej spoluautormi sú presvedčení, že hranie videohry bude mať rovnaký účinok ako lekársky zákrok. Liečiť by sa podľa nej mohli aj ďalšie skupiny pacientov, ako sú ženy po akútnych traumatizujúcich sekciách, či svedkovia trestných, alebo teroristických činov.

Čítajte tiež: Pred smrťou ju zachránil bežný symptóm, ktorý často ignorujeme: Počúvajte svoje telo!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9